Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak dosáhnout vláčné bábovky? S těmito surovinami už nikdy nebude suchá a dusivá

Snadná mrkvová bábovka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Lité těsto používáme při pečení bábovek, beránků a buchet na plech a muffinů. Abyste si zajistili, že bude po upečení vláčné, vsaďte na suroviny, které těstu potřebnou vlhkost dodají. 

Jak zajistit, že bábovka bude po upečení vláčná a nebudete se jí dusit ani druhý den? Experimentujte s tuky, mléčnými výrobky, zeleninou, ovocem, semínky a ořechy. Najděte nejlepší surovinu nebo kombinaci ingrediencí, která vám vyhovuje.

Tuk jako hlavní složka proti suchému pečivu

Tuk zvláčňuje těsto, každý tuk může mít ale různé vlastnosti. Do sladkého pečení se nejběžněji používá máslo nebo rostlinný olejMáslo dodává těstu bohatou chuť a jemnost. Pomáhá udržet těsto měkké a vláčné, zvlášť když jím pečivo ještě potřete. Olej, jako je slunečnicový nebo řepkový přispívá víc k trvalé vláčnosti pečiva než máslo.

  • Pokud chcete olej nahradit máslem, mějte na paměti, že máslo je tvořeno tukem jen z cca 80 %, narozdíl od oleje, který je 100% tukem. Měli byste proto másla dát 1,25krát víc než uvádí receptura pro množství oleje, nikoli jej nahradit 1:1.

Dobrými zdroji tuku jsou také smetana, zakysaná smetana, mleté ořechy, ořechové pasty a másla nebo avokádo.

Mléčné výrobky a žloutky

Mléčné bílkoviny také pomáhají udržet strukturu pečiva měkkou. Ideální je bílý jogurt, měkký tvaroh nebo už zmiňovaná zakysaná smetana. Kysané mléčné výrobky prohlubují chuť a pomáhají těstu při kypření.

Tuky ve žloutcích přispívají k jemnosti a vláčnosti pečiva. Pokud chcete mít jistotu, že pečivo neztvrdne a nevyschne, použijte místo celých vajec raději pouze žloutky. 

Nastrouhané ovoce a zelenina nebo pyré

Lité těsto snese hodně. I nastrouhanou mrkev, dýni nebo cuketu. Dobrým zvláčňujícím prostředkem je také strouhané jablko nebo jablečné pyré, případně rozmačkaný banán.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín