Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Išlské dortíčky: Tradiční rakouská delikatesa, která se stala hvězdou českého vánočního cukroví

Išlské dortíčky na modrém talíři
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Išlské dortíčky patří mezi tradiční rakouské cukroví, které si díky své rafinované chuti našlo cestu i na české vánoční stoly. Kombinace křehkého těsta, ořechové náplně a pikantní marmelády je naprosto neodolatelná! Chcete-li letos išlské dortíčky vyzkoušet, ale nevíte, jak na ně, naše video vás provede krok za krokem.

Išlské dortíčky (Ischler Törtchen) pocházejí z rakouského lázeňského města Bad Ischl, které bylo oblíbenou destinací aristokracie, včetně císaře Františka Josefa I., jenž zde měl svou letní rezidenci a společně se svou manželkou Sissi zde trávili spoustu času. Išlské dortíčky poprvé vytvořila slavná místní cukrárna Zauner, odkud si císařská rodina nechávala dovážet sladké dezerty na svůj stůl.

V roce 1958 tehdejší hlavní cukrář Richard Kurth představil išlské dortíčky na světové výstavě v Bruselu, kde získaly zlatou medaili a brzy se „Ischler“ staly známými nejen v Bad Ischlu, ale po celém Solnohradsku i daleko za jeho hranicemi. Tato delikatesa nechybí téměř v žádné rakouské kuchařce. Máte-li chuť a cestu do Rakouska, ořechové dortíky podle původního, přísně střeženého receptu, můžete v tamní cukrárně Zauner ochutnat i dnes.

Existuje mnoho variant Ischler Törtchen, přičemž samotná cukrárna nabízí rovnou dvě: „jemnou“ a „vánoční“.

  • Jemná varianta: Jde o původní recept Richarda Kurtha ze dvou plátků křehkého máslového těsta o průměru přibližně 5–8 cm, které jsou spojeny lahodnou čokoládovou krémovou náplní. Celé dortíčky jsou potaženy kakaovou polevou a ozdobeny sekanými pistáciemi.
  • Vánoční varianta: V této verzi je místo klasického křehkého těsta použito těsto s lískovými ořechy a náplň tvoří nakyslý džem, například meruňkový. Dortíčky jsou přelity jemnou kávovou polevou a zdobeny dekoracemi, jako jsou malé figurky Mikuláše nebo celé mandle.

Známé jsou ale také išlské dortíčky s ořechovou náplní a pikantní zavařeninou, které v posledních letech stále častěji vídáme na talířcích s vánočním cukrovím. A přesně takové si teď můžete podle našeho receptu upéct.

Jak upéct ty nejlepší išlské dortíčky:

Skryt pre seznam

Recept na išlské dortíčky

Na těsto: 210 g hladké mouky, 20 g kakaa holandského typu, 70 g moučkového cukru, 40 g mletých neloupaných mandlí, 140 g másla, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, 2 špetky skořice
Na oříškovou náplň: 100 g moučkového cukru, 3 žloutky, 1 špetka vanilky, 1 lžíce tuzemského rumu, 20 g rybízového džemu, 50 g opražených a namletých lískových oříšků
Na ozdobení: čokoládová poleva a vlašské ořechy

Jak na tradiční rakouské cukroví

  • Nejprve vypracujte z mouky, kakaa, cukru, mandlí, másla, citronové kůry a skořice hladké těsto.
  • Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v lednici odležet nejlépe do druhého dne.
  • Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si plechy s pečícím papírem.
  • Z těsta vyválejte plát silný 3–4 mm a z něj vykrajujte kolečka o průměru asi 3 cm. Opatrně je přeneste na plech a pečte přibližně 8 minut dozlatova.
  • Kolečka nechte zcela vychladnout.
  • Mezitím si připravte oříškovou náplň. Žloutky, cukr a vanilku utřete dohladka, přidejte rum, džem a lískové oříšky. Pokud je náplň příliš hustá, nařeďte ji rumem. V opačném případě přidejte oříšky, mleté dětské piškoty nebo nastrouhaná nepovedená kolečka.
  • Jednu třetinu koleček potřete oříškovou náplní (nebo můžete stejně jako my použít zdobící sáček), další třetinu džemem a opatrně spojte, aby náplň byla dole a džem nahoře.
  • Slepená kolečka opět potřete oříškovou náplní a poslední třetinu koleček džemem. Slepte k sobě (džemem nahoru) a nechte ztuhnout v lednici.
  • Nakonec namočte vršek cukroví do rozehřáté čokoládové polevy, ozdobte půlkami vlašských ořechů a nechte dobře ztuhnout.

Na co si dát při pečení Išlských dortíčků pozor

  • S máslovým těstem je vždy potřeba pracovat rychle, aby se tuk pod rukama příliš dlouho nezahříval. Pokud si chcete práci trochu usnadnit, na počáteční zpracování použijte kuchyňský robot s pádlovou metlou.
  • Než dáte zpracované těsto chladit, vzniklý váleček nebo kouli dlaní mírně zploštěte, abyste vytvořili jakýsi disk, který bude po celé své ploše přibližně stejně vysoký a teprve poté zabalte do fólie nebo mikrotenového sáčku. Nejen, že se těsto stejnoměrně vychladí, ale také ho snáze rozválíte.
  • Při rozvalování těsta je důležité šetřit moukou. Přebytečná mouka se zapracuje do těsta, což ho může udělat hutnějším a méně křehkým. Těsto také ztrácí vláčnost a jemnou máslovou chuť. Podsypávejte proto jen lehce nebo ho rozvalujte mezi dvěma pečicími papíry.
  • Ořechovou náplň i marmeládu nanášejte pomocí cukrářského sáčku. Obojí se vám bude lépe dávkovat a navíc předejdete zbytečnému nepořádku.

Išlské dortíčky trochu jinak

  • Ve videu k sobě slepujeme tři kolečka, pro urychlení práce můžete spojit jen dvě. Cukroví bude sice menší, ale zato ho budete mít ze stejné várky více.
  • Použijte jakoukoliv pikantní marmeládu, kromě rybízové a meruňkové se skvěle hodí také višňová.
  • V některých receptech se do těsta přidává kakao, jiné jsou bez něj. K jaké variantě se letost přikloníte, necháme na vás.
  • Experimentujte také s ořechy. Do těsta se přidávají lískové, vlašské, ale také mleté mandle.
  • Dortíčky se tradičně zdobí vlašským ořechem nebo mandlí. Pokud chcete váš talíř s vánočním cukrovím rozzářit, posypte čokoládovou polevu lyofilizovanými malinami, jahodami, sekanými pistáciemi nebo použijte vkusné vánoční cukrové zdobení.

Zdroje informací: Apetit, Wikipedie, Juliarecipes, Zotter

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...