Nová registrace Zapomenuté heslo

Gomasio, nenápadné sezamové kouzlo, které přivede jídlo k dokonalosti. A připravit si ho můžete snadno doma!

15. 9. 2024
Gomasio
Shutterstock

Jakmile jednou ochutnáte gomasio, už nikdy nebudete chtít jíst bez něj. Tento skvost japonské kuchyně je dokonalým příkladem toho, jak jednoduché ingredience mohou vytvořit komplexní a bohatou chuť, která promění každé jídlo v gastronomický zážitek.

Gomasio, směs opražených sezamových semínek a mořské soli, přináší do pokrmů jemnou oříškovou chuť, slaný podtón a křupavost, která se neomrzí. Název vznikl spojením japonských slov goma (česky sezamové semínko) a shio (česky sůl) a v asijské kuchynizejména v Japonsku, se používá běžně.

Jak se gomasio používá?

Gomasio slouží zejména k dochucování pokrmů přímo na talířiPřipravili jste zeleninový salát, ale přijde vám nudný? Zasypejte ho gomasiem! Chcete ozvláštnit rýži, zeleninovou směs, tofu, brambory, pohanku či bulgur a jiné obiloviny? Gomasio to hravě zvládne! Gomasio se hodí i do polévek nebo na těstoviny. Je to univerzální dochucovadlo, které nejenže nahrazuje sůl, ale díky sezamovým semínkům přidává pokrmům bohatší chuť a nový překvapivý rozměr.

Přizpůsobte gomasio své chuti:

Jak gomasio vyrobit?

Klíčem k úspěchu je tady jednoduchost. Na domácí výrobu gomasia potřebujete pouze dvě suroviny: 1 lžičku mořské soli a půl hrníčku sezamových semínek. Poměr soli a sezamu ale není striktně daný, obvykle se pohybuje v rozmezí od 14 do 22 lžiček semínek ke lžičce soli.

  1. Sezamová semínka namočte na 30 minut do vody a poté je přeceďte.
  2. Semínka za stálého míchání lehce opražte na pánvi. Že jsou hotová, poznáte podle toho, že začnou vonět, lehce zlátnout a na pánvi doslova nadskakují. Dávejte pozor, abyste je nepřipálili – taková do gomasia rozhodně nepatří.
  3. Směs soli a semínek mírně rozdrťte – výborně se k tomu hodí hmoždíř. Pokud ho nemáte, nevadí. Směs můžete rozmixovat. Zda směs rozdrtíte úplně, nebo necháte semínka částečně celá, záleží na vás.
  4. Hotové gomasio přesypejte do uzavíratelné skleničky a skladujte ho v lednici, vydrží 7 až 14 dní.

TIP: Pokud gomasio připravujete pro děti, snižte množství soli a použijte více sezamových semínek – doporučený poměr je 22 lžiček sezamu na lžičku soli.

Gomasio je výbornou volbou pro lidi, kteří chtějí či musejí omezit sůl – sezam totiž dodá jídlu tolik chuti, že soli stačí skutečně málo. Díky sezamu pokrm získá nejen chuť, ale i minerály a zdraví prospěšné tuky.

Zdroje informací: ceskatelevize, vegmaniajimejinak

Sdílet článek

Koření Dochucování pokrmů Japonská kuchyně

Související články