Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5x cuketa do skleničky

Čalamáda z cuket
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Cukety jsou skvělé do salátů, klidně i syrové. Milujeme je i v těstovinách, zapečené, v polévkách a dalších skvělých pokrmech. Když se ale urodí cuket příliš, nestíháme je zpracovat. V tu chvíli se nabízí naplánovat si zavařovací den!

1. Cuketa nakládaná jako okurky

Sladkokyselé, tak akorát křupavé okurky jsou právem jedním z pokladů české kuchyně. Nálev z octa, soli, cukru a pikantního koření dodá chuť i jinak nevýrazné zelenině.

  • Stejným způsobem můžete naložit také mladé cuketky. Omyjte je, osušte, nakrájejte je na kolečka, zalijte sladkokyselým lákem a zavařte stejně jako okurky.
  • Recept funguje na jakékoliv drobné tykvičky. Pokud je zavařujete celé, můžete je před vložením do sklenic propíchat pletací jehlicí, lépe nasají chuť láku a koření. 

Chcete-li, aby zelenina zůstala pěkně křupavá, dodržte pečlivě postup a cukety zalijte studeným lákem. Stejný výsledek vám zajistí také rychlé vyjmutí zavařovacích sklenic z hrnce po sterilaci.

2. Cuketová čalamáda

Je to kečup, nebo není? Pikantní omáčka z cuket se postará o doprovod pečenému i grilovanému masu, přidat ji můžete do hot dogu nebo ji promíchejte s těstovinami.

  • Připravenou ji máte během 15 minut, nejvíc času zabere pomalé dušení. Zelenina potřebuje k dokonalému změknutí a prolnutí chutí nejméně 45 minut v hrnci a časté promíchávání, aby se nepřipalovala. Pak ji stačí rozdělit do sklenic a sterilovat.

Pokud máte raději jemnou konzistenci, která se podobá kečupu, zeleninu na závěr dušení rozmixujte dohladka.

3. Topinková bomba

Upečte cukety na plechu spolu s pořádnou dávkou nasekané cibule a česneku. Topinková směs z trouby slibuje téměř bezpracný způsob, jak se zbavit přebytků letní úrody, zároveň je ale tak lahodná, že vám ve spíži málokdy vydrží až do zimy.

  • Pečená zelenina chutná výborně na topinkách smažených na sádle i v těstovinách. Nebo ji promíchejte se sýrem (např. čedarem) a pikantní uzeninou, jako jsou chorizo či čabajka, směsí potřete tousty a zapečte.

4. Čatní

Univerzální způsob, jak chutně zpracovat jakoukoliv zeleninu či ovoce. Oblíbená indická omáčka patří v zemi svého původu k univerzálním dochucovadlům a své místo jistě najde i ve vaší kuchyni. Nemá jasně dané přísady a neexistuje tedy ani jeden jediný správný recept.

  • Proto si ji můžete ochutit podle sebe: jednou ji připravíte jemnější, sladší díky zralému ovoci, jindy pořádně pálivou s porcí oblíbených chilli papriček. Kouzlo čatní tkví právě v propojení sladkých a pálivých chutí spolu se slanou a kyselou.

5. Rychlokvašená zelenina

Krásně křupavá, vyváženě sladkokyselá – zrychlená verze nakládané zeleniny se nezavařuje, pouze nechává v lednici, kde vydrží několik týdnů. Do skleniček můžete společně dát jakoukoliv kořenovou zeleninu, dále ředkvičky, kedlubny a především drobné, ještě nepřerostlé cuketky.

  • Křupavý salát se hodí na jakýkoliv obložený chleba, do baget i burgerů. Uvidíte, že ve vaší lednici dlouho nepobude.

Zdroje informací: časopis Apetit

Související recepty

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Jak vybrat kvalitního lososa? Odborníci radí, na co si dát pozor
  • Zdraví a výživa

Jak vybrat kvalitního lososa? Odborníci radí, na co si dát pozor

Je to ryba, která má jemnou (v podstatě univerzální) chuť, je téměř bez kostí a k tomu všemu je opravdu zdravá. Jedná se samozřejmě o lososa, a my se ptáme: jíte jej alespoň dvakrát týdně? Odborníci to doporučují, protože je bohatým zdrojem...