Opravdu dokonalý grilled cheese sendvič poznáte ještě předtím, než se do něj zakousnete: plátky chleba jsou dozlatova opečené a voní máslem, přesto nejsou příliš mastné, roztavený sýr pomalu vytéká z okrajů a celý sendvič působí lákavě křupavě. Už si představujete tu lahodu? Prozradíme vám, jak si přesně takový grilled cheese sendvič připravit. A až se naučíte základní variantu, můžete si hrát s náplněmi a dát si ho pokaždé jinak.
- Grilled cheese sendvič se skládá ze dvou plátků opečeného chleba, v nichž se ukrývá náplň.
- Nikdy v něm nechybí sýr. V různých variacích mu můžou sekundovat i jiné přísady, ty však mají chuť sýra jen doplňovat a zvýraznit, nikdy ho nesmí přebít.
- Podává se vždy horký.
- Sendvič se opéká na másle nebo tuku například na pánvi, výjimečně také na grilu. Grilled cheese sendvič se nikdy nepeče ani nesmaží.
Jak připravit dokonalý grilled cheese sendvič?
Jen pár ingrediencí, jednoduchá příprava a spousta možností jsou hlavním důvodem, proč si zamilovat sendvič s roztaveným sýrem. Co je důležité vědět, než se do něj pustíte?
1. Kvalitní pečivo
Grilled cheese sendvič nabízí skvělý způsob, jak využít starší pečivo. Chléb nesmí být příliš nadýchaný, plný bublin – sýr by vám z něj vytékal.
- Ideální jsou kvalitní toastový nebo bílý americký chléb s hutnější střídkou.
- Pokud se chcete rozmazlovat ještě víc, všechna kritéria splňují také italská ciabatta i pšeničnožitný kváskový chléb.
Pečivo nekrájejte na příliš silné plátky – sýr by se jinak neroztekl, protože by se k němu nedostalo teplo z pánve. Naopak příliš tenké plátky chleba způsobí, že bude sýr rychle vytékat.
2. Dokonale rozpuštěný sýr
Na grilled cheese sendvič potřebujete sýr, který se dobře rozpouští. Mezi oblíbené a nejčastěji používané sýry patří čedar, gruyère, comté a brie (či další podobné sýry s bílou plísní). Vedle nešlápnete ani s tučnější goudou nebo v krajním případě s eidamem.
- Chcete-li použít čerstvé sýry (např. kozí) nebo naopak příliš vyzrálé sýry (parmezán, pecorino), které se tak dobře nerozpouštějí, přidejte je k výše uvedeným sýrům. Užijete si tak skvělou chuť obou.
3. Vychytaná technika
Začněte opečením plátků chleba na másle. Trik mistrů? Pečivo opečte z obou stran. Na opečenou stranu položte v pánvi sýr, popřípadě další přísady, a přiklopte druhým krajícem chleba opečenou stranou k náplni. Sýr tak uzavřete mezi opečené plochy, které jsou už dost horké, aby urychlily rozpouštění sýra.
- Máslo na pánvi můžete předem lehce osolit.
- V některých receptech máslo nahrazuje majonéza, která se horkem rozpustí, zezlátne a jídlu dodá navinule sladkou chuť.
- Sendviče připravujte pozvolna a při mírné teplotě. Jen tak dosáhnete správného propečení s křupavou kůrkou a lahodně se roztékajícícm sýrem. Pokud se pokusíte proces urychlit, skončíte se sendvičem, který je na povrchu horký, možná i spálený, ale uprostřed ještě chladný a nerozteklý.
- Během opékání sendvičem lehce pohybujte, díky tomu získá rovnoměrně zlatavou barvu.
- Grilled cheese sendvič podávejte hned, dokud je ještě horký.
Vylepšete ho!
Na másle opečené plátky chleba s roztékajícím sýrem chutnají božsky samy o sobě, můžete je ale ještě o trochu vylepšit. Stačí mezi plátky vložit pár dalších ingrediencí. Co vám bude v grilled cheese sendviči chutnat?
- Nakládaná zelenina: kysané zelí, kimči, nakládané okurky, papriky i papričky jalapeños
- Čerstvé ovoce: nakyslá jablka, hrušky, hrozny, mango
- Džemy, čatní a další zavařeniny: Cokoliv, co se uplatní na sýrovém prkénku, sluší i opékanému sendviči se sýrem. Zkuste brusinkový nebo fíkový džem, mangové čatní, různé tapenády, hrubozrnné hořčice nebo například pálivou omáčku (např. sriracha).
- Křupavé dobroty: Někteří experimentátoři přidávají do grilled cheese sendviče také bramborové lupínky, malé slané preclíky či čokoládu. Pokud jsou lehce bláznivé kombinace vaše parketa, pusťte se směle do nich!
Zdroj informací: seriouseats, cheesystreetgrill