Dobošův dort ohromil císařovnu Sissi i celou Evropu

Dobošův dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Je několik dortů, které se nesmazatelně zapsaly do cukrářské historie. Ať už je to Red velvet, Šarlota nebo třeba Sachr. Mezi tyto legendy rozhodně patří i Dobošův dort. Maďarský dezert, který pobláznil celou Evropu a získal si i samotnou císařovnu Sissi.

Dobošův dort se stal hitem na konci devatenáctého století. Jeho neodolatelná čokoládová chuť, elegantní vzhled, a navíc dlouhá trvanlivost mu zajistila nevídanou oblibu. Nejeden cukrář se tento revoluční zákusek pokoušel napodobit.

Luxusní Dobošův dort

Dnes existuje mnoho verzí, ale podle tradiční receptury je pravý Dobos Torte sestavený z pěti vrstev piškotového korpusu, které jsou pečené jednotlivě (nejsou krájené z jednoho vysokého dortového korpusu).

  • Jednotlivé pláty jsou důkladně promazané krémem z kakaového másla a rozpuštěnou vysokoprocentní čokoládou.
  • Svrchní vrstva piškotu je polita karamelem, a navíc rozkrájená na trojúhelníky naznačující jednotlivé porce.
  • Boky jsou namazané krémem a obalené mletými lískovými oříšky, kaštany, vlašskými ořechy nebo mandlemi.
  • Na řezu jsou krásně viditelné vrstvy světlého piškotu a tmavého krému.

Jak a čím promazat dort

Jak a čím promazat dort

Více

    Světoběžník Josef Doboš

    József C. Dobos (1847-1924) byl maďarský kuchař, cukrář a později i autor několika kuchařek. Rád cestoval a inspiroval se francouzskou kuchyní.

    • V Budapešti vlastnil velmi známý lahůdkářský obchod specializovaný nejen na vlastní konzervované výrobky, ale také na opravdové gurmánské delikatesy.
    • V době, kdy zásilky zboží z dovozu byly velmi nespolehlivé, nabízel až 70 druhů sýrů, zahraniční vína, někdy i zákusky.
    • Šlo o luxusní zboží, které si nižší společenské třídy nemohly dovolit.

    Hříšné čokoládové dezerty

    Hříšné čokoládové dezerty

    Více

    Dort si zamilovala i císařská rodina

    Ovšem nevídanou slávu získal v roce 1885, kdy na Národní všeobecné výstavě v Budapešti představil svůj rok ‚starý‘ Dobošův dort. Jemné piškotové pláty promazané lahodným čokoládovo-máslovým krémem, přičemž vrchní plát pokrývala karamelová glazura. Ta mu dodávala jednak na nevídané eleganci, navíc zabraňovala nežádoucímu osychání.

    • Mezi prvními návštěvníky, kteří na výstavě Dobošův dort ochutnali, byl císař František Josef I. s manželkou císařovnou Alžbětou, zvanou Sissi.
    • Netrvalo dlouho a dort se stal oblíbeným po celé Evropě.
    • V dobách Rakouska-Uherska, kdy ještě neexistovaly ledničky, běžné šlehačkové krémy brzy podléhaly zkáze. Oproti nim Dobošův dort vydržel v pokojové teplotě čerstvý i několik dní.

    Lahodné máslové krémy, které sluší nejen dortům

    Lahodné máslové krémy, které sluší nejen dortům

    Více

    Josefa Doboše bychom mohli označit za tehdejší cukrářskou superstar. Účastnil se mezinárodních gastronomických výstav, a také se vydával na ‚turné‘ po celé Evropě, aby svůj cukrářský zázrak představil v každém městě.

    • Navrhl speciální dřevěné krabice, ve kterých mohly být dorty bezpečně převáženy po celém kontinentě, a tak si na nich mohl každý pochutnat.

    Po celou svou kariéru si cukrář recepturu na Dobošův dort střežil. Odtajnil ji až v roce 1906, kdy odešel do důchodu. Svůj tajný recept daroval budapešťskému Cechu cukrářů a medovníků, pod podmínkou, že jej všichni členové mohou volně používat.

    • Přestože si během svého života vydělal hodně peněz, zemřel v chudobě, protože veškeré své úspory vložil do vojenských dluhopisů.

    Jak na to: rozpouštění čokolády

    Jak na to: rozpouštění čokolády

    Více

    Trocha času a cviku, ale vyplatí se

    O dortu se traduje, že jeho příprava je náročná. Ale pokud máte alespoň malou zkušenost s pečením, dort jistě zvládnete.

    Příprava jednotlivých plátů dortu

    • Těsto je skutečně nutné péct placku po placce.
    • Na pečící papír si předkreslete jednotlivá kolečka (obtáhněte talíř nebo dortový ráfek) a naneste na ně rovnoměrně těsto.
    • Nebo můžete přendat těsto do sáčku s hladkou zdobící špičkou a vyplnit kolečko od středu po okraj.
    • Hotové pláty proložte pečícím papírem a uchovejte v uzavíratelné nádobě.

    Čokoládovo-máslový krém

    • Můžete si ho připravit už s předstihem nebo až po upečení piškotových plátů.
    • Čokoládu vybírejte minimálně 70%.
    • Rozehřát ji můžete ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě.

    Ganache: Jak z nadávky vznikl čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

    Ganache: Jak z nadávky vznikl čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

    Více

    Karamel může trochu potrápit

    • Při jeho přípravě dejte pozor, ať se nepopálíte.
    • Jeden piškotový plát potřete karamelovou glazurou.
    • Ještě před úplným zatuhnutím si naznačte ostrým nožem omaštěným máslem 12 stejných trojúhelníků.
    • Mastné ostří zabrání opětovnému spojení karamelu a řezy budou i po ztvrdnutí zřetelné.
    • Po ztuhnutí rozkrájejte jednotlivé trojúhelníky.

    Připravte si dokonalý karamel, karamelový dort nebo domácí likér

    Připravte si dokonalý karamel, karamelový dort nebo domácí likér

    Více

    Sestavení dortu

    • Připravte si rovný tác nebo podložku.
    • Jednotlivé piškotové pláty podle potřeby ořízněte.
    • Namažte je připraveným krémem a poskládejte jeden na druhý.
    • Zbylým krémem pomažte boky dortu, zarovnejte i jeho vršek.
    • Boky posypejte namletými oříšky, zbylým rozsekaným karamelem nebo griliášem.
    • Navrch narovnejte připravené trojúhelníky s karamelovou glazurou.
    • Dort není potřeba chladit.

    Související články

    Pavlova: Nebesky nadýchaná, slavnostní a přesto snadná
    • Tipy a triky

    Pavlova: Nebesky nadýchaná, slavnostní a přesto snadná

    Poměr náročnosti přípravy, výsledného vzhledu a chuti tohoto dezertu vás rozhodně chytne za srdce. Dort Pavlova se skvěle hodí k různým slavnostním příležitostem a připravit jej dokáže i začátečník. Suroviny pro přípravu navíc zaručeně...
    Autor: KatkaVavrova

    Obchod Apetit