Nová registrace Zapomenuté heslo

Dokonalá smetanová houbová omáčka: Recept z lesních hub a dvou druhů smetany

14. 10. 2024
smetanova_houbova_omacka_2.jpeg
Apetit

Pokud milujete houby a jemné krémové omáčky, pak je smetanová houbová omáčka přesně to, co vás nadchne. Její plná, sametová chuť dokonale ladí například s těstovinami, brambory nebo knedlíky. Připravit ji zvládnete snadno a rychle. A co víc? Tato omáčka zaručeně vyvolá vzpomínky na podzimní procházky lesem!

Smetanová houbová omáčka je krémový pokrm s bohatou, hustou a jemnou texturou, kterou vytváří správně vyvážená směs hub a dvou druhů smetany. Ideálně se kombinuje s klasickými přílohami, jako jsou těstoviny nebo brambory, ale skvěle doplňuje i pečená masa. Smetana nejen zjemňuje chuť hub, ale také zajišťuje krémovou konzistenci, která celé jídlo povznáší na mistrovskou úroveň.

V našem videu vám ukážeme, jak připravit lahodnou smetanovou houbovou omáčku:

Na smetanovou houbovou omáčku budete potřebovat:

350 g lesních hub, 3 lžíce másla, 3 lžíce pšeničné hladké mouky, 900 ml vývaru, 5 lžic oleje, 1 cibuli, sůl, bílý pepř, mletý kmín, 100 ml smetany ke šlehání, 100 ml zakysané smetany, bílý vinný ocet na dochucení

  • Na přípravu smetanové houbové omáčky jsou ideální lesní houby jako hříbky, lišky apod. Poslouží vám ale i žampiony. Pokud budete používat sušené houby, předem je aspoň na hodinu namočte do horké vody. Nenamočené by zůstaly tvrdé.

  • Mouku můžete nahradit škrobem, případně jiným typem mouky. Lze ji také úplně vynechat, pak ale omáčka bude řidší.

  • Vývar je vhodný masový i zeleninový, dodá omáčce hloubku chuti. Místo vývaru můžete použít tekutinu, v níž se namáčely sušené houby. Pokud nemáte vývar, můžete použít vodu. Vývar si můžete připravit předem a přebytky zamrazit.

  • Cibule dodá omáčce sladkost, ale pokud ji nemáte rádi, lze ji vynechat.

  • Smetana je nedílnou součástí smetanové houbové omáčky. Sladká smetana ke šlehání dodá omáčce jemnost, zakysaná nakyslou chuť.

  • Specifické kyselosti dosáhnete díky octu. Přilévejte ho postupně – ideálně po lžících. Překyselená omáčka se sice dá opravit, ale zbytečně si tím přiděláte práci.

Jak připravit smetanovou houbovou omáčku:

  1. Očištěné houby nakrájejte na plátky, malé stačí rozpůlit.
  2. V hrnci rozpusťte máslo, zaprašte ho moukou a zasmažte zlatavou jíšku. Přilijte studený vývar a promíchejte. Základ omáčky vařte do zhoustnutí a poté odstavte stranou.
  3. V hrnci na rozpáleném oleji osmažte oloupanou a nakrájenou cibuli dozlatova (cca 8 minut). Přidejte houby, ochuťte pepřem a kmínem a duste cca 10 minut.
  4. Do houbové směsi vmíchejte základ z jíšky a na mírném ohni vařte cca 15 minut. Pak omáčku odstavte.
  5. Do odstavené omáčky vmíchejte smetanu ke šlehání i zakysanou smetanu a dochuťte solí, bílým pepřem, mletým kmínem a octem.
  • Cibuli můžete nechat zesklovatět i na másle.

  • Pokud budete používat sušené houby, nezapomeňte je namočit a poté slít vodu.

  • Houby duste na středním plameni – snáze ohlídáte, že se nepřipálí.

Servírování: Tipy a rady

  • Jako příloha se výborně hodí například bramborové šišky, které můžete lehce opéct, ale také bramborové knedlíky či noky. Nebojte se těstovin – ideální jsou široké nudle. Hodí se také pečené či vařené brambory, křupavé bagety nebo domácí toasty.

  • Omáčku můžete také kombinovat s masem – výborně chutná s vepřovou panenkou, kuřecími prsy nebo hovězími líčky.

  • Pokud chcete omáčku oživit, přidejte kapku bílého vína.

Zdroj informací: časopis Apetit

Sdílet článek

Česká kuchyně Houby Teplé omáčky Sezona Podzim

Související články