Možná nevíte, že pokud konzumujete syrové ořechy, nevyužíváte naplno jejich potenciál – především ten chuťový. Proč je dobré věnovat jim trochu péče, než je přidáte do jogurtu, salátu či lahodného müsli?
Ořechy jsou plné zdravých tuků, bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů. Jejich velikost je skromná, ale nutriční hodnota obrovská! Ať už jde o mandle, lískové oříšky, vlašské ořechy, nebo pistácie, každý druh má jedinečné vlastnosti.
Proč namáčet ořechy před jídlem a vařením?
Dlouho se věřilo, že namáčení ořechů zlepšuje jejich stravitelnost a pomáhá tělu lépe vstřebat živiny. Ořechy totiž obsahují fytáty – látky, které mohou bránit vstřebávání minerálů, jako je například železo a zinek. Namáčení tyto fytáty rozkládá a například u obilovin a luštěnin umožňuje tělu lépe využít všechny cenné složky. Studie z roku 2018 sice stejný efekt u ořechů neprokázala, jak vám ale potvrdí každý, kdo to zkusil, namáčením či opečením se velmi zlepší jejich vlastnosti. Namočené ořechy jsou krémové, vláčné a jemnější, opečení zvýrazní jejich chuť a dodá křupavost.
-
Ořechy nejdřív důkladně omyjte, abyste je zbavili nečistot, a poté je namočte do vlažné vody.
-
Délka namáčení ořechů závisí na jejich tvrdosti a velikosti: kešu ořechy namáčejte – 2 až 4 hodiny, vlašské ořechy – 4 hodiny, pekanové ořechy – 6 hodin, lískové oříšky a také mandle – 8 až 12 hodin.
-
Do vody můžete přidat trochu soli (pomůže lepší stravitelnosti), kterou nejprve dobře rozpusťte.
-
Poměr vody a ořechů by měl být 2:1 ve prospěch vody.
-
Vhodné nádoby, v nichž budete ořechy namáčet, jsou skleněné nebo keramické, vyhněte se kovovým.
-
Namáčejte pouze přírodní ořechy, tj. nesolené a nepražené.
-
Nenamáčejte para ořechy, makadamové ořechy a piniové oříšky – jim tato úprava nesvědčí.
TIP: Po namočení nezapomeňte ořechy řádně vysušit, ideálně v troubě při nejnižší teplotě, ale lze je nechat vyschnout i přirozeně, případně v sušičce. Zabráníte tím tvorbě plísní a prodloužíte jejich trvanlivost. Sušené ořechy navíc znovu získají svou křupavost, což oceníte například v salátech nebo při přípravě domácích ořechových směsí.
Opekání ořechů: Jak z nich vytěžit ještě více?
Opékání zvýrazní chuť ořechů. Zahříváním se uvolňují přírodní oleje, které dodávají ořechům intenzivnější vůni a chuť. Připravit si je můžete v troubě nebo na pánvi, ale pozor – stačí pár minut a snadno se spálí. Lehce opražené ořechy jsou skvělou přísadou do salátů, ale i do dezertů nebo snídaňových směsí.
TIP: Jak správně opékat ořechy? Nasypejte ořechy na plech vyložený pečicím papírem a pečte je v předehřáté troubě při teplotě 160–180 °C asi 10–15 minut. Pravidelně je kontrolujte, aby se nepřipálily. Po upečení je nechejte vychladnout, aby se jejich chutě ještě více rozvinuly. Pokud je po upečení promnete v suché utěrce, snadno z nich odstraníte slupky a část přirozené hořkosti.
Tipy a triky: Co jste možná (ne)věděli
-
Mandlové mléko: Namáčené mandle jsou skvělým základem pro výrobu domácího mandlového mléka. Stačí je rozmixovat s vodou a přecedit přes plátno.
-
Domácí máslo z vlašských ořechů: Opražené vlašské ořechy jsou ideální na výrobu domácího ořechového másla. Rozmixujte je s trochou soli a máte hotovo!
-
Opatrnost při skladování: Opékané ořechy rychle žluknou, což vede ke ztrátě chuti a zdravotních benefitů, proto je nevyrábějte do zásoby na týdny dopředu. Skladujte je v uzavřené nádobě a spotřebujte je co nejdříve.
Zdroje informací: varmejinak, apetitonline