Připravte si domácí zázvorový sirup, který vás nejen zahřeje jako teplý nápoj, ale skvěle poslouží i při vaření a pečení. Navíc je ideálním tipem na jedlý dárek, který potěší každého milovníka dobrého jídla a pití.
Zázvor je surovina, kterou skvěle využijete hlavně v podzimním a zimním období. Nejenže vás zahřeje, ale má i protizánětlivé účinky, které si poradí s všelijakými virózami. Obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, například vitamin C. Připravte si ho do zásoby a využijte ho po celý rok.
Na přípravu zázvorového sirupu budete potřebovat:
120 g čerstvého zázvoru, 2 citrony, 1 kg krupicového cukru, ½ l vody
-
Ideální množství zázvoru na 1 kg cukru a 0,5 l vody je 100–150 g – pokud je zázvor méně pikantní, případně jestli chcete, aby byl sirup silnější, použijte větší množství zázvoru.
-
Citronovou šťávu můžete vynechat, ale dodá sirupu svěží nádech a spolu s cukrem prodlouží jeho trvanlivost.
-
Místo krupicového cukru můžete přidat třtinový. Množství cukru příliš nesnižujte, slouží jako konzervant.
-
Cukr také můžete nahradit medem – ale přidejte ho až po uvaření a vychladnutí, aby se nezničily cenné látky, které med obsahuje.
Jak připravit zázvorový sirup:
- Čerstvý zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Do hrnce nasypejte cukr, nalijte vodu, přidejte zázvor a přiveďte k varu. Vařte 15 minut.
- Zatímco se směs vaří, vymačkejte citrony.
- Hrnec se sirupem odstavte z plotny a vmíchejte citronovou šťávu. Nechejte zchladnout, poté přeceďte a nalijte do čistých lahví či sklenic.
-
Pokud zázvor důkladně omyjete, není nutné ho loupat – i slupka obsahuje živiny.
-
Zázvor můžete nastrouhat na jemném struhadle, díky čemuž se chutě více rozvinou.
-
Citron můžete použít celý a povařit ho s ostatními surovinami – v takovém případě dbejte na to, aby nebyla kůra chemicky ošetřena. Citron důkladně omyjte a nakrájejte na malé kousky.
TIP: Pokud chcete, aby byl sirup silnější, přiveďte k varu všechny suroviny kromě cukru, povařte na mírném ohni 10–15 minut, odstavte a louhujte 24 hodin. Poté sceďte a do tekutiny přisypejte cukr, přiveďte k varu a vařte cca 10 minut.
Tipy a rady
- Nespěchejte s vařením: Čím pomaleji vaříte, tím intenzivnější chuť získáte.
- Na co si dát pozor: Příliš hustý sirup může krystalizovat, takže hlídejte, aby měl správnou konzistenci.
- Varianta pro odvážné: Pokud chcete sirup, který vás zaručeně zahřeje, přidejte při vaření špetku kajenského pepře – ale pozor, tento twist je jen pro milovníky pikantních jídel a nápojů!
Využití zázvorového sirupu
-
Zázvorový sirup je skvělý nejen do teplých čajů či teplé vody, ale i do letních drinků, kde ho můžete smíchat s ledem a minerálkou.
-
Můžete ho přidat do smoothie.
-
Zkuste jím polít palačinky, lívance či vafle.
-
Pokud rádi experimentujete, zkuste sirup i při pečení – třeba jako sladidlo do perníků.
Zdroj informací: časopis Apetit