Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dokonalé pečené brambory z trouby: Pořádně s nimi zatřeste, tukem nešetřete a při pečení nespěchejte

Pečené brambory
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Dokonale opečené brambory jsou skvělou přílohou, která často mizí z talíře jako první. Jejich kouzlo spočívá v tom, jak jsou na povrchu křupavé a uvnitř měkké a kypré. Tak trochu připomínají smažené, ale jsou z trouby, takže sníst celou mísu není zase takový hřích…

Zkrátka a dobře, vsadíme se, že už jste někdy o poslední pečenou bramboru svedli u stolu boj, a pokud ne, zkuste náš recept a uvidíte, jak rychle zmizí! Příprava začíná už při výběru brambor – sáhněte po škrobovitých s označením varný typ C.

Loupat, či neloupat?

Pokud raději loupete vařené brambory, nelamte si s loupáním předem hlavu a oloupejte je až po uvaření – škrobovité brambory mají navíc tendenci při vaření popraskat, takže loupání jde opravdu snadno.

Dejte bramborám, co proto

Důvod, proč mají pečené brambory tak křupavou krustičku, je narušený povrch, který se v troubě vypeče. Nebojte se jimi po slití pořádně zatřást. Přiklopte je pokličkou, dobře ji přichyťte a opřete se do toho – čím rozbitější, tím lepší!"

Sůl a bylinky

Solí nešetřete, brambory jí pojmou opravdu hodně. Štědře osolte hlavně vodu na vaření. Pokud chcete přidat bylinky, doporučujeme bylinkami ochucený olej, nebo je čerstvé přihoďte až na posledních 20 minut pečení a promíchejte s bramborami.

Olej, máslo, nebo sádlo?

Základem je tukem nešetřit. Kromě rostlinného oleje (slunečnicový, řepkový…) můžete použít i olivový olej, který je výraznější. Stejně tak je možné použít máslo (ještě lepší je ghí), které dodá další chuťový rozměr. Skvěle funguje také vepřové nebo kachní sádlo.

Na pečené brambory z trouby budete potřebovat:

1,5 kg brambor (varný typ C), oloupaných a nakrájených na stejně velké kusy, sůl, 200 ml rostlinného oleje (sádla nebo ghí), rozmarýn, 5 stroužků neoloupaného česneku a vločkovou sůl k podávání

Jak na to:

  • Brambory dejte do hrnce, zalijte studenou vodou, řádně osolte a přiveďte k varu. Plamen trochu ztlumte a brambory vařte 10–15 minut, až budou skoro měkké. Slijte je a v hrnci s nimi pořádně zatřeste, přesypte je na plech a nejlépe nechte zcela vychladnout (brambory lze takto uvařit i den předem).
  • Do velkého pekáče či hlubokého plechu nalijte olej a vložte jej do trouby, kterou předehřejte na 190 °C. Když jsou trouba i plech horké, vyjměte plech a vsypte do něj brambory, osolte je, promíchejte v tuku a rozprostřete do jedné vrstvy. Plech vraťte do trouby a nechte brambory 20 minut péct.
  • Občas plech vyjměte a brambory otočte, aby se rovnoměrně opékaly ze všech stran. Pokud chcete, můžete každou trochu rozmáčknout šťouchadlem na brambory, jen aby praskla.
  • Přidejte rozmarýn a česnek, plech vraťte do trouby a pečte ještě 20–30 minut, dokud nebudou brambory zlatavé, opečené a křupavé. Podávejte sypané vločkovou solí.

TIP: Místo rozmarýnu můžete přidat voňavý kmín, který se k bramborám skvěle hodí.

Pečené brambory můžete podávat jako přílohu, ale skvělé jsou i samotné, například s miskou domácí tatarské omáčky.

Zdroj: Časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín