0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co se starým pečivem? Připravte z něj chutnou večeři!

Žemlovka na slano
ZDROJ: časopis Apetit
sdílet:

Krajíc chleba s pomazánkou nebo sendvič jsou záchranou před hladem v rušných dnech. Chléb ale může hrát hlavní roli i při přípravě teplých večeří. Elegantně do nich zpracujete zbytky pečiva, které už začíná osychat.

1. Polévka s chlebem

Zahustit polévku chlebem je skvělý způsob, jak zužitkovat staré pečivo.

  • V české kuchyni se rozdrobený starý chléb hodí například do gulášové polévky nebo guláše, kde dokonale nahradí jíšku.
  • Na polévku zahuštěnou starým chlebem jsou odborníci také Italové. Například hustá polévka ribollita (v překladu převařená) obsahuje zeleninu, fazole a kousky rozvařeného chleba. Vše se pozvolna vaří, až se suroviny a chutě prolnou a výsledkem je jídlo, které zasytí i zahřeje. Je to oblíbená polévka do chladných dní.
  • Jejím letním opakem je toskánská polévka pappa al pomodoro. Hlavní přísadu tvoří vyzrálá rajčata, bílý chléb ji příjemně zahustí a dodá na krémovosti. A protože jíme po italsku, nesmíme zapomenout přilít do talířů pro finální dochucení olivový olej.
  • Portugalská chlebová polévka, kde hraje bílý chléb důležitou roli, je sopa alentejana.

2. Žemlovka naslano

Slané nákypy a nádivky ze starého pečiva pro vás jistě nejsou novinkou. Co by byly Velikonoce bez jarní hlavičky se špenátem? Se stejnými surovinami snadno připravíte také slanou žemlovku.

  • Vrstvěte ji podobně, jako jste zvyklí u jablkové varianty, nebo pečivo a další přísady v pekáčku rozložte a pak je zalijte vejci se smetanou či mlékem.
  • Slaná žemlovka chutná horká i studená, proto si ji můžete vzít s sebou na výlet, na piknik nebo v krabičce da práce.
  • Můžete do ní přidat spoustu bylinek nebo jarní kopřivy, které její chuť zvýrazní. Nezapomeňte ani na tučný sýr.

3. Chlebový korpus pro slaný koláč

Když místo křehkým máslovým těstem vyložíte koláčovou formu plátky toustového chleba, připravíte slaný koláč v luxusně krátkém čase.

  • Formu nejprve vymažte máslem, poté poklaďte chlebem tak, aby lehce přesahoval přes okraje.
  • Základ náplně tvoří vejce rozšlehaná se sýrem. Dochuťte je bylinkami, přidejte na kolečka nakrájené cuketky, rajčata, papriky, houby… Nebo kousky masa, uzeného či pikantní uzeninu.
  • Koláč chutná skvěle i studený.

4. Ryba pod chlebovou krustičkou

Voňavá chlebová krusta, kterou vytvoříte rozemletím starého pečiva, jemnému rybímu masu sluší. Výhodou je, že ‚drobenku‘ můžete ochucovat podle toho, co máte zrovna ve spíži nebo v lednici.

  • Klasické chutě představuje kombinace citronové kůry, petrželové nati a parmazánu. Nezklame ani pikantní spojení chilli papriček a čerstvě mletého pepře s natí koriandru.

5. Knedlíčky naslano

Můžete je připravit jako bezmasou večeři nebo je doplňte o slaninu nakrájenou na drobné kostičky.

  • I když jsou tyto knedlíky myšleny jako hlavní jídlo, stejný recept můžete použít také na drobné knedlíčky, které poslouží jako lahodná zavářka do polévek a vývarů.
  • Do základního těsta pro změnu přidejte místo špenátu bylinky a nadrobno nasekanou, opečenou šunku.

Autorský článek, zdroj: časopis Apetit

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč