K teplým večerům patří zahradní párty a grilování, proto by vám neměl ujít jednoduchý recept na skvělý grilovaný hermelín s karamelizovanou cibulkou, píše Romana Böhmová z blogu Na skok v kuchyni. Dá se připravit i jako rychlá večeře, až přijdete unavení a hladoví z práce a nechce se vám dělat nic složitého. Také mám pro vás tipy na grilování nejen hermelínu.
Výběr toho pravého
Chcete-li si ulehčit práci s přípravou hermelínu, zvolte jeho verzi určenou na gril, jejíž součástí je často i hotová omáčka. Další variantou jsou nakládané hermelíny ve sklenici, které jsou díky dlouhému marinování plné intenzivních chutí. Pokud upřednostňujete vlastní chutě, nejlepší možnost pro vás je koupit si klasický hermelín a doplnit si ho tím, co máte rádi.
- TIP: Připravte se na grilování a udělejte vlastní nakládané hermelíny, stačí je jen navrstvit do sklenice spolu s olejem, oblíbeným kořením, s cibulí, česnekem a nechat mininálně 3 dny odležet.
Kolik chutí, tolik možností
Hermelín si můžete naložit nebo ochutit podle svých chutí. Z koření a bylinek se na něj dokonale hodí sladká mletá paprika, provensálské bylinky, pepř, česnek, a pokud milujete pálivé pokrmy, nevynechejte chilli.
- Sýr můžete naložit do oblíbené marinády např. z olivového oleje, rozmarýnu, dijonské hořčice Maille a soli, nejlépe přes noc.
- Grilovanému hermelínu sluší sladké nebo sladkokyselé chutě v podobě nejrůznějších chutney, povidel nebo nakládaných brusinek.
Jak správně zabalit a opéct hermelín
Naložený hermelín můžete dát rovnou na rošt jen tak bez obalu, ale já doporučuji ho raději zabalit. Předejdete tomu, že vyteče. K zabalení vám poslouží alobal do tvaru “měšce” nebo klasicky přeložený na čtyřech stranách.
- V případě, že nemáte dostatečně silný alobal, použijte jednoduše dvě vrstvy.
- Pokud chcete sýr ovonět “masem” a doladit jeho chuť, nahraďte alobal slaninou, pancettou nebo třeba tyrolským špekem, do nichž hermelín zabalíte.
A teď to důležité, aby byl hermelín krásně vláčný a uvnitř tekutý, musíte ho grilovat dostatečně dlouho. 5 minut je málo, 10 minut je moc, já ho z každé strany nechávám na grilu nebo na pánvi cca 8 minut a vždy ho vybalím přesně tak, jak má být. Vyzkoušejte a upravte si pro příště čas podle sebe. Základem je pokládat ho na rozpálený gril.
Pomocník při grilování – hořčice Maille
Před samotným grilováním je ta nejzásadnější část, a to příprava jednotlivých ingrediencí pokrmu a doladění chutí. A právě k tomu vám často pomohou hořčice. V případě mého receptu jsem díky hrubozrnné hořčici Maille dosáhla jedinečné chuti zkaramelizované cibulky tak, že jsem ji zakomponovala spolu s cukrem a čerstvými bylinkami do jejího základu.
Maille medová se skvěle hodí jako součást zálivky do salátů, do které kromě hořčice dáte jen olivový olej, čerstvě nasekané bylinky, sůl, čerstvě mletý pepř a máte hotovo. A pokud milujete stejně jako já kombinaci sladké a pálivé chuti, přidejte špetku chilli.
- Sladkokyselou zálivku si klidně připravíte i z dijonské Maille přidáním medu a stejných ingrediencí, které jsem zmiňovala. Zálivku si klidně nachystejte den dopředu, ať si při samotném grilování ušetříte práci.
Medovou hořčici můžete nachystat i jako dip k masu, sýrům nebo zelenině. Smícháte ji s trochou jogurtu, díky němuž hořčici zjemníte, přidáte kopr, sůl a čerstvě mletý pepř. Dalším tipem na skvělý dip je kombinace dijonské hořčice Maille, zakysané smetany, stroužku česneku, soli, pepře a několika kapek citronu.
Hořčice Maille dokonale ochutí každý pokrm, proto z ní velmi často připravuji také marinády. Maso můžete naložit např. do směsi oleje, dijonské hořčice, kečupu, česneku, sojové omáčky, kari, soli a pepře, případně si ji můžete doplnit o vlastní chutě. Důležité je maso nechat marinovat minimálně přes noc, aby se krásně propojily chutě všech surovin.
Recept na grilovaný hermelín s karamelizovanou cibulkou
Na dvě porce:
- 2 hermelíny
- 1 větší červená cibule
- 1 PL přepuštěného másla
- 1 PL nasekaných čerstvých bylinek
- 1 PL třtinového cukru
- 1 PL hrubozrnné hořčice Maille
- sůl
Na bagetky:
- 1 bageta
- 3 – 4 PL másla
- 1 lžíce nasekaných bylinek
- sůl
K podávání:
- mix salátů
- cherry rajčata
- olivový olej
- Cibuli si na pánvi vysmažte do zlatova na přepuštěném másle. Poté přidejte čerstvé bylinky, třtinový cukr a hořčici. Ještě nechte vše chvíli karamelizovat. Nakonec vše podle chuti osolte.
- Hermelíny dejte na gril nebo pánev a opečte.
- Bagetu nakrájejte na plátky. Máslo si rozpusťte a přidejte do něj bylinky a sůl. Hotové bylinkové máslo namažte na bagetky z obou stran a opečte je na grilu nebo na pánvi.
- Hotové hermelíny servírujte na talíř a přidejte na ně zkaramelizovanou cibulku.
- Podávejte s bagetkami, mixem salátů a cherry rajčaty.
Romana Böhmová vystudovala ekonomiku, ale již od svých 18 let se naplno věnuje práci v rodinném obchodě s nábytkem, kde se stará o internetový obchod. Před několika lety se ale stala také foodblogerkou a z jejího koníčku se postupem času stala i práce. Na svém blogu vydává i online magazín, ve kterém najdete nejen recepty, ale i tipy na místa, která procestovat, beauty tipy nebo rozhovory se zajímavými osobnostmi. Svůj volný čas věnuje nejraději své rodině a cestování.
Instagram: @naskokvkuchyni
YouTube: @naskokvkuchyni
TikTok: @naskokvkuchyni
Facebook @naskokvkuchyni