Máte rádi americkou klasiku v podobě nadýchaných donutů s polevou a posypkami? Koblížky s dírou uprostřed, glazované pestrobarevnými polevami, jsou typicky smažené. My pro vás ale máme zdravější variantu z trouby – jsou krásně nadýchané a ušetříte spoustu oleje.
Donuty (nebo také doughnuty) lze chutí přirovnat k českým koblížkům. Donuty však mají typický otvor uprostřed a zpravidla jim nechybí barevná poleva včetně různých druhů posypek.
Věděli jste, že otvor uprostřed donutů není jen estetickou záležitostí? Když se v první polovině 20. století dostaly donuty na žebříček oblíbených amerických dezertů, kuchaři zjistili, že s vykrojeným středem se smaží rovnoměrněji. Do té doby se donut tvarem podobal vlašským ořechům a odtud pochází i jeho název dough (těsto) nut (ořech).
Výhody donutů z trouby
Tradičně se donuty smaží v tuku, nicméně pečená varianta nabízí zdravější alternativu bez přepáleného oleje, aniž by ztratily na chuti či struktuře. Obáváte se, že ty z trouby nebudou tak dobré jako klasické smažené? Můžeme vás ujistit, že pro mnohé jsou donuty z trouby dokonce mnohem lepší než ty smažené. Seznam výhod mluví za vše.
- Méně tuku: Budete ho potřebovat pouze do těsta a vyhnete se tak velkému množství tuku, které je při smažení potřeba.
- Snadnější příprava: Při smažení potřebujete správnou teplotu oleje a neustálou kontrolu, zda se donuty nepřipalují. O nejistotě propečení uvnitř ani nemluvě. Pečení vás tohoto problému zbaví.
- Úspora času a nádobí: Nemusíte donuty obracet ani nechávat okapat – pečou se všechny najednou na plechu
- Rovnoměrné propečení bez přepálení: I v troubě se mohou donuty spálit, ale pokud se budete držet receptu, čekají vás rovnoměrně propečené donuty, a to jak zvenku, tak uvnitř.
Pečené donuty z trouby
Na velkých 16 velkých donutů budete potřebovat: 250 ml citronové limonády, 2 lžičky vanilkové pasty nebo extraktu, 670 g hladké mouky + na poprášení, 150 g krupicového cukru, 4 lžičky sušeného droždí, 8 žloutků, 100 g másla, hodně změklého nebo rozpuštěného a zchladlého, 120 ml smetany (minimálně 33%), olej na vytření misky
- V rendlíku ohřejte limonádu a vanilkovou pastu. Mouku, cukr a droždí promíchejte v míse. Přilijte teplou limonádu, žloutky a promíchejte. Nakonec přidejte máslo a smetanu, vypracujte hladké lepivé těsto. To dejte do olejem vytřené mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout na dvojnásobný objem (1–1,5 hodiny).
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál, krátce prohněťte, rozdělte napůl, polovinu odložte a druhou vyválejte na tloušťku asi 1,5 cm. Kulatým vykrajovátkem o průměru 8 cm vykrájejte kolečka. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, uprostřed každého vykrojte střed vykrajovátkem o průměru 4 cm. Nechte zakryté 30 minut kynout.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vložte do trouby a pečte 30 minut dozlatova. Mezitím nachystejte donuty ze zbylého těsta a dejte je péct, až bude hotový první plech. (V horkovzdušné troubě lze péct naráz.) Nechte vychladnout a poté namáčejte v polevě.
Ozdobte si donuty podle chuti
Donuty jsou podobně jako koblížky dobré i jen posypané moučkovým cukrem. Pokud si však chcete dopřát opravdové donuty jako z amerického bistra, pak vyzkoušejte tipy na snadné a efektní polevy.
- Hnědá máslová poleva: Do menšího hrnce dejte 40 g másla a postavte na rozpálenou plotnu. Nechte rozpustit a poté ještě asi 3 minuty zahřívejte, bílkoviny v másle by měly získat pěknou oříškovou barvu. Máslo přelijte do mísy, přidejte 320 g moučkového cukru a 60 ml vroucí vody a prošlehejte do hladkého krému. Upečené donuty namáčejte z jedné strany v polevě, vyskládejte na tác a posypte pěkným hnědým cukrem s velkými krystaly.
- Bílá poleva: V misce prošlehejte na hladkou polevu 240 g moučkového cukru, 2 lžičky citronové šťávy a 20 g rozpuštěného másla. Donuty postupně z jedné strany namočte v polevě, rozložte na tác a posypte černým sezamem či mákem.
- Čokoládová poleva: Do misky dejte 30 g rozpuštěného másla, 50 g medu a 125 g hořké čokolády. Ve vodní lázni nechte rozpustit. Prošlehejte dohladka. Donuty poté z jedné strany namáčejte v čokoládové polevě a vyskládejte na plech. Posypte loupanými pistáciemi.
- Červená poleva: Do menšího rendlíku nasypte 170 g mražených jahod, 110 g krupicového cukru a přilijte 125 ml vody. Přiveďte k varu, lehce ztlumte oheň a vařte zhruba 10 minut, až směs zhoustne. Poté rozmixujte dohladka. Jahodový sirup přelijte do mísy, přidejte 400 g moučkového cukru, 1 lžičku vroucí vody, 30 g rozpuštěného másla a prošlehejte dohladka. Donuty poté z jedné strany namočte v jahodové glazuře, rozložte na tác, posypte lyofilizovanými jahodami.
- Zelená matcha: Do rendlíčku dejte 40 ml mléka, 1/2 lžičky práškového čaje matcha a 1/2 lžičky vanilkového extraktu. Zahřívejte a míchejte, aby se čajový prášek rozpustil. Nalijte do mísy, přidejte 200 g moučkového cukru, 15 g rozpuštěného másla a prošlehejte dohladka. Donuty z jedné strany namáčejte v polevě a vyskládejte na tác. Posypte je práškovým čajem matcha.
Do přípravy donutů můžete zapojit celou rodinu a každý si může připravit svůj originální dezert. Dětem nezapomeňte k tvoření nabídnout barevné posypky.
Zdroje: Apetit, TasteOfHome