Pravá anglická hovězí pečeně je pokrm, který si za staletí vydobyl čestné místo na nedělních stolech po celém světě. Tento klasický recept spojuje pomalu pečené šťavnaté a křehké hovězí maso, které se doslova rozpadá na jazyku, a bohatou omáčku připravenou z vývaru a vypečené šťávy. Jako příloha nechybí hladká bramborová kaše a sezónní zelenina.
Klasická hovězí pečeně je oblíbený pokrm britské kuchyně, který si našel cestu na stoly po celém světě. Stal se součástí tradičního britského Sunday roast, tedy nedělního oběda, který zahrnoval maso, omáčku, brambory a zeleninu. Hovězí maso se pomalu peče, aby si zachovalo šťavnatost a bohatou chuť. Díky tomu je tato pečeně oblíbená nejen pro svou chuť, ale i proto, že se hodí pro větší rodinné oslavy a společná setkání.
Jak připravit klasickou hovězí pečeni:
Jak připravit klasickou hovězí pečeni:
Ingredience: 1,5 kg hovězího masa, sůl, pepř, bylinky dle chuti, 4 lžíce oleje, 1 cibule, 4 stroužky česneku, ½ hrnku červeného vína, 500 ml vývaru, 2 mrkve, 1 lžíce pšeničné hladké mouky
-
Na přípravu klasické hovězí pečeně se nejlépe hodí pečlivě odblaněná kýta.
-
Z bylinek skvěle doplní chuť a vůni pokrmu majoránka a tymián.
-
Cibuli použijte klasickou bílou, oloupejte ji a nakrájejte na kostičky.
-
Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno, případně ho můžete utřít nebo prolisovat.
-
Vývar je vhodný zeleninový či hovězí. Můžete si ho připravit předem a přebytek zamrazit. Pokud nemáte vývar, stačí voda, ale počítejte s tím, že chuť nebude tak intenzivní.
-
Mrkev oloupejte a podélně nakrájejte.
-
Pšeničnou hladkou mouku využijete na zaprášení omáčky, ale můžete ji nahradit například kukuřičnou moukou, případně zcela vynechat.
Postup:
-
Maso osolte a opepřete. Posypte bylinkami a vše dobře vmasírujte.
-
Olej rozehřejte v hrnci. Vložte maso a ze všech stran ho opečte.
-
Hovězí vyjměte, do hrnce vložte cibuli a osmažte ji dosklovita. Přidejte česnek, promíchejte v horkém tuku a navrch posaďte maso. Podlijte vínem, přilijte 200 ml vývaru, přikryjte a duste na velmi mírném ohni po dobu až 4 hodin, případně pečte v troubě při 150 °C (přikryté).
-
Půl hodiny před koncem dušení přidejte mrkev.
-
Jakmile je hovězí zcela měkké, vyjměte ho i s mrkví. Omáčku nechte odvařit, zaprašte moukou a zasmahněte. Zalijte zbylým vývarem, odvařte přípečky a zhruba 20 minut mírně vařte. Jestli chcete mít opravdu hladkou omáčku, propasírujte ji.
-
Pokrm můžete servírovat s bramborovou kaší, vařenými či šťouchanými bramborami, s chlebem, ale i bramborovým knedlíkem.
Variace a chuťové obměny:
-
Pozdrav z Itálie: Přidejte do omáčky rajčatový protlak, čerstvý rozmarýn a na konci trochu parmazánu. Servírujte s polentou.
-
Francouzská verze: Použijte na podlití koňak a během dušení přidejte žampiony. Omáčku zjemněte trochou smetany.
-
Kořeněný twist: Přidejte koření jako skořici, hřebíček nebo nové koření – omáčka bude voňavá a příjemně nasládlá.
Zdroj informací: časopis Apetit