Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co uvařit k rodinnému obědu? Připravte kapustové karbanátky, budou chutnat jako od babičky!

Kapustové karbanátky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kapustové karbanátky patří mezi českou klasiku a nejlépe se je můžeme naučit od našich babiček, které je s láskou připravovaly na rodinný oběd. Vyzkoušejte osvědčený recept inspirovaný tradicí a zařaďte kapustu do rodinného jídelníčku, takhle bude chutnat každému!

Existuje několik způsobů, jak připravit kapustové karbanátky. Někdo dává přednost pokrájené zelenině s přiznanou strukturou ingrediencí, jiní preferují kapustu rozmixovanou téměř dohladka. Ať už si vyberete jakýkoli z receptů, nemusíte se obávat složité přípravy. Jediné, co budete kromě hlavních ingrediencí potřebovat, je trocha trpělivosti. Odměnou za čas strávený v kuchyni vám budou křupavé zlatavé placičky se skvělou chutí a bohatou nutriční hodnotou.

Jak připravit nejlepší kapustové karbanátky?

Než se pustíte do přípravy, přečtěte si naše tipy a triky, jak připravit ty nejlepší karbanátky. Co na ně budete potřebovat? Připravte si celou kapustu, ze které nemilosrdně odstraňte ovadlé listy, dále budete potřebovat cibuli, toustový chléb nebo rohlíky/housky, mléko, vejce, česnek, strouhanku, sůl a pepř. Chcete-li, můžete přidat ještě uzené či mleté maso

  • Kapustu nejprve očistěte od ovadlých listů a nečistot, rozeberte na jednotlivé listy a vložte do osolené vroucí vody. Uvařte doměkka. Aby si kapusta zachovala trochu své zářivé barvy a křupavosti, po uvaření ji prudce zchlaďte v ledové vodě. Nechte okapat.
  • Uvařené a ochlazené listy kapusty nakrájejte nadrobno. Dejte si záležet, aby vám nezůstaly příliš velké kusy, které karbanátkům zkrátka nesluší a mohou vadit zejména dětem.
  • Hledáte-li odlehčenou variantu receptu, pak při přípravě těsta vyzkoušejte místo pečiva namočit v mléce ovesné vločky. Obsahují spoustu vlákniny a dodají tak receptu další výživové benefity.
  • Nebojte se experimentovat s kořením a k základním ingrediencím přidejte drcený kmín a majoránku
  • Karbanátky smažte na kvalitním tuku z obou stran do zlatova, nebo je potřete tukem a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 30 minut.

Karbanátky podávejte s bramborovou kaší a kyselou okurkou. Jsou skvělé i studené jen tak s chlebem jako ideální cestovní oběd či svačinka na výletě. 

Proč zařadit kapustu do jídelníčku?

O bohaté výživové hodnotě kapusty už věděly i naše babičky. Karbanátky nabízí skvělý způsob, jak tuto nechvalně známou zeleninu zařadit do rodinného menu. Kapusta je bohatým zdrojem vitamínu K, C a železa. Navíc obsahuje cenné antioxidanty, které pomáhají odvádět z těla různé škodlivé látky. 

Při přípravě kapustových karbanátků se můžete vrátit do časů, kdy je s láskou připravovaly naše babičky. Kouzlo karbanátků spočívá nejen v chuti, ale i v jednoduchosti a tradičním postupu, který přetrvává po mnoho generací. Až je ochutnáte, pochopíte, proč jsou po dlouhá léta oblíbenou součástí české kuchyně. Vyzkoušejte naše recepty, které najdete pod tímto článkem, a podělte se s námi v komentářích, který recept se stal vaším favoritem.

Zdroje informací: Apetit, Kuchařka pro dceru, Česká televize - Kluci v akci

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín