Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Divoké houbové máslo: Netradiční způsob, jak uchovat houby. Využijete ho na tousty, steaky i při vaření

Houbové máslo
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Houbové máslo je elegantní způsob, jak zakonzervovat letošní úlovky. Má bohatou komplexní chuť a dá se použít ho na mnoho způsobů. Je skvělé jenom tak, jako pomazánka na tousty, steaky posune na mistrovskou úroveň a uplatní se i při vaření.

Na výrobu houbového másla se hodí především pevnější houby s výraznou chutí. Pokud jste neměli v lese štěstí, můžete je nahradit kupovanými čerstvými houbami shiitake. Čerstvé houby pak můžete doplnit trochou sušených – houbové máslo bude ještě výraznější.

Jak využít houbové máslo v kuchyni

Houbové máslo je velmi všestranné a může obohatit řadu pokrmů. Můžete ho použít všude tam, kde byste jinak použili obyčejné máslo.

Jak připravit houbové máslo z čerstvých hub

Na přípravu základního houbového másla z čerstvých hub budete potřebovat:
250 g másla, 1 malou šalotku, ½ hrnku hub nasekaných najemno, 1 lžičku tymiánu, špetku mletého bílého pepře, 1 lžičku jemné mořské soli

  • Na pánvi rozehřejte 3 lžíce z celkového množství másla na střední teplotu. Přidejte šalotku nakrájenou na jemno, osolte, přidejte špetku pepře a smažte, až začnou okraje jemně zlátnout.
  • Přidejte nakrájené houby a tymián a dál smažte za stálého míchání, až se odpaří všechna tekutina, kterou houby pustily a kousky budou zlatavě hnědé a voňavé. Odstavte a nechte vychladnout.
  • Zatímco houby chladnou, šlehejte zbytek másla, dokud nebude měkké a hladké. Přidejte k němu obsah pánve a jemně míchejte, dokud se všechno dokonale nespojí. Dosolte a podle chuti přidejte ještě špetku pepře.
  • Ochucené máslo přeložte na pečicí papír, a vytvarujte váleček. Pokud budete máslo skladovat v lednici, můžete ho přeložit do uzavíratelné sklenice. Máslo z lednice spotřebujte do dvou týdnů, v mrazničce vydrží půl roku.
     

Houbové máslo ze sušených hub

Houbové máslo můžete připravit i ze sušených hub – přidává se do něj tekutina, ve které se houby namáčely a má silnou koncentrovanou chuť. Mezi nejlepší sušené houby na přípravu houbového másla patří ty, které mají výraznou chuť a zároveň jsou dostatečně měkké, aby šly dobře nakrájet na malé kousky nebo rozmixovat.

  1. Na houbové máslo ze sušených hub namočte asi 15-20 g sušených hub (na 250 g másla) do horké vody a nechte je máčet asi půl hodiny. Poté je sceďte, tekutinu uschovejte a houby nakrájejte najemno.
  2. Dál postupujte jako při přípravě másla z čerstvých hub. Osmažte na másle šalotku, osolte, opepřete a přidejte sušené houby a také je krátce osmažte.
  3. Do pánve přilijte asi 1 dl tekutiny, ve které byly houby namočené, a pomalu duste, až se všechna odpaří a houby změknou. Nechte chvíli zchladnout a rozmixujte na hladkou kaši.
  4. Až bude mít houbová směs pokojovou teplotu, dobře ji promíchejte se zbytkem změklého másla a uskladněte.

Tipy na obměny houbového másla

  • K šalotce přidejte najemno nakrájený česnek.
  • Místo tymiánu použijte mletý kmín, který se k houbám skvěle hodí.
  • Na závěr vmíchejte do másla najemno posekané čerstvé bylinky: skvělá je petrželová nať, šalvěj nebo rozmarýn.
Skryt pre seznam

Apetit magazín