Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým sirupem, ale i zakysaná smetana a uzený losos. Vyzkoušejte a nebudete litovat.
Co je palačinka Dutch baby zač?
Dutch baby, German pancake či Dutch puff, to všechno jsou názvy pro neobvyklou palačinku z trouby. Ač se na první pohled jeví jako pokrm původem z germánsky mluvících zemí, jeho kořeny najdeme v USA.
- Alespoň tedy jeho současnou podobu, která se začala objevovat na počátku 20. století právě v USA. Postupem let získaly tyto netradiční palačinky na obrovské popularitě. Dnes jsou stálicí brunch menu po celém světě a sociální sítě jimi doslova překypují.
S klasickou palačinkou či lívanci toho Dutch baby mnoho společného nemá. Nejbližší podobný pokrm najdeme pravděpodobně ve Velké Británii. Tam si nedokáží neděli představit bez Sunday Roast. Takhle pochoutka/událost je milovaná po celé zemi. Podává se pečené maso, brambory, omáčka z výpeku, různě upravená zelenina a v neposlední řadě yorkshirský pudink.
Pro jeho vytvoření potřebujete řídké těsto z mouky, mléka a vajec, které vlijete do předem předehřátých formiček s tukem. Ty pak vrátíte rychle do trouby.
Výsledkem je krásně nadýchaný bohánek připravený k absorbování omáčky a všeho dobrého. A je to právě způsob přípravy, který mají tyto dva pokrmy společný. Dutch baby se jen místo formiček lije do velké pánve.
Proč je palačinka Dutch baby tak populární?
Nadýchaný obláček z jedné pánve
Dutch baby má hned několik výhod. Jedním z nejpádnějších důvodů, proč je tak oblíbená, je fakt, že se jedná o rychlé jídlo z jedné pánve. Blesková příprava, žádné dlouhé stání u plotny a hlavně žádné hory špinavého nádobí... Zní to jako sen, co říkáte? Jednoduchá a časově nenáročná příprava, která vede k překvapivě efektnímu a především lahodnému výsledku, si získá každého. Navíc vás po snídani či obědě nečeká práce v podobě dlouhého úklidu.
Další velkou výhodou je skutečnost, že ingredience potřebné k přípravě základní verze palačinky Dutch baby máte pravděpodobně vždy doma, takže nemusíte běžet na nákup. Postačí vám totiž vejce, mléko, mouka, sůl, cukr a máslo. Díky pečení v troubě docílíte krásně nadýchaného výsledku i bez použití chemických kypřících přísad.
Palačinky Dutch baby vypadají velmi efektně
Nejčastěji se pro jejich přípravu používají krásné litinové pánve (nebo jiné odolné pávne, které snesou pobyt v troubě), ve kterých se pokrm zároveň servíruje. Nadýchané těsto se zvlněným zlatým povrchem pak stačí doplnit o další přísady dle vaší chuti. Ty se většinou aranžují dopřostřed upečené „palačinky“.
S prezentací výsledného jídla si dá skutečně vyhrát. Dutch baby je to rozhodně fotogenická snídaně, jak dokazují desetisíce příspěvků s #dutchbaby na Instagramu. Nejlepší je ovšem ještě teplá, takže s podáváním dlouho neotálejte.
Kombinace bez hranic
Základní těsto má stejně jako klasické palačinky neutrální chuť, takže konečný výsledek ovlivníte dalšími ingrediencemi.
- Dají se servírovat na sladko s ovocem, medem, ořechy, zmrzlinou nebo čokoládou.
- Můžete je však podávat ve slané verzi. V takovém případě na ně můžete dát zeleninu, bylinky, sýr a uzeninu. Podávají se například i s kimči, nakládanou zeleninou nebo zakysanou smetanou a uzeným lososem. Až palačinku jednou vyzkoušíte, stane se vaším oblíbeným jídlem „co dům dal“.
Při její přípravě totiž skvěle upotřebíte zbytky z lednice či mrazáku, ať už se jedná o polovinu čerstvého sýru, pár plátků šunky a malý kousek pórku nebo zbytek zakysané smetany či jogurtu a kousek manga. Šup s nimi na Dutch baby a hned máte plnohodnotnou večeři nebo skvělý dezert.
- Kdyby se vám základní verze omrzela, můžete do těsta přidat koření a povrch před zapečením posypat třeba semínky či plátky mandlí.
Jak si je připravit doma
- Budete potřebovat troubu, pánev, pár základních surovin a vhod přijde i mixér.
- Nejdříve předehřejte troubu na 220 °C a připravte pánev, která se dá vložit do trouby.
- Ze spíže budete potřebovat hladkou mouku (1 hrnek), z lednice vytáhněte 3 čerstvá vejce s mlékem (2/3 hrnku) a nezapomeňte na špetku soli a případně nějaké koření.
- Pro co nejlepší výsledek použijte hladkou pšeničnou mouku nebo mix pšeničné a špaldové mouky.
- Vše rozmixujte v mixéru, ale nepoužívejte šlehač.
- Ten by do směsi dostal moc vzduchu a vznikla by z toho jen podivná tlustá placka.
- Pokud nemáte mixér, tak stačí vše jen opravdu důkladně promíchat.
- Na plotýnce nebo lépe v troubě předehřejte pánev s trochou másla. Když je máslo rozpuštěné a pánev dostatečně nahřátá, vlijte do ní těsto a ihned vložte do vyhřáté trouby. Pečte přibližně 20 minut dozlatova.
Finální výtvor ozdobte a dochuťte podle vašich představ. Pokud nemáte zrovna náladu na experimenty nebo chcete vsadit na jistotu, vyzkoušejte svěží Dutch baby s pečenými rajčátky.
Milovníci sladkého ocení pochoutku z trouby s citronovým krémem a borůvkami, s lahodnými kořeněnými blumami nebo s mandlemi a quinoou.
Zdroj informací: časopis Apetit