Nová registrace Zapomenuté heslo

Co se zbytky smaženého kapra? Udělejte si z nich kořeněné pečenáče!

25. 12. 2024
DNES_PANSKAJ_04.jpeg
DNES_PANSKAJ_04.jpeg

Zůstaly vám kousky smažené ryby a nemáte na ně chuť, ale je vám líto je vyhodit? Pak pro vás máme skvělé řešení! Pečenáče jsou jednou z těch českých delikates, které stojí za to oprášit a zařadit zpět do kuchyně. Je to skvělý způsob, jak využít zbytky smaženého vánočního kapra.

Kořeny pečenáčů sahají hluboko do historie české studené kuchyně. Podle kuchařky Normy studené kuchyně z roku 1958 se tradičně připravovaly ze sleďů. Dnes se ale nemusíte omezovat jen na tuto rybu. Skvěle poslouží český kapr, treska nebo dokonce losos, který má jemnější máslovou chuť.

Pečenáče se připravují ze smažených kousků ryby, které se naloží do octového láku s kořením. Tato příprava nejen prodlouží jejich trvanlivost, ale také dodá intenzivní chuť.

Základní recept: Jak na pečenáče

Zbyly vám po svátcích řízky z kapra či jiné ryby? Nevyhazujte je. Z osmažených řízků můžete vytvořit dokonalou pochoutku, která potěší nejen vás, ale i vaše hosty třeba na silvestrovské oslavě

Budete potřebovat: 1 kg osmaženého kapra (naporcovaného na menší kousky tak, aby se vešly do sklenice)
Na nálev: 400 ml vody, 400 ml octa, 2 cibule, 2 bobkové listy, 10 kuliček černého pepře 4 kuličky nového koření, 1 lžičku hořčičných semínek, 70 g cukru, 10 g soli

  • Pokud máte rádi pikantní jídlo, můžete do nálevu přidat i chilli papričku.

Postup:

  1. Připravte nálev: V kastrolu smíchejte vodu s octem, přidejte cibuli nakrájenou na kolečka, koření, cukr a sůl. Krátce povařte a nechte vychladnout.

  2. Naskládejte rybu do sklenic: Osmažené kousky kapra vložte do čistých sklenic, prokládejte je kořením a cibulí z nálevu.

  3. Zalijte nálevem: Rybu zcela zalijte nálevem. Pokud nálev nestačí, připravte další, případně dolijte převařenou vodu.

  4. Uzavřete a nechte odležet: Sklenice dobře uzavřete a uložte na chladné místo. Pečenáče jsou nejlepší alespoň po 5 dnech, kdy se chutě propojí a drobné kosti se rozpustí.

Tipy a triky pro dokonalé pečenáče

  • Čistota na prvním místě: Při práci s nakládáním ryb dbejte na čistotu sklenic i pracovních pomůcek.
  • Experimentujte s nálevem: Pro osvěžující kyselost přidejte plátky citronu nebo limetky. Pokud máte rádi voňavé nálevy, použijte čerstvé bylinky jako kopr, tymián nebo rozmarýn.
  • Zdravější alternativa: Místo smažení zkuste rybu upéct v troubě. Snížíte tak obsah tuku, aniž byste obětovali chuť.
  • Nakládejte i jiné ryby: Pokud kapr není vaše oblíbená ryba, vyzkoušejte například tresku nebo candáta, případně lososa.

TIP: Pro výraznější chuť přidejte uzenou papriku přímo do trojobalu před smažením.

Jak pečenáče servírovat

Pečenáče jsou vynikající jako součást slavnostního bufetu.

  • Podávejte je například s čerstvým kváskovým chlebem nebo lehkým bramborovým salátem.

  • Výborně chutnají s nakládanými okurkami.

  • Jsou skvělé také jako rychlé občerstvení ke sklence piva či vína.

Zdroje informací: Apetit, Normy studené kuchyně

Sdílet článek

Vánoce Ryby a mořské plody

Související články