Drožďovou pomazánku buď milujete, nebo jste ji ještě nezkusili. Důvodem může být typické aroma droždí. Kvasnice během tepelné úpravy ale svou silnou chuť i vůni ztrácejí, zůstane jen jejich jemná textura. Když přidáte vejce, získáte krémovou pochoutku, kterou si oblíbí i ti největší odpůrci droždí. S křupavým chlebem a posypaná čerstvou pažitkou se tato pomazánka může stát i vaší novou svačinovou láskou.
Jak připravit jemnou a lahodnou drožďovou pomazánku:
Na drožďovou pomazánku budete potřebovat:
1 lžíci másla, 1 cibuli, 4 kostky droždí, sůl, pepř, 2 vejce, chléb k podávání
-
Máslo dodá pomazánce jemnou a plnou chuť. Můžete použít i přepuštěné máslo (ghí).
-
Cibuli nakrájejte nadrobno, lépe se propojí s ostatními surovinami. Použít můžete klasickou žlutou cibuli, nebo jemnější šalotku.
-
Droždí použijte výhradně čerstvé – je to klíčová surovina, která dodá pomazánce typickou krémově jemnou texturu.
-
S pepřem zacházejte opatrně – stačí troška, aby nepřebil jemnost pomazánky.
-
K drožďové pomazánce se hodí čerstvé křupavé pečivo. Zkuste ji podávat třeba s tmavým chlebem nebo domácím rohlíkem – obojí skvěle podtrhne jemnou a delikátní chuť pomazánky.
-
Pokud máte obavy z množství droždí, můžete kostku ubrat, nebo naopak přidat vejce.
TIP: Do pomazánky můžete přidat stroužek utřeného česneku, špetku mleté sladké papriky nebo kmínu.
Jak připravit drožďovou pomazánku:
- Oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli opékejte na másle, až zesklovatí (asi 3 minuty).
- Vsypejte rozdrobené droždí, osolte a opepřete. Směs míchejte, dokud nezačne droždí vonět (asi 3 minuty).
- Do směsi zašlehejte vejce a za stálého míchání je nechejte srazit.
- Drožďovou pomazánku můžete namazat na chleba i jiné pečivo.
-
Máslo na pánvi rozpouštějte pozvolna, aby se nespálilo.
-
Cibuli opékejte pozvolna, na mírnějším ohni se lépe uvolní její chuť a snáze ohlídáte, aby se nespálila.
-
Jakmile přidáte droždí, míchejte směs neustále, aby se droždí rozpustilo a vznikla hladká hmota.
-
Vejce můžete metličkou rozšlehat v misce a za stálého míchání je pomalu vlít do směsi.
TIP: Zkuste pomazánku posypat nasekanou pažitkou, petrželkou nebo mladými klíčky. Můžete také přidat jemně nasekanou jarní cibulku či trochu řeřichy.
Tipy a rady:
-
Pro slavnostnější příležitosti naneste drožďovou pomazánku na malé plátky bagety nebo na domácí krekry a ozdobte je drobnými kousky zeleniny.
-
Pokud jste rádi kreativní, pomazánku dejte do předpečených košíčků z listového těsta a ozdobte je bylinkami či nadrobno pokrájenou zeleninou.
-
Když je pomazánka ještě teplá, nastrouhejte na ni trochu sýra (např. parmezánu nebo goudy), který se jemně roztaví a zvýrazní chuť.
Zdroj informací: časopis Apetit