Išlské dortíčky patří mezi tradiční rakouské cukroví, které si díky své rafinované chuti našlo cestu i na české vánoční stoly. Kombinace křehkého těsta, ořechové náplně a pikantní marmelády je naprosto neodolatelná! Chcete-li letos išlské dortíčky vyzkoušet, ale nevíte, jak na ně, naše video vás provede krok za krokem.
Išlské dortíčky (Ischler Törtchen) pocházejí z rakouského lázeňského města Bad Ischl, které bylo oblíbenou destinací aristokracie, včetně císaře Františka Josefa I., jenž zde měl svou letní rezidenci a společně se svou manželkou Sissi zde trávili spoustu času. Išlské dortíčky poprvé vytvořila slavná místní cukrárna Zauner, odkud si císařská rodina nechávala dovážet sladké dezerty na svůj stůl.
V roce 1958 tehdejší hlavní cukrář Richard Kurth představil išlské dortíčky na světové výstavě v Bruselu, kde získaly zlatou medaili a brzy se „Ischler“ staly známými nejen v Bad Ischlu, ale po celém Solnohradsku i daleko za jeho hranicemi. Tato delikatesa nechybí téměř v žádné rakouské kuchařce. Máte-li chuť a cestu do Rakouska, ořechové dortíky podle původního, přísně střeženého receptu, můžete v tamní cukrárně Zauner ochutnat i dnes.
Existuje mnoho variant Ischler Törtchen, přičemž samotná cukrárna nabízí rovnou dvě: „jemnou“ a „vánoční“.
- Jemná varianta: Jde o původní recept Richarda Kurtha ze dvou plátků křehkého máslového těsta o průměru přibližně 5–8 cm, které jsou spojeny lahodnou čokoládovou krémovou náplní. Celé dortíčky jsou potaženy kakaovou polevou a ozdobeny sekanými pistáciemi.
- Vánoční varianta: V této verzi je místo klasického křehkého těsta použito těsto s lískovými ořechy a náplň tvoří nakyslý džem, například meruňkový. Dortíčky jsou přelity jemnou kávovou polevou a zdobeny dekoracemi, jako jsou malé figurky Mikuláše nebo celé mandle.
Známé jsou ale také išlské dortíčky s ořechovou náplní a pikantní zavařeninou, které v posledních letech stále častěji vídáme na talířcích s vánočním cukrovím. A přesně takové si teď můžete podle našeho receptu upéct.
Jak upéct ty nejlepší išlské dortíčky:
Recept na išlské dortíčky
Na těsto: 210 g hladké mouky, 20 g kakaa holandského typu, 70 g moučkového cukru, 40 g mletých neloupaných mandlí, 140 g másla, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, 2 špetky skořice
Na oříškovou náplň: 100 g moučkového cukru, 3 žloutky, 1 špetka vanilky, 1 lžíce tuzemského rumu, 20 g rybízového džemu, 50 g opražených a namletých lískových oříšků
Na ozdobení: čokoládová poleva a vlašské ořechy
Jak na tradiční rakouské cukroví
- Nejprve vypracujte z mouky, kakaa, cukru, mandlí, másla, citronové kůry a skořice hladké těsto.
- Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v lednici odležet nejlépe do druhého dne.
- Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si plechy s pečícím papírem.
- Z těsta vyválejte plát silný 3–4 mm a z něj vykrajujte kolečka o průměru asi 3 cm. Opatrně je přeneste na plech a pečte přibližně 8 minut dozlatova.
- Kolečka nechte zcela vychladnout.
- Mezitím si připravte oříškovou náplň. Žloutky, cukr a vanilku utřete dohladka, přidejte rum, džem a lískové oříšky. Pokud je náplň příliš hustá, nařeďte ji rumem. V opačném případě přidejte oříšky, mleté dětské piškoty nebo nastrouhaná nepovedená kolečka.
- Jednu třetinu koleček potřete oříškovou náplní (nebo můžete stejně jako my použít zdobící sáček), další třetinu džemem a opatrně spojte, aby náplň byla dole a džem nahoře.
- Slepená kolečka opět potřete oříškovou náplní a poslední třetinu koleček džemem. Slepte k sobě (džemem nahoru) a nechte ztuhnout v lednici.
- Nakonec namočte vršek cukroví do rozehřáté čokoládové polevy, ozdobte půlkami vlašských ořechů a nechte dobře ztuhnout.
Na co si dát při pečení Išlských dortíčků pozor
- S máslovým těstem je vždy potřeba pracovat rychle, aby se tuk pod rukama příliš dlouho nezahříval. Pokud si chcete práci trochu usnadnit, na počáteční zpracování použijte kuchyňský robot s pádlovou metlou.
- Než dáte zpracované těsto chladit, vzniklý váleček nebo kouli dlaní mírně zploštěte, abyste vytvořili jakýsi disk, který bude po celé své ploše přibližně stejně vysoký a teprve poté zabalte do fólie nebo mikrotenového sáčku. Nejen, že se těsto stejnoměrně vychladí, ale také ho snáze rozválíte.
- Při rozvalování těsta je důležité šetřit moukou. Přebytečná mouka se zapracuje do těsta, což ho může udělat hutnějším a méně křehkým. Těsto také ztrácí vláčnost a jemnou máslovou chuť. Podsypávejte proto jen lehce nebo ho rozvalujte mezi dvěma pečicími papíry.
- Ořechovou náplň i marmeládu nanášejte pomocí cukrářského sáčku. Obojí se vám bude lépe dávkovat a navíc předejdete zbytečnému nepořádku.
Išlské dortíčky trochu jinak
- Ve videu k sobě slepujeme tři kolečka, pro urychlení práce můžete spojit jen dvě. Cukroví bude sice menší, ale zato ho budete mít ze stejné várky více.
- Použijte jakoukoliv pikantní marmeládu, kromě rybízové a meruňkové se skvěle hodí také višňová.
- V některých receptech se do těsta přidává kakao, jiné jsou bez něj. K jaké variantě se letost přikloníte, necháme na vás.
- Experimentujte také s ořechy. Do těsta se přidávají lískové, vlašské, ale také mleté mandle.
- Dortíčky se tradičně zdobí vlašským ořechem nebo mandlí. Pokud chcete váš talíř s vánočním cukrovím rozzářit, posypte čokoládovou polevu lyofilizovanými malinami, jahodami, sekanými pistáciemi nebo použijte vkusné vánoční cukrové zdobení.
Zdroje informací: Apetit, Wikipedie, Juliarecipes, Zotter