Nová registrace Zapomenuté heslo

Jahodové tiramisu bez vajec a kávy: Svěží letní variantu slavného dezertu připravíte snadno a za pár minut. Podívejte se i na video!

15. 6. 2025
20250420_Jahodové_tiramisu_bez_vajec_foto-4.jpg
Apetit

Jahodové tiramisu bez vajec je ideální letní dezert – svěží, lehký a přitom dokonale krémový. Místo vajec a kávy sází na šťavnaté jahody a smetanu. Příprava je rychlá a nenáročná, chuť naprosto podmanivá. Hodí se jak na rodinné oslavy, tak na neformální letní posezení – a díky snadným obměnám si ho můžete pokaždé vychutnat trochu jinak.

Tradiční italské tiramisu se obvykle připravuje se syrovými vejci a kávou, ale tahle varianta s jahodami a bez vajec nabízí svěží a moderní pojetí oblíbené klasiky. Spojení krémového mascarpone, šlehačky a zralých jahod vytváří dezert, který si zamilujete na první lžičku – a navíc se obejde bez složité přípravy. Stačí pár surovin, chvilka času a můžete servírovat dezert, který potěší malé i velké.

Jak připravit jahodové tiramisu bez vajec a kávy:

Jak připravit jahodové tiramisu bez vajec a kávy

Množství: 4 porce
Čas a obtížnost: cca 30 min. + chlazení, velmi snadná příprava

Ingredience: 250 g cukrářských piškotů savoiardi, 100 ml dezertního sladkého vína, 250 g mascarpone, 290 ml 40% smetany ke šlehání, 400 g jahod, 50 g třtinového cukru

  • Smetanu ke šlehání ušlehejte – dle chuti ji můžete osladit cukrem.

Postup:

  1. Piškoty pokapejte dezertním vínem.
  2. Mascarpone rozmíchejte s ušlehanou smetanou. Pokud se vám bude směs zdát příliš tuhá, přidejte pár kapek mléka nebo dezertního vína.
  3. Připravte si skleněnou mísu o objemu zhruba jeden litr.
  4. Dvě třetiny jahod rozmačkejte se třtinovým cukrem, zbytek nakrájejte na plátky.
  5. Na dno misky naskládejte polovinu piškotů, na ně polovinu rozmačkaných jahod a polovinu mascarpone se šlehačkou. A celý postup zopakujte ještě jednou.
  6. Navrch naskládejte plátky jahod. Vychlaďte – nejlépe přes noc.

TIP: Cukrářské piškoty savoiardi pokapejte vínem až těsně před vrstvením – jen tolik, aby byly vláčné, ale nerozpadaly se. Pokud použijete příliš mnoho tekutiny najednou, tiramisu ztratí lehkost a texturu. Místo vína lze použít i jahodový sirup nebo šťávu z rozmačkaných jahod.

Variace a chuťové twisty

  • S jahodovým coulis a mátou: Jemné jahodové pyré (coulis) dodá dezertu sytější ovocnou chuť. Stačí krátce povařit jahody s trochou citronové šťávy a cukru, rozmixovat je a propasírovat. Dezert před podáváním dozdobte lístky čerstvé máty – zvýrazní chuť i vůni.
  • S mascarpone a řeckým jogurtem: Část mascarpone nahraďte hustým řeckým jogurtem (např. v poměru 2:1). Výsledný krém bude lehčí, ale stále jemný a krémový. Tento twist se osvědčuje především v letních verzích dezertů.
  • Čokoládová vrstva pro kontrast: Do jedné z vrstev přidejte strouhanou hořkou čokoládu nebo ganache – vytvoří elegantní kontrast k ovocné složce. Povrch můžete poprášit kakaem jako u klasického tiramisu.
  • S amarettem místo vína: Pokud toužíte po výraznější chuti, savoiardi pokapejte amarettem – mandlovým likérem, který se s jahodami skvěle doplňuje. Varianta je vhodná jen pro dospělé.
  • Veganská verze bez mléka: Mascarpone a smetanu lze nahradit kombinací rostlinné alternativy ke šlehačce a kešu mascarpone (namočené kešu oříšky rozmixované s kokosovým mlékem). Dezert si tak zachová krémovost i bez živočišných produktů.
  • Mini porce do skleniček: Namísto velké mísy připravte jednotlivé porce do skleniček – ideální na zahradní oslavy nebo pikniky. Vrstvy budou krásně vidět a dezert se snadno servíruje.

Jahodové tiramisu bez vajec je důkazem, že i ikonický dezert může dostat svěží letní kabát – lehčí, ovocnější a delikátní.

Zdroj informací: Apetit

Sdílet článek

Tiramisu Jahody Sladké pečení Italské dezerty Italská kuchyně

Související články