Ovocné knedlíky patří mezi favority sladkých obědů i večeří, a to nejen doma, ale i v restauracích. Kynuté s borůvkami nás často lákají cestou na kole nebo na bězkách. Tvarohové s meruňkami bývají hvězdou rodinných stolů, bramborové se švestkami platí za podzimní obědový skvost... Každé z nich však potřebují jinou dobu varu.
Dobu, po kterou je potřeba vařit knedlíky, ovlivňuje nejen druh těsta, ale také jeho množství.
Kynuté těsto hodně zvětší svůj objem, je proto potřeba zajistit, že uvnitř nezůstanou syrové. Tvarohová a bramborová těsta jsou hutnější, ale zase je u nich žádoucí, aby byla v knedlíku tenká a hlavní roli hrálo ovoce.
V každém případě platí pravidlo, že uvařené knedlíky plavou na hladině. Dokonalý knedlík je měkký, jemný a není ani rozvařený ani nedovařený.
-
Tvarohové ovocné knedlíky z tvarohové těsta vařte 4–8 minut.
-
Plněné kynuté knedlíky se vaří o něco déle, obvykle kolem 8–10 minut. Delší čas je nutný pro to, aby těsto ve vodě správně nakynulo a po uvaření bylo nadýchané a měkké jako peřinka. Rozhodně je nezapomeňte po vylovení z vody propíchnout, aby se nesrazily.
-
Knedlíky z bramborového těsta vařte kolem 8–10 minut.
-
Knedlíky z odpalovaného těsta se vaří zhruba 6–8 minut.
Když si nebudete jisti, vždycky můžete jeden vzorek vylovit, rozkrojit a ochutnat.