Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Grilovaný hermelín s karamelizovanou cibulkou

AD
Grilovaný hermelín se zkaramelizovanou cibulkou
ZDROJ: Maresi
sdílet:

K teplým večerům patří zahradní párty a grilování, proto by vám neměl ujít jednoduchý recept na skvělý grilovaný hermelín s karamelizovanou cibulkou, píše Romana Böhmová z blogu Na skok v kuchyni. Dá se připravit i jako rychlá večeře, až přijdete unavení a hladoví z práce a nechce se vám dělat nic složitého. Také mám pro vás tipy na grilování nejen hermelínu.

Výběr toho pravého

Chcete-li si ulehčit práci s přípravou hermelínu, zvolte jeho verzi určenou na gril, jejíž součástí je často i hotová omáčka. Další variantou jsou nakládané hermelíny ve sklenici, které jsou díky dlouhému marinování plné intenzivních chutí. Pokud upřednostňujete vlastní chutě, nejlepší možnost pro vás je koupit si klasický hermelín a doplnit si ho tím, co máte rádi.

  • TIP: Připravte se na grilování a udělejte vlastní nakládané hermelíny, stačí je jen navrstvit do sklenice spolu s olejem, oblíbeným kořením, s cibulí, česnekem a nechat mininálně 3 dny odležet.

Kolik chutí, tolik možností

Hermelín si můžete naložit nebo ochutit podle svých chutí. Z koření a bylinek se na něj dokonale hodí sladká mletá paprika, provensálské bylinky, pepř, česnek, a pokud milujete pálivé pokrmy, nevynechejte chilli.

  • Sýr můžete naložit do oblíbené marinády např. z olivového oleje, rozmarýnu, dijonské hořčice Maille a soli, nejlépe přes noc.
  • Grilovanému hermelínu sluší sladké nebo sladkokyselé chutě v podobě nejrůznějších chutney, povidel nebo nakládaných brusinek.

Jak správně zabalit a opéct hermelín

Naložený hermelín můžete dát rovnou na rošt jen tak bez obalu, ale já doporučuji ho raději zabalit. Předejdete tomu, že vyteče. K zabalení vám poslouží alobal do tvaru “měšce” nebo klasicky přeložený na čtyřech stranách.

  • V případě, že nemáte dostatečně silný alobal, použijte jednoduše dvě vrstvy.
  • Pokud chcete sýr ovonět “masem” a doladit jeho chuť, nahraďte alobal slaninou, pancettou nebo třeba tyrolským špekem, do nichž hermelín zabalíte.

A teď to důležité, aby byl hermelín krásně vláčný a uvnitř tekutý, musíte ho grilovat dostatečně dlouho. 5 minut je málo, 10 minut je moc, já ho z každé strany nechávám na grilu nebo na pánvi cca 8 minut a vždy ho vybalím přesně tak, jak má být. Vyzkoušejte a upravte si pro příště čas podle sebe. Základem je pokládat ho na rozpálený gril.

Hořčice Maille
Hořčice Maille

 

Pomocník při grilování – hořčice Maille

Před samotným grilováním je ta nejzásadnější část, a to příprava jednotlivých ingrediencí pokrmu a doladění chutí. A právě k tomu vám často pomohou hořčice. V případě mého receptu jsem díky hrubozrnné hořčici Maille dosáhla jedinečné chuti zkaramelizované cibulky tak, že jsem ji zakomponovala spolu s cukrem a čerstvými bylinkami do jejího základu.

Maille medová se skvěle hodí jako součást zálivky do salátů, do které kromě hořčice dáte jen olivový olej, čerstvě nasekané bylinky, sůl, čerstvě mletý pepř a máte hotovo. A pokud milujete stejně jako já kombinaci sladké a pálivé chuti, přidejte špetku chilli.

  • Sladkokyselou zálivku si klidně připravíte i z dijonské Maille přidáním medu a stejných ingrediencí, které jsem zmiňovala. Zálivku si klidně nachystejte den dopředu, ať si při samotném grilování ušetříte práci.

Medovou hořčici můžete nachystat i jako dip k masu, sýrům nebo zelenině. Smícháte ji s trochou jogurtu, díky němuž hořčici zjemníte, přidáte kopr, sůl a čerstvě mletý pepř. Dalším tipem na skvělý dip je kombinace dijonské hořčice Maille, zakysané smetany, stroužku česneku, soli, pepře a několika kapek citronu.

Hořčice Maille dokonale ochutí každý pokrm, proto z ní velmi často připravuji také marinády. Maso můžete naložit např. do směsi oleje, dijonské hořčice, kečupu, česneku, sojové omáčky, kari, soli a pepře, případně si ji můžete doplnit o vlastní chutě. Důležité je maso nechat marinovat minimálně přes noc, aby se krásně propojily chutě všech surovin.

Recept na grilovaný hermelín s karamelizovanou cibulkou

Na dvě porce:

  • 2 hermelíny
  • 1 větší červená cibule
  • 1 PL přepuštěného másla
  • 1 PL nasekaných čerstvých bylinek
  • 1 PL třtinového cukru
  • 1 PL hrubozrnné hořčice Maille
  • sůl

Na bagetky:

  • 1 bageta
  • 3 – 4 PL másla
  • 1 lžíce nasekaných bylinek
  • sůl

K podávání:

  • mix salátů
  • cherry rajčata
  • olivový olej
  1. Cibuli si na pánvi vysmažte do zlatova na přepuštěném másle. Poté přidejte čerstvé bylinky, třtinový cukr a hořčici. Ještě nechte vše chvíli karamelizovat. Nakonec vše podle chuti osolte.
  2. Hermelíny dejte na gril nebo pánev a opečte.
  3. Bagetu nakrájejte na plátky. Máslo si rozpusťte a přidejte do něj bylinky a sůl. Hotové bylinkové máslo namažte na bagetky z obou stran a opečte je na grilu nebo na pánvi.
  4. Hotové hermelíny servírujte na talíř a přidejte na ně zkaramelizovanou cibulku.
  5. Podávejte s bagetkami, mixem salátů a cherry rajčaty.
www.naskokvkuchyni.cz
archiv Romany Böhmové

 

Romana Böhmová vystudovala ekonomiku, ale již od svých 18 let se naplno věnuje práci v rodinném obchodě s nábytkem, kde se stará o internetový obchod. Před několika lety se ale stala také foodblogerkou a z jejího koníčku se postupem času stala i práce. Na svém blogu vydává i online magazín, ve kterém najdete nejen recepty, ale i tipy na místa, která procestovat, beauty tipy nebo rozhovory se zajímavými osobnostmi. Svůj volný čas věnuje nejraději své rodině a cestování.

Instagram: @naskokvkuchyni
YouTube: @naskokvkuchyni 
TikTok: @naskokvkuchyni 
Facebook @naskokvkuchyni 

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...