Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak grilovat hermelín? Jde to snadno na ohni, na pánvi i v troubě a zvládnete to i bez alobalu

Grilovaný hermelín
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Hermelín nebo camembert na grilu patří mezi stálice grilovacích akcí. Proč? Je opravdu velmi snadné jej připravit, můžete ho vylepšovat různými přípsadami a chutná vegetariánům i všežravcům. 

U grilování hermelínu či jiného camembertu je potřeba ohlídat, aby nepraskl a nevytekl. Žárem se hermelín uvnitř rozteče, zvenčí drží roztavenou hmotu pohromadě plísňová kůrka. Takto připravený sýr je v kombinaci s čerstvým pečivem, ovocem, ořechy nebo bylinkami či karamelizovanou cibulkou naprosto nepřekonatelný. 

Možností, jak ho opéct na grilu, je víc. V každém případě hermelín vybalte, neopékejte ho v původním obalu. Ten je, ač nevypadá, papírový a mohl by shořet.

  • Pokud budete chtít se sýrem nad ohněm manipulovat, ponechte ho vcelku.
  • Povrch sýra můžete také nožem jemně nakrojit do mřížky, tím se sýr rovnoměrně roztaví a suroviny lépe proniknou dovnitř – to je však lepší na grilování v troubě.

Rovnou na rošt nebo nad uhlíky

Vybalený sýr dejte rovnou na grilovací rošt nebo pečicí kámen na středně vysokou teplotu. Grilujte 5–7 minut, dokud sýr nezačne měknout a jeho povrch není opečený. 

Sýr také můžete umístit do jakési alobalové mističky, která bude shora otevřená, a grilovat sýr v troubě shora. V takovém případě můžete kůrku sýra nakrojit a přidat na něj třeba brusinky.

  • Dbejte na to, abyste sýr při otáčení nepropíchli, místo vidličky použijte raději obracečku nebo kleště.

Balíček z alobalu

Hermelín můžete grilovat mimo přímý plamen – ať už ve venkovním grilu nebo v troubě. Hermelín je v takovém případě lepší zabalit celý do alobalu a přibalit k němu třeba chilli papričku, čerstvé bylinky nebo grilovací koření.

  • Tato příprava sice může trvat trochu déle, ale sýr se roztaví rovnoměrně a nehrozí tolik, že se připálí. Pokud se kůrka sýra poruší a vyteče, alobal obsah udrží na jednom místě. 

Co si dát ke grilovanému hermelínu?

  • S pečivem. Grilovaný hermelín je vynikající s různými druhy pečiva. Bagety, ciabatta nebo křupavé chlebíčky jsou skvělou volbou. Pečivo můžete také lehce ogrilovat, aby bylo teplé a křupavé.
  • S ovocem. Sladké a kyselé ovoce skvostně doplňuje chuť camembertu. Vyzkoušejte grilované broskve, hroznové víno, jablka nebo hrušky. Med nebo balzamiková redukce mohou zvýraznit chuť ovoce a sýra.
  • S ořechy a medem. Přidáním vlašských ořechů získáte skvělý chuťový kontrast. Med nebo javorový sirup na povrchu sýra před grilováním přidá jemnou sladkost.
  • S bylinkami a kořením. Čerstvé bylinky, jako je rozmarýn, tymián nebo bazalka, obohatí sýr o aromatickou chuť. Přidejte je do alobalu spolu se sýrem.
  • Se zeleninovými saláty.  Lehké saláty s čerstvou zeleninou, jako jsou rukola, cherry rajčata a okurky, dokonale ladí k roztavenému sýru. Lehké vinné nebo citronové zálivky mohou chuť sýra doplnit a zvýraznit.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře znáte české vánoční zvyky a tradice?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře znáte české vánoční zvyky a tradice?

Vánoce si každý spojuje s něčím jiným: někdo cítí vůni perníčků právě vytažených z trouby, jiný si představí třpytivá světýlka na stromečku, nebo třeba vzpomene na ty vtipné okamžiky, kdy se rodina snaží zjistit, kdo tajně ujídá cukroví. Co...