Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Houbový základ jako skvělý polotovar: Jak dlouho dusit houby?

Pečené knedlíky s houbovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kolik času potřebují houby ke změknutí? Záleží, jaký úlovek jste domů přinesli. Jinou dobu vyžadují lišky, jinou hřiby, bedly, žampiony nebo hlíva. V každém případě podusit houby je skvělým způsobem, jak je ošetřit pro další použití. 

Dušením zajistíte, že houby změknou a pustí chuť. Ve své podstatě jde pomalé vaření ve vlastní šťávě, jíž jsou houby plné. Podušené houby využijete v řadě pokrmů, jako jsou houbové omáčky, polévky s houbami, těstoviny nebo rizota.

  • Dušené houby jako polotovar můžete také zamrazit a uschovat na později. Až budete připravovat třeba vepřové kotlety na houbách, objevíte surovinu k nezaplacení.

Jak správně podusit houby

  1. Houby zbavte nečistot, ideálně už v lese. Kupované houby mýt nemusíte. V závislosti na druhu obsahují houby 85–95 % vody.

  2. Nakrájejte houby na stejně velké kousky, aby se rovnoměrně podusily. Menší houby jako žampiony nebo lišky můžete nechat celé. Větší houby, jako jsou portobello nebo hřiby, nakrájejte.

  3. K dušení použijte pánev s těžkým dnem nebo kastrol, který dobře drží teplo. Předehřejte pánev na střední teplotu a přidejte malé množství tuku – olej, máslo nebo vepřové sádlo.

  4. Houby vhoďte na rozpálený tuk a krátce orestujte. Osolte. Po chvíli houby pustí vodu (v závislosti na druhu jí obsahují 85–95 %). Přikryjte pánev poklicí a duste při střední teplotě. Občas zamíchejte a kontrolujte, jestli se všechna voda neodpařila, případně ji trochu přidejte. 

  5. Duste 10 až 15 minut doměkka.

Houbám sluší kmín, pepř a také tymián nebo libeček. Přidejte některé koření a bylinky (nebo všechny) k houbám a poduste je společně.

Jak které houby dusit dlouho?

Různé druhy hub vyžadují různou délku tepelné úpravy.

  • Žampiony všech druhů nebo hlíva ústřičná jsou rychle hotové a není potřeba je dusit úplně do měkka. Stačí jim obvykle 10 minut.
  • Lišky jsou pevnější a tužší, často až 20 minut, aby změkly a plně uvolnily svou chuť.
  • Hřiby a václavky duste přibližně 20 až 25 minut.
  • Shiitake vyžadují delší dobu vaření, aby změkly, obvykle se dusí kolem 20 minut.

Zdroj informací: časopis Apetit, ČRoPlzeň

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...