Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Domácí zázvorový sirup: Zahřeje vás, přidá šmrnc vašim pokrmům a poslouží i jako jedlý dárek

Zázvorový sirup
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Připravte si domácí zázvorový sirup, který vás nejen zahřeje jako teplý nápoj, ale skvěle poslouží i při vaření a pečení. Navíc je ideálním tipem na jedlý dárek, který potěší každého milovníka dobrého jídla a pití.

Zázvor je surovina, kterou skvěle využijete hlavně v podzimním a zimním období. Nejenže vás zahřeje, ale má i protizánětlivé účinky, které si poradí s všelijakými virózami. Obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, například vitamin C. Připravte si ho do zásoby a využijte ho po celý rok.

Na přípravu zázvorového sirupu budete potřebovat:

120 g čerstvého zázvoru, 2 citrony, 1 kg krupicového cukru, ½ l vody

  • Ideální množství zázvoru na 1 kg cukru a 0,5 l vody je 100–150 g – pokud je zázvor méně pikantní, případně jestli chcete, aby byl sirup silnější, použijte větší množství zázvoru.

  • Citronovou šťávu můžete vynechat, ale dodá sirupu svěží nádech a spolu s cukrem prodlouží jeho trvanlivost.

  • Místo krupicového cukru můžete přidat třtinový. Množství cukru příliš nesnižujte, slouží jako konzervant.

  • Cukr také můžete nahradit medem – ale přidejte ho až po uvaření a vychladnutí, aby se nezničily cenné látky, které med obsahuje.

Jak připravit zázvorový sirup:

  1. Čerstvý zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  2. Do hrnce nasypejte cukr, nalijte vodu, přidejte zázvor a přiveďte k varu. Vařte 15 minut.
  3. Zatímco se směs vaří, vymačkejte citrony.
  4. Hrnec se sirupem odstavte z plotny a vmíchejte citronovou šťávu. Nechejte zchladnout, poté přeceďte a nalijte do čistých lahví či sklenic.

  • Pokud zázvor důkladně omyjete, není nutné ho loupat – i slupka obsahuje živiny.

  • Zázvor můžete nastrouhat na jemném struhadle, díky čemuž se chutě více rozvinou.

  • Citron můžete použít celý a povařit ho s ostatními surovinami – v takovém případě dbejte na to, aby nebyla kůra chemicky ošetřena. Citron důkladně omyjte a nakrájejte na malé kousky.

    TIP: Pokud chcete, aby byl sirup silnější, přiveďte k varu všechny suroviny kromě cukru, povařte na mírném ohni 10–15 minut, odstavte a louhujte 24 hodin. Poté sceďte a do tekutiny přisypejte cukr, přiveďte k varu a vařte cca 10 minut.

Tipy a rady

  • Nespěchejte s vařením: Čím pomaleji vaříte, tím intenzivnější chuť získáte.
  • Na co si dát pozor: Příliš hustý sirup může krystalizovat, takže hlídejte, aby měl správnou konzistenci.
  • Varianta pro odvážné: Pokud chcete sirup, který vás zaručeně zahřeje, přidejte při vaření špetku kajenského pepře – ale pozor, tento twist je jen pro milovníky pikantních jídel a nápojů!

Využití zázvorového sirupu

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...