Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Grilovaný hermelín s karamelizovanou cibulkou

AD
Grilovaný hermelín se zkaramelizovanou cibulkou
ZDROJ: Maresi
sdílet:

K teplým večerům patří zahradní párty a grilování, proto by vám neměl ujít jednoduchý recept na skvělý grilovaný hermelín s karamelizovanou cibulkou, píše Romana Böhmová z blogu Na skok v kuchyni. Dá se připravit i jako rychlá večeře, až přijdete unavení a hladoví z práce a nechce se vám dělat nic složitého. Také mám pro vás tipy na grilování nejen hermelínu.

Výběr toho pravého

Chcete-li si ulehčit práci s přípravou hermelínu, zvolte jeho verzi určenou na gril, jejíž součástí je často i hotová omáčka. Další variantou jsou nakládané hermelíny ve sklenici, které jsou díky dlouhému marinování plné intenzivních chutí. Pokud upřednostňujete vlastní chutě, nejlepší možnost pro vás je koupit si klasický hermelín a doplnit si ho tím, co máte rádi.

  • TIP: Připravte se na grilování a udělejte vlastní nakládané hermelíny, stačí je jen navrstvit do sklenice spolu s olejem, oblíbeným kořením, s cibulí, česnekem a nechat mininálně 3 dny odležet.

Kolik chutí, tolik možností

Hermelín si můžete naložit nebo ochutit podle svých chutí. Z koření a bylinek se na něj dokonale hodí sladká mletá paprika, provensálské bylinky, pepř, česnek, a pokud milujete pálivé pokrmy, nevynechejte chilli.

  • Sýr můžete naložit do oblíbené marinády např. z olivového oleje, rozmarýnu, dijonské hořčice Maille a soli, nejlépe přes noc.
  • Grilovanému hermelínu sluší sladké nebo sladkokyselé chutě v podobě nejrůznějších chutney, povidel nebo nakládaných brusinek.

Jak správně zabalit a opéct hermelín

Naložený hermelín můžete dát rovnou na rošt jen tak bez obalu, ale já doporučuji ho raději zabalit. Předejdete tomu, že vyteče. K zabalení vám poslouží alobal do tvaru “měšce” nebo klasicky přeložený na čtyřech stranách.

  • V případě, že nemáte dostatečně silný alobal, použijte jednoduše dvě vrstvy.
  • Pokud chcete sýr ovonět “masem” a doladit jeho chuť, nahraďte alobal slaninou, pancettou nebo třeba tyrolským špekem, do nichž hermelín zabalíte.

A teď to důležité, aby byl hermelín krásně vláčný a uvnitř tekutý, musíte ho grilovat dostatečně dlouho. 5 minut je málo, 10 minut je moc, já ho z každé strany nechávám na grilu nebo na pánvi cca 8 minut a vždy ho vybalím přesně tak, jak má být. Vyzkoušejte a upravte si pro příště čas podle sebe. Základem je pokládat ho na rozpálený gril.

Hořčice Maille
Hořčice Maille

 

Pomocník při grilování – hořčice Maille

Před samotným grilováním je ta nejzásadnější část, a to příprava jednotlivých ingrediencí pokrmu a doladění chutí. A právě k tomu vám často pomohou hořčice. V případě mého receptu jsem díky hrubozrnné hořčici Maille dosáhla jedinečné chuti zkaramelizované cibulky tak, že jsem ji zakomponovala spolu s cukrem a čerstvými bylinkami do jejího základu.

Maille medová se skvěle hodí jako součást zálivky do salátů, do které kromě hořčice dáte jen olivový olej, čerstvě nasekané bylinky, sůl, čerstvě mletý pepř a máte hotovo. A pokud milujete stejně jako já kombinaci sladké a pálivé chuti, přidejte špetku chilli.

  • Sladkokyselou zálivku si klidně připravíte i z dijonské Maille přidáním medu a stejných ingrediencí, které jsem zmiňovala. Zálivku si klidně nachystejte den dopředu, ať si při samotném grilování ušetříte práci.

Medovou hořčici můžete nachystat i jako dip k masu, sýrům nebo zelenině. Smícháte ji s trochou jogurtu, díky němuž hořčici zjemníte, přidáte kopr, sůl a čerstvě mletý pepř. Dalším tipem na skvělý dip je kombinace dijonské hořčice Maille, zakysané smetany, stroužku česneku, soli, pepře a několika kapek citronu.

Hořčice Maille dokonale ochutí každý pokrm, proto z ní velmi často připravuji také marinády. Maso můžete naložit např. do směsi oleje, dijonské hořčice, kečupu, česneku, sojové omáčky, kari, soli a pepře, případně si ji můžete doplnit o vlastní chutě. Důležité je maso nechat marinovat minimálně přes noc, aby se krásně propojily chutě všech surovin.

Recept na grilovaný hermelín s karamelizovanou cibulkou

Na dvě porce:

  • 2 hermelíny
  • 1 větší červená cibule
  • 1 PL přepuštěného másla
  • 1 PL nasekaných čerstvých bylinek
  • 1 PL třtinového cukru
  • 1 PL hrubozrnné hořčice Maille
  • sůl

Na bagetky:

  • 1 bageta
  • 3 – 4 PL másla
  • 1 lžíce nasekaných bylinek
  • sůl

K podávání:

  • mix salátů
  • cherry rajčata
  • olivový olej
  1. Cibuli si na pánvi vysmažte do zlatova na přepuštěném másle. Poté přidejte čerstvé bylinky, třtinový cukr a hořčici. Ještě nechte vše chvíli karamelizovat. Nakonec vše podle chuti osolte.
  2. Hermelíny dejte na gril nebo pánev a opečte.
  3. Bagetu nakrájejte na plátky. Máslo si rozpusťte a přidejte do něj bylinky a sůl. Hotové bylinkové máslo namažte na bagetky z obou stran a opečte je na grilu nebo na pánvi.
  4. Hotové hermelíny servírujte na talíř a přidejte na ně zkaramelizovanou cibulku.
  5. Podávejte s bagetkami, mixem salátů a cherry rajčaty.
www.naskokvkuchyni.cz
archiv Romany Böhmové

 

Romana Böhmová vystudovala ekonomiku, ale již od svých 18 let se naplno věnuje práci v rodinném obchodě s nábytkem, kde se stará o internetový obchod. Před několika lety se ale stala také foodblogerkou a z jejího koníčku se postupem času stala i práce. Na svém blogu vydává i online magazín, ve kterém najdete nejen recepty, ale i tipy na místa, která procestovat, beauty tipy nebo rozhovory se zajímavými osobnostmi. Svůj volný čas věnuje nejraději své rodině a cestování.

Instagram: @naskokvkuchyni
YouTube: @naskokvkuchyni 
TikTok: @naskokvkuchyni 
Facebook @naskokvkuchyni 

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi
  • Zajímavosti

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi

Anglikánci, tedy pusinky na oplatce, patří mezi tradiční vánoční cukroví, jehož kořeny sahají až do období 1. Československé republiky. Tento druh cukroví byl oblíbený nejen díky své jednoduchosti, ale také díky elegantnímu vzhledu a...