0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5x cuketa do skleničky

Čalamáda z cuket
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Cukety jsou skvělé do salátů, klidně i syrové. Milujeme je i v těstovinách, zapečené, v polévkách a dalších skvělých pokrmech. Když se ale urodí cuket příliš, nestíháme je zpracovat. V tu chvíli se nabízí naplánovat si zavařovací den!

1. Cuketa nakládaná jako okurky

Sladkokyselé, tak akorát křupavé okurky jsou právem jedním z pokladů české kuchyně. Nálev z octa, soli, cukru a pikantního koření dodá chuť i jinak nevýrazné zelenině.

  • Stejným způsobem můžete naložit také mladé cuketky. Omyjte je, osušte, nakrájejte je na kolečka, zalijte sladkokyselým lákem a zavařte stejně jako okurky.
  • Recept funguje na jakékoliv drobné tykvičky. Pokud je zavařujete celé, můžete je před vložením do sklenic propíchat pletací jehlicí, lépe nasají chuť láku a koření. 

Chcete-li, aby zelenina zůstala pěkně křupavá, dodržte pečlivě postup a cukety zalijte studeným lákem. Stejný výsledek vám zajistí také rychlé vyjmutí zavařovacích sklenic z hrnce po sterilaci.

2. Cuketová čalamáda

Je to kečup, nebo není? Pikantní omáčka z cuket se postará o doprovod pečenému i grilovanému masu, přidat ji můžete do hot dogu nebo ji promíchejte s těstovinami.

  • Připravenou ji máte během 15 minut, nejvíc času zabere pomalé dušení. Zelenina potřebuje k dokonalému změknutí a prolnutí chutí nejméně 45 minut v hrnci a časté promíchávání, aby se nepřipalovala. Pak ji stačí rozdělit do sklenic a sterilovat.

Pokud máte raději jemnou konzistenci, která se podobá kečupu, zeleninu na závěr dušení rozmixujte dohladka.

3. Topinková bomba

Upečte cukety na plechu spolu s pořádnou dávkou nasekané cibule a česneku. Topinková směs z trouby slibuje téměř bezpracný způsob, jak se zbavit přebytků letní úrody, zároveň je ale tak lahodná, že vám ve spíži málokdy vydrží až do zimy.

  • Pečená zelenina chutná výborně na topinkách smažených na sádle i v těstovinách. Nebo ji promíchejte se sýrem (např. čedarem) a pikantní uzeninou, jako jsou chorizo či čabajka, směsí potřete tousty a zapečte.

4. Čatní

Univerzální způsob, jak chutně zpracovat jakoukoliv zeleninu či ovoce. Oblíbená indická omáčka patří v zemi svého původu k univerzálním dochucovadlům a své místo jistě najde i ve vaší kuchyni. Nemá jasně dané přísady a neexistuje tedy ani jeden jediný správný recept.

  • Proto si ji můžete ochutit podle sebe: jednou ji připravíte jemnější, sladší díky zralému ovoci, jindy pořádně pálivou s porcí oblíbených chilli papriček. Kouzlo čatní tkví právě v propojení sladkých a pálivých chutí spolu se slanou a kyselou.

5. Rychlokvašená zelenina

Krásně křupavá, vyváženě sladkokyselá – zrychlená verze nakládané zeleniny se nezavařuje, pouze nechává v lednici, kde vydrží několik týdnů. Do skleniček můžete společně dát jakoukoliv kořenovou zeleninu, dále ředkvičky, kedlubny a především drobné, ještě nepřerostlé cuketky.

  • Křupavý salát se hodí na jakýkoliv obložený chleba, do baget i burgerů. Uvidíte, že ve vaší lednici dlouho nepobude.

Zdroje informací: časopis Apetit

Související články

6 tipů, jak efektivně zpracovat cuketu
  • Tipy a triky

6 tipů, jak efektivně zpracovat cuketu

Ze zahrádek sklízíme čerstvé, šťavnaté plody, z trhu nosíme koše plné zeleniny. Letní kuchyni vládne zeleninová královna – cuketa. Jak zužitkovat přezrálé plody nebo přebytky úrody? Podívejte se s námi, jak z cukety vyčarovat spoustu...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit