Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Drožďová pomazánka: Snadná na přípravu, nenáročná na suroviny a krémově lahodná

drozdova_pomazanka_0.jpeg
ZDROJ: drozdova_pomazanka_0.jpeg
sdílet:

Drožďovou pomazánku buď milujete, nebo jste ji ještě nezkusili. Důvodem může být typické aroma droždí. Kvasnice během tepelné úpravy ale svou silnou chuť i vůni ztrácejí, zůstane jen jejich jemná textura. Když přidáte vejce, získáte krémovou pochoutku, kterou si oblíbí i ti největší odpůrci droždí. S křupavým chlebem a posypaná čerstvou pažitkou se tato pomazánka může stát i vaší novou svačinovou láskou.

Jak připravit jemnou a lahodnou drožďovou pomazánku:

Skryt pre seznam

Na drožďovou pomazánku budete potřebovat:

1 lžíci másla, 1 cibuli, 4 kostky droždí, sůl, pepř, 2 vejce, chléb k podávání

  • Máslo dodá pomazánce jemnou a plnou chuť. Můžete použít i přepuštěné máslo (ghí).

  • Cibuli nakrájejte nadrobno, lépe se propojí s ostatními surovinami. Použít můžete klasickou žlutou cibuli, nebo jemnější šalotku.

  • Droždí použijte výhradně čerstvé – je to klíčová surovina, která dodá pomazánce typickou krémově jemnou texturu.

  • S pepřem zacházejte opatrně – stačí troška, aby nepřebil jemnost pomazánky.

  • K drožďové pomazánce se hodí čerstvé křupavé pečivo. Zkuste ji podávat třeba s tmavým chlebem nebo domácím rohlíkem – obojí skvěle podtrhne jemnou a delikátní chuť pomazánky.

  • Pokud máte obavy z množství droždí, můžete kostku ubrat, nebo naopak přidat vejce.

TIP: Do pomazánky můžete přidat stroužek utřeného česneku, špetku mleté sladké papriky nebo kmínu. 

Jak připravit drožďovou pomazánku:

  1. Oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli opékejte na másle, až zesklovatí (asi 3 minuty).
  2. Vsypejte rozdrobené droždí, osolte a opepřete. Směs míchejte, dokud nezačne droždí vonět (asi 3 minuty).
  3. Do směsi zašlehejte vejce a za stálého míchání je nechejte srazit.
  4. Drožďovou pomazánku můžete namazat na chleba i jiné pečivo.
  • Máslo na pánvi rozpouštějte pozvolna, aby se nespálilo.

  • Cibuli opékejte pozvolna, na mírnějším ohni se lépe uvolní její chuť a snáze ohlídáte, aby se nespálila.

  • Jakmile přidáte droždí, míchejte směs neustále, aby se droždí rozpustilo a vznikla hladká hmota.

  • Vejce můžete metličkou rozšlehat v misce a za stálého míchání je pomalu vlít do směsi.

TIP: Zkuste pomazánku posypat nasekanou pažitkou, petrželkou nebo mladými klíčky. Můžete také přidat jemně nasekanou jarní cibulku či trochu řeřichy.

Tipy a rady:

  • Pro slavnostnější příležitosti naneste drožďovou pomazánku na malé plátky bagety nebo na domácí krekry a ozdobte je drobnými kousky zeleniny.

  • Pokud jste rádi kreativní, pomazánku dejte do předpečených košíčků z listového těsta a ozdobte je bylinkami či nadrobno pokrájenou zeleninou.

  • Když je pomazánka ještě teplá, nastrouhejte na ni trochu sýra (např. parmezánu nebo goudy), který se jemně roztaví a zvýrazní chuť.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...