Co se starým pečivem? Připravte z něj chutnou večeři!

Co se starým pečivem? Připravte z něj chutnou večeři!
sdílet:

Krajíc chleba s pomazánkou nebo sendvič jsou záchranou před hladem v rušných dnech. Chléb ale může hrát hlavní roli i při přípravě teplých večeří. Elegantně do nich zpracujete zbytky pečiva, které už začíná osychat.

1. Polévka s chlebem

Na polévku zahuštěnou starým chlebem jsou odborníci Italové. Například hustá polévka ribollita (v překladu převařená) obsahuje zeleninu, fazole a kousky rozvařeného chleba.

Vše se pozvolna vaří, až se suroviny a chutě prolnou a výsledkem je jídlo, které zasytí i zahřeje. Je to oblíbená polévka do chladných dní.

Jejím letním opakem je toskánská polévka pappa al pomodoro. Hlavní přísadu tvoří vyzrálá rajčata, bílý chléb ji příjemně zahustí a dodá na krémovosti. A protože jíme po italsku, nesmíme zapomenout přilít do talířů pro finální dochucení olivový olej.

Toskánská rajčatovo-chlebová polévka

Toskánská rajčatovo-chlebová polévka

Více

2. Žemlovka naslano

Slané nákypy a nádivky ze starého pečiva pro vás jistě nejsou novinkou. Co by byly Velikonoce bez jarní hlavičky se špenátem? Se stejnými surovinami snadno připravíte také slanou žemlovku.

  • Vrstvěte ji podobně, jako jste zvyklí u jablkové varianty, nebo pečivo a další přísady v pekáčku rozložte a následně je zalijte vaječnou směsí.
  • Slaná žemlovka chutná horká i studená, proto si ji můžete vzít s sebou na výlet, na piknik nebo v krabičce da práce.

Špenátová žemlovka s uzeným masem

Špenátová žemlovka s uzeným masem

Více

3. Chlebový korpus pro slaný koláč

Když místo křehkým máslovým těstem vyložíte koláčovou formu plátky toustového chleba, připravíte slaný koláč v luxusně krátkém čase.

  • Formu nejprve vymažte máslem, poté poklaďte chlebem tak, aby lehce přesahoval přes okraje.
  • Náplň je jen na vás. Základ tvoří vejce rozšlehaná se sýrem. Dochuťte je bylinkami, přidejte na kolečka nakrájené cuketky, rajčata, papriky, houby… Nebo kousky masa či pikantní uzeninu.
  • Koláč chutná skvěle i studený.

Koláč se šunkou, sušenými rajčaty a rukolou

Koláč se šunkou, sušenými rajčaty a rukolou

Více

4. Ryba pod chlebovou krustičkou

Voňavá chlebová krusta, kterou vytvoříte rozemletím starého pečiva, jemnému rybímu masu sluší. Výhodou je, že "drobenku" můžete ochucovat podle toho, co máte zrovna ve spíži nebo v lednici.

Klasické chutě představuje kombinace citronové kůry, petrželové nati a parmazánu. Nezklame ani pikantní spojení chilli papriček a čerstvě mletého pepře s natí koriandru.

Losos s ochucenou strouhankou a čočkou se špenátem

Losos s ochucenou strouhankou a čočkou se špenátem

Více

5. Knedlíčky naslano

Můžete je připravit jako bezmasou večeři nebo je doplňte o slaninu nakrájenou na drobné kostičky.

  • I když jsou tyto knedlíky myšleny jako hlavní jídlo, stejný recept můžete použít také na drobné knedlíčky, které poslouží jako lahodná zavářka do polévek a vývarů.
  • Do základního těsta pro změnu přidejte místo špenátu bylinky a nadrobno nasekanou, opečenou šunku.

Tyrolské knedlíčky se špenátem a gruyérem

Tyrolské knedlíčky se špenátem a gruyérem

Více

Související recepty

Související články

Upečte si křupavý chleba bez kynutí
  • Tipy a triky

Upečte si křupavý chleba bez kynutí

Máme pro vás čtyři křupavé chleby bez kynutí. Skvělé pro nedočkavce, kteří nechtějí čekat, až těsto vykyne, i pro ty, kteří s kynutým těstem (neúspěšně) bojují.         ...
Autor: Jana Kopřivová

Obchod Apetit