Pokud jste milovníci dobrých předkrmů, které skvěle nabudí chutě na další chod, pak je italská bruschetta to pravé právě pro vás. Vzhledem k surovinám se rozhodně nepřejíte, ale zaženete prvotní hlad.
Bruschetta je lahodný předkrm původem z Itálie. Připravuje se z plátku opečeného bílého chleba, na který se nanese směs z čerstvých rajčat, bazalky a česneku. Suroviny se dokonale propojí tak, že nabudí chuť na další chod.
Příprava nezabere moc času, nezatíží peněženku a zvládne ji úplně každý!
-
Bruschetta se hodí nejen jako předkrm, ale i jako lehká večeře nebo drobné pohoštění, které můžete využít na oslavách či večírcích místo chipsů a jednohubek.
Jak připravit italskou bruschettu, zjistíte v našem videonávodu.
Co potřebujete na lahodnou bruschettu
Na přípravu chutné italské bruschetty budete potřebovat bílý chleba, vyzrálá rajčata, čerstvou bazalku, česnek, olivový olej, sůl a pepř na dochucení.
-
Místo bílého chleba lze použít například bagetu či ciabattu.
-
Pečivo můžete koupit, ale klidně ho zkuste připravit i vlastnoručně.
Jak připravit pečivo?
Pečivo nakrájejte na plátky. Pokud jsou příliš velké, přepulte je, ideální velikost je na dvě až tři kousnutí. Nasucho je opečte v troubě nebo v toustovači.
-
Plátky nesmějí být příliš silné, nezapomeňte, že na ně budete ještě nanášet šťavnatou zeleninovou směs. Zároveň ale dejte pozor, aby nebyly příliš tenké, mohly by se deformovat, nebo dokonce lámat.
-
Pokud máte rádi topinky, můžete pečivo opéct na pánvi na olivovém oleji.
Dobrá rajčata rovná se dokonalý pokrm
Zatímco se vám pečivo opéká, připravte si směs. Rajčata nakrájejte na drobnější kostičky, bazalku nasekejte najemno. Osolte a opepřete. Celou směs důkladně promíchejte tak, aby se všechny chutě dobře propojily. Do směsi prolisujte stroužky česneku a opět dobře promíchejte.
-
Rajčata krájejte spíše na menší kousky, bruschetta se bude lépe jíst.
-
Nemáte-li rádi semínka, můžete střed rajčat vydlabat a do směsi nepřidávat.
-
Pokud neseženete čerstvou bazalku, můžete místo ní použít sušenou, popřípadě se dobře hodí i bazalkové pesto.
-
Některý česnek je příliš jemný, použijte tedy více stroužků. Doporučujeme ale přidávat stroužky postupně, aby pokrm nebyl příliš výrazný.
Servírování bruschetty a tipy
Opečené plátky pečiva ihned po opečení potírejte olivovým olejem a nazdobte rajčatovou směsí tak, aby lahodila oku.
-
Jestliže jste pečivo opékali na olivovém oleji, již ho před nanášením směsi olivovým olejem nepotírejte, pokrm by byl příliš mastný.
-
Pokud jste pečivo opékali na olivovém oleji, můžete jej potřít česnekem přímo, do směsi pak česnek přijít nemusí.
Jste-li milovníci sýra, můžete bruschettu posypat nastrouhaným parmezánem.
Zdroj informací: časopis Apetit