0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co se starým pečivem? Připravte z něj chutnou večeři!

Co se starým pečivem? Připravte z něj chutnou večeři!
sdílet:

Krajíc chleba s pomazánkou nebo sendvič jsou záchranou před hladem v rušných dnech. Chléb ale může hrát hlavní roli i při přípravě teplých večeří. Elegantně do nich zpracujete zbytky pečiva, které už začíná osychat.

1. Polévka s chlebem

Zahustit polévku chlebem je skvělý způsob, jak zužitkovat staré pečivo.

  • V české kuchyni se rozdrobený starý chléb hodí například do gulášové polévky nebo guláše, kde dokonale nahradí jíšku.
  • Na polévku zahuštěnou starým chlebem jsou odborníci také Italové. Například hustá polévka ribollita (v překladu převařená) obsahuje zeleninu, fazole a kousky rozvařeného chleba. Vše se pozvolna vaří, až se suroviny a chutě prolnou a výsledkem je jídlo, které zasytí i zahřeje. Je to oblíbená polévka do chladných dní.
  • Jejím letním opakem je toskánská polévka pappa al pomodoro. Hlavní přísadu tvoří vyzrálá rajčata, bílý chléb ji příjemně zahustí a dodá na krémovosti. A protože jíme po italsku, nesmíme zapomenout přilít do talířů pro finální dochucení olivový olej.
  • Portugalská chlebová polévka, kde hraje bílý chléb důležitou roli, je sopa alentejana.

2. Žemlovka naslano

Slané nákypy a nádivky ze starého pečiva pro vás jistě nejsou novinkou. Co by byly Velikonoce bez jarní hlavičky se špenátem? Se stejnými surovinami snadno připravíte také slanou žemlovku.

  • Vrstvěte ji podobně, jako jste zvyklí u jablkové varianty, nebo pečivo a další přísady v pekáčku rozložte a pak je zalijte vejci se smetanou či mlékem.
  • Slaná žemlovka chutná horká i studená, proto si ji můžete vzít s sebou na výlet, na piknik nebo v krabičce da práce.
  • Můžete do ní přidat spoustu bylinek nebo jarní kopřivy, které její chuť zvýrazní. Nezapomeňte ani na tučný sýr.

3. Chlebový korpus pro slaný koláč

Když místo křehkým máslovým těstem vyložíte koláčovou formu plátky toustového chleba, připravíte slaný koláč v luxusně krátkém čase.

  • Formu nejprve vymažte máslem, poté poklaďte chlebem tak, aby lehce přesahoval přes okraje.
  • Základ náplně tvoří vejce rozšlehaná se sýrem. Dochuťte je bylinkami, přidejte na kolečka nakrájené cuketky, rajčata, papriky, houby… Nebo kousky masa, uzeného či pikantní uzeninu.
  • Koláč chutná skvěle i studený.

4. Ryba pod chlebovou krustičkou

Voňavá chlebová krusta, kterou vytvoříte rozemletím starého pečiva, jemnému rybímu masu sluší. Výhodou je, že "drobenku" můžete ochucovat podle toho, co máte zrovna ve spíži nebo v lednici.

  • Klasické chutě představuje kombinace citronové kůry, petrželové nati a parmazánu. Nezklame ani pikantní spojení chilli papriček a čerstvě mletého pepře s natí koriandru.

5. Knedlíčky naslano

Můžete je připravit jako bezmasou večeři nebo je doplňte o slaninu nakrájenou na drobné kostičky.

  • I když jsou tyto knedlíky myšleny jako hlavní jídlo, stejný recept můžete použít také na drobné knedlíčky, které poslouží jako lahodná zavářka do polévek a vývarů.
  • Do základního těsta pro změnu přidejte místo špenátu bylinky a nadrobno nasekanou, opečenou šunku.

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit