Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co se starým pečivem? Připravte z něj chutnou večeři!

Žemlovka na slano
ZDROJ: časopis Apetit
sdílet:

Krajíc chleba s pomazánkou nebo sendvič jsou záchranou před hladem v rušných dnech. Chléb ale může hrát hlavní roli i při přípravě teplých večeří. Elegantně do nich zpracujete zbytky pečiva, které už začíná osychat.

1. Polévka s chlebem

Zahustit polévku chlebem je skvělý způsob, jak zužitkovat staré pečivo.

  • V české kuchyni se rozdrobený starý chléb hodí například do gulášové polévky nebo guláše, kde dokonale nahradí jíšku.
  • Na polévku zahuštěnou starým chlebem jsou odborníci také Italové. Například hustá polévka ribollita (v překladu převařená) obsahuje zeleninu, fazole a kousky rozvařeného chleba. Vše se pozvolna vaří, až se suroviny a chutě prolnou a výsledkem je jídlo, které zasytí i zahřeje. Je to oblíbená polévka do chladných dní.
  • Jejím letním opakem je toskánská polévka pappa al pomodoro. Hlavní přísadu tvoří vyzrálá rajčata, bílý chléb ji příjemně zahustí a dodá na krémovosti. A protože jíme po italsku, nesmíme zapomenout přilít do talířů pro finální dochucení olivový olej.
  • Portugalská chlebová polévka, kde hraje bílý chléb důležitou roli, je sopa alentejana.

2. Žemlovka naslano

Slané nákypy a nádivky ze starého pečiva pro vás jistě nejsou novinkou. Co by byly Velikonoce bez jarní hlavičky se špenátem? Se stejnými surovinami snadno připravíte také slanou žemlovku.

  • Vrstvěte ji podobně, jako jste zvyklí u jablkové varianty, nebo pečivo a další přísady v pekáčku rozložte a pak je zalijte vejci se smetanou či mlékem.
  • Slaná žemlovka chutná horká i studená, proto si ji můžete vzít s sebou na výlet, na piknik nebo v krabičce da práce.
  • Můžete do ní přidat spoustu bylinek nebo jarní kopřivy, které její chuť zvýrazní. Nezapomeňte ani na tučný sýr.

3. Chlebový korpus pro slaný koláč

Když místo křehkým máslovým těstem vyložíte koláčovou formu plátky toustového chleba, připravíte slaný koláč v luxusně krátkém čase.

  • Formu nejprve vymažte máslem, poté poklaďte chlebem tak, aby lehce přesahoval přes okraje.
  • Základ náplně tvoří vejce rozšlehaná se sýrem. Dochuťte je bylinkami, přidejte na kolečka nakrájené cuketky, rajčata, papriky, houby… Nebo kousky masa, uzeného či pikantní uzeninu.
  • Koláč chutná skvěle i studený.

4. Ryba pod chlebovou krustičkou

Voňavá chlebová krusta, kterou vytvoříte rozemletím starého pečiva, jemnému rybímu masu sluší. Výhodou je, že ‚drobenku‘ můžete ochucovat podle toho, co máte zrovna ve spíži nebo v lednici.

  • Klasické chutě představuje kombinace citronové kůry, petrželové nati a parmazánu. Nezklame ani pikantní spojení chilli papriček a čerstvě mletého pepře s natí koriandru.

5. Knedlíčky naslano

Můžete je připravit jako bezmasou večeři nebo je doplňte o slaninu nakrájenou na drobné kostičky.

  • I když jsou tyto knedlíky myšleny jako hlavní jídlo, stejný recept můžete použít také na drobné knedlíčky, které poslouží jako lahodná zavářka do polévek a vývarů.
  • Do základního těsta pro změnu přidejte místo špenátu bylinky a nadrobno nasekanou, opečenou šunku.

Autorský článek, zdroj: časopis Apetit

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...