Jahodové sendviče jsou hitem snad na všech sociálních sítích. Inspirace pramení z Japonska, kde se ovocné sendviče prodávají v každém obchodě s potravinami. Ty japonské jsou z klasického toustového chleba, my jsme se rozhodli pro piškotové.
Růžový korpus upečte ze dvou dávek podle našeho receptu na piškotové těsto. Potřebovat na něj budete 6 vajec, 1 balíček vanilkového cukru, 200 g hladké mouky, 160 g krupicového cukru, půl balíčku prášku do pečiva, barvivo (nemusí být) a 110 g rostlinného oleje, jahody a šlehačku.
- Troubu předehřejte na 160 stupňů. Oddělte žloutky od bílků. Bílky s cukrem vyšlehejte do tuhého sněhu, žloutky vyšlehejte do světlé pěny s vanilkovým cukrem.
- Žloutkovou pěnu smíchejte zlehka s bílky, přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva, promíchejte, přidejte barvivo a olej, znovu promíchejte. Vlijte do pečícím papírem vyloženého pekáčku ve tvaru čtverce a pečte na 35 minut.
- Nechte ve formě zcela vychladnout. Potom stáhněte z korpusu hnědou krustu a teď máte dvě možnosti, jak sendviče vytvořit.
- Buď korpus rozříznete v půlce a rovnou na jednu ze stran namažte vrstvu šlehačky, přidejte jahody, přikryjte je druhou vrstvou šlehačky a přiklopte druhou polovinou korpusu. Dejte vychladit na několik hodin do lednice, a poté nařežte na osm dílů. Nejprve křížem na čtverce, potom každý čtverec v půlce na dva trojúhelníky.
- Druhou možností je stejným způsobem nařezat hned vychladlý korpus a jahodami a šlehačkou plnit až jednotlivé kusy.
Buď, anebo...
My jsme se nejprve vydali první cestou. I přes to, že jsme do šlehačky přidali trochu želatiny a nechali ji dlouho v lednici, ve chvíli, kdy se nůž dotkl jahod, pustily do šlehačky šťávu, sendviče se rozjížděly a výsledek byl sice poživatelný, ale rozhodně ne reprezentativní.
Proto jsme se přiklonili k druhé variantě. Korpus jsme na osm dílů nakrájeli hned, a až poté jednotlivé trojhránky plnili šlehačkou a jahodami. Na závěr jsme do šlehačky zabořili na ozdobu napůl překrojené jahody.
Dobré rady na závěr
- Pokud chcete sendviče vzít na piknik, raději zvolte jako náplň třeba krém z mascarpone, který se nebude tak rychle roztékat jako šlehačka.
- Po vyndání z trouby korpus nechte vychladnout při pokojové teplotě ještě ve formě, aby vám piškotové těsto nekleslo.
- Korpus poté zabalte do potravinářské folie a chlaďte další půl hodinu v lednici.
- Sendviče můžete ještě na závěr posypat lyofilizovanými jahodami nebo jiným ovocem.
- Potravinářské barvivo můžete vynechat nebo můžete zkusit těsto obarvit jahodami.
Zdroj: Apetit