
Připravte se na horké letní dny již v červnu, měsíci jahod. Zásoby ze zahrádek a samosběru můžete snadno zužitkovat v jahodovém osvěžení. Vyzkoušejte naše tipy, jak na jahodovou dřeň, jogurtové osvěžení nebo dokonalou kombinaci jahod s mátou!
Na domácí nanuky budete potřebovat jen dostatečně vychlazenou mrazničku a formičky, které ale snadno zastoupí i kelímek od jogurtu. Pokud jste se právě vrátili ze samosběru nebo trhu s košíky plnými jahod, které se musí okamžitě zpracovat, pak vedle džemu a jahodových knedlíků vyzkoušejte různé varianty domácích nanuků z jahod, které potěší jak děti, tak dospělé.
Jahodová dřeň s vanilkou
Variací, čím naplnit formičky na nanuky, existuje nespočet. Pokud máte rádi zmrzliny jen z ovoce, stačí čerstvé jahůdky zbavit stopek, umýt a rozmixovat. Když k 500 g jahod přidáte semínka z ½ vanilkového lusku, výsledný nanuk bude příjemnou kombinací českého ovoce s exotikou. Směsí naplňte formičky a nechte důkladně vychladit v mrazáku.
Jahody s jogurtem, smetanou, tvarohem nebo rostlinnými alternativami
Máte rádi smetanové zmrzliny? Pak si je jednoduše připravte ve formě nanuku. Na všechny nanuky vám stačí jen tyčový mixér s jednou nádobou, do které dáte všechny ingredience a mixér odvede veškerou práci za vás.
- Na 250 g jahod budete potřebovat 1 kelímek řeckého jogurtu, smetany nebo tvarohu. Vše opět stačí rozmixovat a nalít do nanukových forem.
- Řešíte-li alergie na laktózu či kasein, nebo jen zkrátka dáváte přednost rostlinným produktům, můžete k tvorbě nanuků použít rostlinné alternativy, jako například kokosové mléko, mandlový nápoj, kokosový jogurt či sójové výrobky.
Jahody s mátou – to pravé letní osvěžení
Meteorologové slibují v roce 2025 velmi horké letní dny, na které se vyplatí dopředu připravit. Osvěžení rozehřátému organismu přinese nejen ledová nálož z mrazáku, ale také přidání osvěžující bylinky – máty peprné. Díky obsahu mentolu přináší osvěžení už jen při přičichnutí. Ideální je přidat k rozmixovaným jahodám trochu mátového sirupu, případně pár lístků čerstvé máty. Pokud zvolíte listy, pak dbejte na důkladné rozmixování, aby v nanucích nebyly velké kousky.
Čím sladit, když ne cukrem?
Jahody jsou sladké samy o sobě, ale pokud byste si nanuky přecejen chtěli ještě osladit, pak přidejte lžíci medu nebo sirupu z datlí/agáve/čekanky, případně trochu březového cukru (xylitolu). Skvělou kombinaci tvoří jahody s banánem, který když je dostatečně zralý, je i velmi sladký. K oslazení lze použít také stévii.
Náš tip: Pro dospělé můžete připravit i nanuky ostřejší chuti a namísto drinku podávat efektivní mrazivé osvěžení s kapkou alkoholu. K jahodám se skvěle hodí bílý rum.
Zdroje informací: Apetitonline.cz