Nová registrace Zapomenuté heslo

Domácí bylinkové máslo: Citronové, s medvědím česnekem nebo s chutí Itálie! Kterému dáte přednost?

20. 5. 2025
shutterstock_2604621423.jpeg
Shutterstock
shutterstock_2112003089.jpeg shutterstock_2176086087.jpeg shutterstock_1964431063.jpeg Další
3 fotky

Voňavé, lahodné, neuvěřitelně jednoduché! Domácí bylinkové máslo patří k nejvděčnějším kuchyňským trikům. Dokonale ochutí grilované maso i pečivo, během pár minut ho vykouzlíte z běžných surovin, navíc se snadno uchovává. Ukážeme vám osvědčený základní recept i tři variace, které stojí za vyzkoušení – včetně másla s chutí jako z pravé italské restaurace.

Bylinkové máslo je klasické máslo, do kterého se přidávají čerstvé nebo sušené bylinky, česnek, citronová šťáva a další ingredience podle chuti. V kuchyni je známé také pod francouzským názvem beurre composé. Jednou z nejznámějších variant je beurre maître d'hôtel, které obsahuje petrželku, citronovou šťávu, sůl a pepř.

 

 

Jak připravit domácí bylinkové máslo?

Příprava bylinkového másla je velmi snadná a zabere vám maximálně 30 minut.

Ingredience: 250 g změklého másla, 1,5 lžičky citronové kůry z bio citronu, 4 lžíce nasekané hladkolisté petrželky, 4 lžíce nasekaného kerblíku, 2 lžičky citronové šťávy

Postup:

  1. Změklé máslo utřete se solí a citronovou kůrou.
  2. Bylinky omyjte, osušte a zbavte tuhých stonků. Pak je nasekejte najemno a vmíchejte do másla. Dochuťte citronovou šťávou a solí a dobře promíchejte, aby se směs spojila.
  3. Máslo skladujte v uzavíratelné krabičce, případně ho dejte na rozloženou potravinářskou fólii, stočte do válečku a konce utáhněte. Máslo vychlaďte v chladničce.

TIP: Jak bylinkové máslo skladovat? Bylinkové máslo skladujte v lednici, kde vydrží až 1 týden. Pro delší uchování ho můžete zamrazit – nakrájejte na máslo plátky, zabalte do fólie a uložte do mrazáku, kde může být až 3 měsíce.

 

Jak připravit bylinkové máslo podle našeho videonávodu:

Varianty bylinkového másla

Bylinkové máslo můžete upravit podle svých chutí a dostupných surovin.

  • Italské bylinkové máslo: Přidejte směs italských bylinek (např. bazalka, oregano, tymián) a pár kapek olivového oleje. Tato varianta je skvělá na pečivo nebo grilovanou zeleninu.
  • Medvědí česnek a petrželka: Použijte čerstvý medvědí česnek a petrželku. Tato kombinace se hodí k pečeným bramborám nebo na steak.
  • Citronovo-tymiánové máslo: Přidejte citronovou kůru, šťávu a čerstvý tymián. Tato svěží variace je ideální k rybám nebo mořským plodům.

TIP: Do bylinkového másla můžete použít také pažitku, libeček, šalvěj, kopr, majoránku, rozmarýn, ale i mátu, prolisovaný česnek, chilli, mletý pepř, tabasco, med, javorový sirup apod.

 

 

Kde bylinkové máslo využít?

Bylinkové máslo je všestranné a lze ho použít v mnoha pokrmech, stačí jen správná kombinace a chuť experimentovat. Kde bylinkové máslo využít:

 

 

Bylinkové máslo je jednoduchý způsob, jak dodat pokrmům bohatou chuť a aroma. S trochou kreativity můžete vytvořit vlastní varianty podle sezony a dostupných bylinek. Připravte ho doma a objevte nové chuťové kombinace!

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Čerstvé bylinky Máslo Rychlé recepty

Související články