Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cukr, kam se podíváš: Seznamte se s ním, lépe se mu ubráníte

Příprava čokoládové polevy
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Zhruba 35 kg cukru ročně sní v průměru každý z nás. Říkáte si, že je to hodně? Pak vězte, že jde o údaj Českého statistického úřadu o spotřebě pouze cukru jako suroviny, který nakupujeme v pytlících v obchodě. Přitom přemíra cukru stojí za hlavními zdravotními problémy: obezitou a cukrovkou 2. typu. Jak cukr v jídle kočírovat?

K údaji Českého statistického úřadu musíme přidat ještě další potraviny, abychom se dostali k reálnějším číslům o přidáném cukru: cukr v cukrovinkách, čokoládách, průmyslově zpracovaných potravinářských výrobcích a polotovarech, v pečivu a slazených nápojích. A pořád nejsme u konce...

Bez cukru se obtížněji peče i příprava cukrářských delikates je bez cukru někdy úplně zapovězena. To je nezpochybnitelný fakt. Bez cukru to sice taky (někdy) jde, ale většinou je to na úkor chuti, struktury, tvárnosti a za použití náhradních sladidel. Co s tím?

  • Jedním z možných řešení je konzumovat cukrovinky a další zdroje bílého cukru méně, o to pečlivěji si je však vybírat. K tomu se hodí vědět, jak se to s cukrem má. 

Jak se cukry liší?

  • V pokrmech a nápojích ovlivňuje cukr nejen chuť výsledku, ale často i jeho texturu a konzistenci. V takovém případě mluvíme o tzv. cukru přidaném, tedy o tom, který koupíme v sáčku a používáme jako surovinu při pečení a vaření – to nejen v domácích podmínkách, ale i v průmyslové výrobě. Bílý, kuchyňský či přidaný cukr se objevuje i ve slaných výrobcích, mnohdy o něm vůbec nevíme.
  • Bilý cukr poskytuje lidskému tělu pouze kalorie. Někdy se za ‚zdravější‘ považuje cukr hnědý, jde však o to, jestli nejde jen o bílý obarvený. Hnědý nerafinovaný cukr obsahuje zbytky melasy a to jej činí nutričně bohatším. Reálně je ale zdravotní přínos takového cukru spíš zanedbatelný.
  • Jako cukry se na obalech potravin označují monosacharidy (fruktóza, glukóza) a disacharidy (sacharóza – kuchyňský cukr, laktóza – mléčný cukr, maltóza – sladový cukr). V tabulce nutričních hodnot mají svoji kolonku ‚z toho cukry‘, která je podřazená sacharidům. Jde o všechny cukry dohromady, tedy ten, který se nachází v "balíčku" s dalšími nutrienty, i cukr přidaný. 
  • Cukry jsou běžnou součástí základních (nezpracovaných) potravin, takže je do těla přijímáme, i když zrovna nemlsáme čokoládovou tyčinku. Cukry se totiž objevují zcela přirozeně například v mléku a mléčných výrobcích, ovoci nebo zelenině. V celkovém denním příjmu je potřeba s nimi počítat, pokud si například hlídáte váhu a počítáte kalorie. V těchto případech však nejde o cukry přidané, tedy nežádoucí.

Poslední doporučení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) z února 2022 mluví jasně. Do optimálního jídelníčku přidaný cukr nepatří a měli bychom ho jíst co nejméně. S přemírou cukru ve stravě se totiž spojují četné zdravotní problémy.

  • Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje, aby denní příjem kalorií z přidaného cukru tvořil maximálně 10 % celkového energetického příjmu. Lepší však byla polovina. To je trochu obtížně představitelný údaj, proto se pojďme držet průměrů a pro zjednodušení počítejme s maximem zhruba 50 g přidaného cukru denně (optimálně však s 25 gramy za den). V ideálním případě bychom měli přidaného cukru konzumovat tak málo, jak to jen jde. 
  • Přidaný cukr je takový, který není součástí základních potravin (ovoce, zeleniny, mléčných produktů). Nejde tedy o to zbavit svůj jídelníček všeho sladkého, ale přemýšlet o složení potravin a nezbytnosti konzumace některých výrobků, případně vařit a péct doma.
  • Lidé, kteří holdují slazeným minerálkám, limonádám, sladí kávu nebo se často stravují v jídelnách, fastfoodech a jejich ledničku plní uzeniny, lahůdkářské výrobky, paštiky, hotové pomazánky a další polotovary, spořádají spoustu přidaného cukru, aniž by o tom věděli. Do celkového úhrnu zkonzumovaného cukru také významně přispívá veškerý alkohol – bez ohledu na to, zda jde o sladký likér, pálenku, pivo nebo víno.
  • Cukr se velmi dobře maskuje například v nápojích a míchaných drincích, kde sladkost cukru často maskují kyselé složky (citron, citronová šťáva, limeta, ocet).

Problém nastává v momentě, kdy lidské tělo dostává (jakéhokoli) cukru tolik, že energii z něj nezvládne spálit. Cukr se pak postupně ukládá v těle jako tuk. A člověk ani nemusí holdovat sladkému. 

Zdroj: EFSA, WHO, Vimcojim, STOBclub

Související články

Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč