Pusťte se s námi do přípravy domácích laskominek pro děti a dopřejte jim mlsání bez konzervantů a syntetických barviv. Příprava je překvapivě rychlá příprava a potřebovat budete jen z několik surovin.
Skočit do obchodu a koupit dětem sladkost je určitě daleko snažší než se vrhnout do vlastní výroby. Ale ten pocit, že víte, z čeho jste je připravili! Můžete si ohlídat množství cukru, obejít se bez potravinářské chemie nebo použít suroviny z ekologického zemědělství. Až bude vaše děti honit mlsná, budete na dětské jazýčky připraveni zásobou domácích sladkostí.
Vyzkoušejte například:
- sušenky od maminky
- sladký křupavý popcorn
- ledové osvěžení v podobě domácí zmrzliny
- karamelky rozplývající se na jazyku nebo
- oříšky v karamelu
- domácí snídaňové cereálie
Sušenky pro mlsné jazýčky
Domácí sušenky patří mezi oblíbené sladkosti, hodí se i jako záchrana na cestách. Dobře se skladují, proto je můžete připravit dopředu a mít je pak kdykoli po ruce. Podívejte se na naše sušenkové recepty a vyberte si ten svůj. Se základním sušenkovým těstem můžete zapojit i vlastní tvořivost.
Několik sušenkových tipů z Apetitu:
- Skvělé jednoduché sušenky můžete připravit do 20 minut. Oproti těm kupovaným přesně víte, co jste do nich použili a množství použitého cukru spočívá výhradně ve vašich rukou. Raz dva tak připravíte například ovesné sušenky, které jsou díky ovesným vločkám bohaté na vlákninu potřebnou pro správnou funkci trávicí soustavy.
- Na své si v domácích sušenkách přijdou i milovníci čokolády. Pokud vám doma přebývá tabulka čokolády, zkuste ji použít do čokoládových sušenek s karamelovou čepicí. Kombinace čokolády a karamelu odzbrojí nejen děti, proto doporučujeme připravit rovnou dvojitou dávku.
- Pokud máte víc času, který je potřeba k odležení těsta v lednici, připravte si dokonalé popraskané čokoládové sušenky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň efektně vypadají.
Křupavý sladký popcorn
Vytvořte doma atmosféru jako v kině se vším všudy a připravte dětem domácí sladký popcorn. Potřebovat budete klasický kupovaný popcorn do mikrovlnky, který připravíte dle návodu.
Plech nebo tác vyložte pečicím papírem a v rendlíku si připravte karamel:
- 15 g másla
- 90 g medu
- 110 g cukru krystalu
- Směs pomalu zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Zvyšte plamen a za stálého míchání vařte 3 až 4 minuty, dokud nezhoustne a nebude mít krásně zlatavou barvu.
- Dejte stranou a vmíchejte ¼ čajové lžičky jedlé sody. Ještě horkou směs vlijte do mísy s hotovým popcornem, opatrně promíchejte a rovnoměrně rozložte na pečící papír.
- Posypte ¼ čajové lžičky soli a nechte vychladnout.
Domácí zmrzlina: ledové ovocné potěšení
Potěší v horkých letních dnech a při její přípravě zpracujete přebytky sezónního ovoce. Dalším bonusem je rychlá příprava. Je jen třeba dopředu počítat s dostatečným časem pro zamražení. A zvládnete to i bez zmrzlinovače. Vybírat můžete z velkého množství smetanových i ovocných chutí.
- Dáváte-li přednost smetanovým zmrzlinám, začněte základním receptem a ozdobte ji třeba křupavým popcornem.
- Pokud vaše děti láká spíše ovocná zmrzlina, vyberte si z řady receptů na oblíbené sorbety.
Zmrzliny nabízejí nepřeberně možností, jak je kombinovat. Nechte se inspirovat našimi zmrzlinovými poháry a ani nemusíte do cukrárny.
Ze zmrzliny můžete rovněž připravit luxusní zmrzlinové sendviče. Stačí před podáváním navrstvit zmrzlinu mezi dvě sušenky a lahodný osvěžující dezert je na světě.
Nezbytnost v dětství: karamelky
Kdo by odolal sladkému bonbonku, který po vložení do úst otevře bránu ke vzpomínkám z dětských let? Přesně takové karamelky si můžete hravě připravit i doma, aby i vaše děti měly jednou na co vzpomínat.
Domácí příprava zabere pár minut a první pomoc při chuti na sladké budete mít vyřešenou.
Vyzkoušejte karamelky v mnoha podobách:
- Karamelky s jablečným moštem
- Karamelky se solenými arašídy
- Karamelky s pastou miso
- Pomerančové karamelky s čokoládou
Ořechy v karamelu
Karamel ve spojení s vlašskými či lískovými ořechy nebo kokosovými lupínky je dokonalost sama.
- Před obalováním ořechy krátce opražte na pánvi, zintenzivní se tím jejich chuť.
- Následně se dejte do přípravy karamelu - půl hrnku cukru pomalu zahřívejte se 2 lžícemi vody. Cukr bude postupně karamelizovat.
- Jakmile karamel zhoustne do požadované konzistence, přelijte jím ořechy (nejlépe v kastrůlku), promíchejte a nechte vychladnout. Při práci s horkým karamelem buďte opatrní!
- Karamelové oříšky uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.
Vyzkoušejte také netradiční chuť oříšků v pomerančovo-skořicovém kabátku.
Domácí cini minis - na snídani i svačinku
Děti je milují jen tak, na snídani s mlékem nebo do krabičky na výlety. Do receptu jsme schovali celozrnnou mouku bohatou na vlákninu a důležité živiny (vápník, železo, hořčík, zinek, vitamin B a E) a jogurt, který je cenným zdrojem bílkovin. Podívejte se na náš recept a připravte dětem zdravé mlsání bez chemických přídavků.