Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Gomasio, nenápadné sezamové kouzlo, které přivede jídlo k dokonalosti. A připravit si ho můžete snadno doma!

Gomasio
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Jakmile jednou ochutnáte gomasio, už nikdy nebudete chtít jíst bez něj. Tento skvost japonské kuchyně je dokonalým příkladem toho, jak jednoduché ingredience mohou vytvořit komplexní a bohatou chuť, která promění každé jídlo v gastronomický zážitek.

Gomasio, směs opražených sezamových semínek a mořské soli, přináší do pokrmů jemnou oříškovou chuť, slaný podtón a křupavost, která se neomrzí. Název vznikl spojením japonských slov goma (česky sezamové semínko) a shio (česky sůl) a v asijské kuchynizejména v Japonsku, se používá běžně.

Skryt pre seznam

Jak se gomasio používá?

Gomasio slouží zejména k dochucování pokrmů přímo na talířiPřipravili jste zeleninový salát, ale přijde vám nudný? Zasypejte ho gomasiem! Chcete ozvláštnit rýži, zeleninovou směs, tofu, brambory, pohanku či bulgur a jiné obiloviny? Gomasio to hravě zvládne! Gomasio se hodí i do polévek nebo na těstoviny. Je to univerzální dochucovadlo, které nejenže nahrazuje sůl, ale díky sezamovým semínkům přidává pokrmům bohatší chuť a nový překvapivý rozměr.

Přizpůsobte gomasio své chuti:

Skryt pre seznam

Jak gomasio vyrobit?

Klíčem k úspěchu je tady jednoduchost. Na domácí výrobu gomasia potřebujete pouze dvě suroviny: 1 lžičku mořské soli a půl hrníčku sezamových semínek. Poměr soli a sezamu ale není striktně daný, obvykle se pohybuje v rozmezí od 14 do 22 lžiček semínek ke lžičce soli.

  1. Sezamová semínka namočte na 30 minut do vody a poté je přeceďte.
  2. Semínka za stálého míchání lehce opražte na pánvi. Že jsou hotová, poznáte podle toho, že začnou vonět, lehce zlátnout a na pánvi doslova nadskakují. Dávejte pozor, abyste je nepřipálili – taková do gomasia rozhodně nepatří.
  3. Směs soli a semínek mírně rozdrťte – výborně se k tomu hodí hmoždíř. Pokud ho nemáte, nevadí. Směs můžete rozmixovat. Zda směs rozdrtíte úplně, nebo necháte semínka částečně celá, záleží na vás.
  4. Hotové gomasio přesypejte do uzavíratelné skleničky a skladujte ho v lednici, vydrží 7 až 14 dní.

TIP: Pokud gomasio připravujete pro děti, snižte množství soli a použijte více sezamových semínek – doporučený poměr je 22 lžiček sezamu na lžičku soli.

Skryt pre seznam

Gomasio je výbornou volbou pro lidi, kteří chtějí či musejí omezit sůl – sezam totiž dodá jídlu tolik chuti, že soli stačí skutečně málo. Díky sezamu pokrm získá nejen chuť, ale i minerály a zdraví prospěšné tuky.

Zdroje informací: ceskatelevize, vegmaniajimejinak

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín