Kapustové karbanátky patří mezi českou klasiku a nejlépe se je můžeme naučit od našich babiček, které je s láskou připravovaly na rodinný oběd. Vyzkoušejte osvědčený recept inspirovaný tradicí a zařaďte kapustu do rodinného jídelníčku, takhle bude chutnat každému!
Existuje několik způsobů, jak připravit kapustové karbanátky. Někdo dává přednost pokrájené zelenině s přiznanou strukturou ingrediencí, jiní preferují kapustu rozmixovanou téměř dohladka. Ať už si vyberete jakýkoli z receptů, nemusíte se obávat složité přípravy. Jediné, co budete kromě hlavních ingrediencí potřebovat, je trocha trpělivosti. Odměnou za čas strávený v kuchyni vám budou křupavé zlatavé placičky se skvělou chutí a bohatou nutriční hodnotou.
Jak připravit nejlepší kapustové karbanátky?
Než se pustíte do přípravy, přečtěte si naše tipy a triky, jak připravit ty nejlepší karbanátky. Co na ně budete potřebovat? Připravte si celou kapustu, ze které nemilosrdně odstraňte ovadlé listy, dále budete potřebovat cibuli, toustový chléb nebo rohlíky/housky, mléko, vejce, česnek, strouhanku, sůl a pepř. Chcete-li, můžete přidat ještě uzené či mleté maso.
- Kapustu nejprve očistěte od ovadlých listů a nečistot, rozeberte na jednotlivé listy a vložte do osolené vroucí vody. Uvařte doměkka. Aby si kapusta zachovala trochu své zářivé barvy a křupavosti, po uvaření ji prudce zchlaďte v ledové vodě. Nechte okapat.
- Uvařené a ochlazené listy kapusty nakrájejte nadrobno. Dejte si záležet, aby vám nezůstaly příliš velké kusy, které karbanátkům zkrátka nesluší a mohou vadit zejména dětem.
- Hledáte-li odlehčenou variantu receptu, pak při přípravě těsta vyzkoušejte místo pečiva namočit v mléce ovesné vločky. Obsahují spoustu vlákniny a dodají tak receptu další výživové benefity.
- Nebojte se experimentovat s kořením a k základním ingrediencím přidejte drcený kmín a majoránku.
- Karbanátky smažte na kvalitním tuku z obou stran do zlatova, nebo je potřete tukem a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 30 minut.
Karbanátky podávejte s bramborovou kaší a kyselou okurkou. Jsou skvělé i studené jen tak s chlebem jako ideální cestovní oběd či svačinka na výletě.
Proč zařadit kapustu do jídelníčku?
O bohaté výživové hodnotě kapusty už věděly i naše babičky. Karbanátky nabízí skvělý způsob, jak tuto nechvalně známou zeleninu zařadit do rodinného menu. Kapusta je bohatým zdrojem vitamínu K, C a železa. Navíc obsahuje cenné antioxidanty, které pomáhají odvádět z těla různé škodlivé látky.
Při přípravě kapustových karbanátků se můžete vrátit do časů, kdy je s láskou připravovaly naše babičky. Kouzlo karbanátků spočívá nejen v chuti, ale i v jednoduchosti a tradičním postupu, který přetrvává po mnoho generací. Až je ochutnáte, pochopíte, proč jsou po dlouhá léta oblíbenou součástí české kuchyně. Vyzkoušejte naše recepty, které najdete pod tímto článkem, a podělte se s námi v komentářích, který recept se stal vaším favoritem.
Zdroje informací: Apetit, Kuchařka pro dceru, Česká televize - Kluci v akci