Kolik času potřebují houby ke změknutí? Záleží, jaký úlovek jste domů přinesli. Jinou dobu vyžadují lišky, jinou hřiby, bedly, žampiony nebo hlíva. V každém případě podusit houby je skvělým způsobem, jak je ošetřit pro další použití.
Dušením zajistíte, že houby změknou a pustí chuť. Ve své podstatě jde pomalé vaření ve vlastní šťávě, jíž jsou houby plné. Podušené houby využijete v řadě pokrmů, jako jsou houbové omáčky, polévky s houbami, těstoviny nebo rizota.
- Dušené houby jako polotovar můžete také zamrazit a uschovat na později. Až budete připravovat třeba vepřové kotlety na houbách, objevíte surovinu k nezaplacení.
Jak správně podusit houby
-
Houby zbavte nečistot, ideálně už v lese. Kupované houby mýt nemusíte. V závislosti na druhu obsahují houby 85–95 % vody.
-
Nakrájejte houby na stejně velké kousky, aby se rovnoměrně podusily. Menší houby jako žampiony nebo lišky můžete nechat celé. Větší houby, jako jsou portobello nebo hřiby, nakrájejte.
-
K dušení použijte pánev s těžkým dnem nebo kastrol, který dobře drží teplo. Předehřejte pánev na střední teplotu a přidejte malé množství tuku – olej, máslo nebo vepřové sádlo.
-
Houby vhoďte na rozpálený tuk a krátce orestujte. Osolte. Po chvíli houby pustí vodu (v závislosti na druhu jí obsahují 85–95 %). Přikryjte pánev poklicí a duste při střední teplotě. Občas zamíchejte a kontrolujte, jestli se všechna voda neodpařila, případně ji trochu přidejte.
-
Duste 10 až 15 minut doměkka.
Houbám sluší kmín, pepř a také tymián nebo libeček. Přidejte některé koření a bylinky (nebo všechny) k houbám a poduste je společně.
Jak které houby dusit dlouho?
Různé druhy hub vyžadují různou délku tepelné úpravy.
- Žampiony všech druhů nebo hlíva ústřičná jsou rychle hotové a není potřeba je dusit úplně do měkka. Stačí jim obvykle 10 minut.
- Lišky jsou pevnější a tužší, často až 20 minut, aby změkly a plně uvolnily svou chuť.
- Hřiby a václavky duste přibližně 20 až 25 minut.
- Shiitake vyžadují delší dobu vaření, aby změkly, obvykle se dusí kolem 20 minut.
Zdroj informací: časopis Apetit, ČRoPlzeň