Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jahodové sendviče jsou hitem internetu. Připravit je můžete dvojím způsobem

Jahodové sendviče
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jahodové sendviče jsou hitem snad na všech sociálních sítích. Inspirace pramení z Japonska, kde se ovocné sendviče prodávají v každém obchodě s potravinami. Ty japonské jsou z klasického toustového chleba, my jsme se rozhodli pro piškotové.

Růžový korpus upečte ze dvou dávek podle našeho receptu na piškotové těsto. Potřebovat na něj budete 6 vajec, 1 balíček vanilkového cukru, 200 g hladké mouky, 160 g krupicového cukru, půl balíčku prášku do pečiva, barvivo (nemusí být) a 110 g rostlinného oleje, jahody a šlehačku.

Skryt pre seznam
  • Troubu předehřejte na 160 stupňů. Oddělte žloutky od bílků. Bílky s cukrem vyšlehejte do tuhého sněhu, žloutky vyšlehejte do světlé pěny s vanilkovým cukrem.
  • Žloutkovou pěnu smíchejte zlehka s bílky, přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva, promíchejte, přidejte barvivo a olej, znovu promíchejte. Vlijte do pečícím papírem vyloženého pekáčku ve tvaru čtverce a pečte na 35 minut. 
  • Nechte ve formě zcela vychladnout. Potom stáhněte z korpusu hnědou krustu a teď máte dvě možnosti, jak sendviče vytvořit.
  1. Buď korpus rozříznete v půlce a rovnou na jednu ze stran namažte vrstvu šlehačky, přidejte jahody, přikryjte je druhou vrstvou šlehačky a přiklopte druhou polovinou korpusu. Dejte vychladit na několik hodin do lednice, a poté nařežte na osm dílů. Nejprve křížem na čtverce, potom každý čtverec v půlce na dva trojúhelníky. 
  2. Druhou možností je stejným způsobem nařezat hned vychladlý korpus a jahodami a šlehačkou plnit až jednotlivé kusy. 

Buď, anebo...

My jsme se nejprve vydali první cestou. I přes to, že jsme do šlehačky přidali trochu želatiny a nechali ji dlouho v lednici, ve chvíli, kdy se nůž dotkl jahod, pustily do šlehačky šťávu, sendviče se rozjížděly a výsledek byl sice poživatelný, ale rozhodně ne reprezentativní. 

Proto jsme se přiklonili k druhé variantě. Korpus jsme na osm dílů nakrájeli hned, a až poté jednotlivé trojhránky plnili šlehačkou a jahodami. Na závěr jsme do šlehačky zabořili na ozdobu napůl překrojené jahody.

Dobré rady na závěr

  • Pokud chcete sendviče vzít na piknik, raději zvolte jako náplň třeba krém z mascarpone, který se nebude tak rychle roztékat jako šlehačka.  
  • Po vyndání z trouby korpus nechte vychladnout při pokojové teplotě ještě ve formě, aby vám piškotové těsto nekleslo. 
  • Korpus poté zabalte do potravinářské folie a chlaďte další půl hodinu v lednici.  
  • Sendviče můžete ještě na závěr posypat lyofilizovanými jahodami nebo jiným ovocem. 
  • Potravinářské barvivo můžete vynechat nebo můžete zkusit těsto obarvit jahodami.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...