
Pokud milujete houby a jemné krémové omáčky, pak je smetanová houbová omáčka přesně to, co vás nadchne. Její plná, sametová chuť dokonale ladí například s těstovinami, brambory nebo knedlíky. Připravit ji zvládnete snadno a rychle. A co víc? Tato omáčka zaručeně vyvolá vzpomínky na podzimní procházky lesem!
Smetanová houbová omáčka je krémový pokrm s bohatou, hustou a jemnou texturou, kterou vytváří správně vyvážená směs hub a dvou druhů smetany. Ideálně se kombinuje s klasickými přílohami, jako jsou těstoviny nebo brambory, ale skvěle doplňuje i pečená masa. Smetana nejen zjemňuje chuť hub, ale také zajišťuje krémovou konzistenci, která celé jídlo povznáší na mistrovskou úroveň.
V našem videu vám ukážeme, jak připravit lahodnou smetanovou houbovou omáčku:
Na smetanovou houbovou omáčku budete potřebovat:
350 g lesních hub, 3 lžíce másla, 3 lžíce pšeničné hladké mouky, 900 ml vývaru, 5 lžic oleje, 1 cibuli, sůl, bílý pepř, mletý kmín, 100 ml smetany ke šlehání, 100 ml zakysané smetany, bílý vinný ocet na dochucení
-
Na přípravu smetanové houbové omáčky jsou ideální lesní houby jako hříbky, lišky apod. Poslouží vám ale i žampiony. Pokud budete používat sušené houby, předem je aspoň na hodinu namočte do horké vody. Nenamočené by zůstaly tvrdé.
-
Mouku můžete nahradit škrobem, případně jiným typem mouky. Lze ji také úplně vynechat, pak ale omáčka bude řidší.
-
Vývar je vhodný masový i zeleninový, dodá omáčce hloubku chuti. Místo vývaru můžete použít tekutinu, v níž se namáčely sušené houby. Pokud nemáte vývar, můžete použít vodu. Vývar si můžete připravit předem a přebytky zamrazit.
-
Cibule dodá omáčce sladkost, ale pokud ji nemáte rádi, lze ji vynechat.
-
Smetana je nedílnou součástí smetanové houbové omáčky. Sladká smetana ke šlehání dodá omáčce jemnost, zakysaná nakyslou chuť.
-
Specifické kyselosti dosáhnete díky octu. Přilévejte ho postupně – ideálně po lžících. Překyselená omáčka se sice dá opravit, ale zbytečně si tím přiděláte práci.
Jak připravit smetanovou houbovou omáčku:
- Očištěné houby nakrájejte na plátky, malé stačí rozpůlit.
- V hrnci rozpusťte máslo, zaprašte ho moukou a zasmažte zlatavou jíšku. Přilijte studený vývar a promíchejte. Základ omáčky vařte do zhoustnutí a poté odstavte stranou.
- V hrnci na rozpáleném oleji osmažte oloupanou a nakrájenou cibuli dozlatova (cca 8 minut). Přidejte houby, ochuťte pepřem a kmínem a duste cca 10 minut.
- Do houbové směsi vmíchejte základ z jíšky a na mírném ohni vařte cca 15 minut. Pak omáčku odstavte.
- Do odstavené omáčky vmíchejte smetanu ke šlehání i zakysanou smetanu a dochuťte solí, bílým pepřem, mletým kmínem a octem.
-
Cibuli můžete nechat zesklovatět i na másle.
-
Pokud budete používat sušené houby, nezapomeňte je namočit a poté slít vodu.
-
Houby duste na středním plameni – snáze ohlídáte, že se nepřipálí.
Servírování: Tipy a rady
-
Jako příloha se výborně hodí například bramborové šišky, které můžete lehce opéct, ale také bramborové knedlíky či noky. Nebojte se těstovin – ideální jsou široké nudle. Hodí se také pečené či vařené brambory, křupavé bagety nebo domácí toasty.
-
Omáčku můžete také kombinovat s masem – výborně chutná s vepřovou panenkou, kuřecími prsy nebo hovězími líčky.
-
Pokud chcete omáčku oživit, přidejte kapku bílého vína.
Zdroj informací: časopis Apetit