Čokoládový salám (někde se mu také říká čokoládová tlačenka) je tak oblíbenou součástí krabic s vánočním cukrovím, že by málokdo pochyboval o jeho českém původu. Ve skutečnosti však tato nepečená cukrovinka pochází z jihu Evropy – podobný dezert z rozdrobených sušenek, ořechů a čokoládové hmoty najdete například v Itálii nebo Portugalsku.
U nás se čokoládový salám (neboli tlačenka) připravuje hlavně před Vánocemi, protože do něj můžete šikovně zužitkovat zbytky z pečení cukroví: rozlámané rohlíčky a korpusy, oříšky nebo čokoládu, která zbyla z přípravy polev. Svým vzhledem, připomínajícím díky tvaru a mozaice na řezu skutečnou uzeninu, baví už několik generací.
Jak připravit čokoládovou tlačeNKU:
Jak připravit čokoládovou tlačenku:
Ingredience: 250 g másla, 1 vejce, 300 g piškotů, 170 g moučkového cukru, 3 lžíce tuzemského rumu, 2 lžíce kakaa holandského typu, 1 hrst nasekaných vlašských ořechů, 1 hrst strouhaného kokosu na obalení
-
Protože se vejce tepelně neupravuje, použijte co nejčerstvější.
-
Piškoty jsou základem struktury této tlačenky. Při jejich lámání dávejte pozor, aby nebyly příliš malé.
-
Rum dodá tlačence specifickou chuť a vůni. Pokud máte rádi méně výraznou alkoholovou chuť, můžete rum nahradit vanilkovým extraktem nebo jemným mandlovým či ovocným likérem.
-
Vlašské ořechy zkuste nahradit například lískovými, mandlemi či pekanovými ořechy.
-
Místo kokosu můžete tlačenku obalit například v kakau nebo drcených piškotech. Na jihu Evropy čokoládový salám často obalují v moučkovém cukru a převazují provázkem: podoba s uzeninou s ušlechtilou plísní je tak dokonalá.
Postup:
- Máslo rozpusťte na mírném ohni. Přidejte ostatní přísady a promíchejte.
- Z hmoty vytvarujte válec a obalte v kokosu. Zabalte do potravinové fólie a dejte uležet do lednice přes noc.
- Krájejte na plátky zhruba 1 cm široké.
-
Nezapomeňte důkladně promíchat všechny ingredience, aby se máslo a kakao rovnoměrně propojily s piškoty.
-
Při tvarování válce se snažte ho utlačit rovnoměrně, aby měla tlačenka hezký tvar a při krájení nepopraskala. Pokud je hmota příliš lepkavá, můžete si ruce jemně navlhčit vodou nebo použít kousek pečicího papíru.
-
Pokud nemáte důvěru k syrovému vejci, můžete jej nahradit dvěma lžícemi Salka.
Tipy a variace
-
Ořechová variace: Vyměňte vlašské ořechy za směs lískových ořechů, mandlí a pekanových ořechů a obalte tlačenku v jemně mletých ořeších místo kokosu. Na řezu hezky vypadají i pistácie.
-
Rozinková variace: Přidejte 50 g rozinek, které předem namočíte do tuzemského rumu nebo likéru. Pokud chcete nealkoholickou verzi, rozinky namočte například do pomerančového džusu či slabého černého čaje. Místo rozinek můžete použít sušené brusinky.
-
Pomerančová variace: Přidejte lžičku nastrouhané pomerančové kůry a pár kapek pomerančového extraktu. Do kakaové hmoty můžete vmíchat kandovanou citrusovou kůru a ke kokosu jemně nastrouhanou kůru z čerstvých citrusů.
-
Karamelová variace: Vmíchejte do těsta kousky slaného karamelu nebo použijte karamelovou polevu jako dekoraci.
-
Marcipánová variace: Vmíchejte do těsta kousky marcipánu nebo vytvořte marcipánové jádro uprostřed válce. Obalte tlačenku v jemně mletých mandlích.
Zdroj informací: Apetit