Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak mrazit bobulovité ovoce: Aby se k sobě nepřilepilo, vyzkoušejte tento postup

Letní bobule ve sklenici z mrazáku
ZDROJ: Mike Kenneally, Unsplash
sdílet:

Rozhodli jste se zamrazit letní úrodu rybízu, malin, ostružin a dalších bobulí? Možná jste zjistili, že váš mrazák není dostatečně prostorný. Pokud máte dost velký byt, zvažte nákup samostatného mrazícího boxu. Nemusí běžet po celý rok, zapnout ho můžete jen na dobu, než spotřebujete uložené zásoby.

V nabídce specializovaných prodejen najdete nejen velké mrazáky, ze kterých by se jedna rodina sytila měsíce, ale také menší, o pár šuplících přiměřeného objemu. Popřípadě se poohlédněte po nákupu z druhé ruky. Na překlenovací období pár měsíců takový přístroj bohatě stačí.

  • Kromě navýšení kapacity má druhý mrazák také tu výhodu, že nemusíte všechno ovoce zpracovat hned. Možná se právě balíte na letní dovolenou a nemáte čas stát s vařečkou u hrnce a připravovat zavařeniny. Zamrazené ovoce na vás počká.
  • V klidu si rozmyslete, zda z rybízu bude lepší džem nebo domácí sirup, a ve správný čas ho vytáhněte z boxu. Netvrdíme, že ovoce bude jako čerstvé, ale smoothie, zmrzlina nebo ovocná omáčka z něj budou i tak vynikající.

A teď se pusťme do mražení.

1. Celé bobule: Na koláče, do smoothie a limonád

Čerstvě natrhané nebo koupené bobule zpracujte co nejdříve. Jeden den vydrží v lednici, ale čím dříve se do nich pustíte, tím lépe. Drobné plody se snadno znehodnotí a rychle se kazí. Natrhat je chvíli zabere, přijít o ně by byla škoda.

  • Chcete-li, plody nejprve jemně promyjte, nechte v sítu okapat a opatrně osušte. Nejlépe se vám ale budou mrazit plody čerstvě otrhané, suché a neumyté.
  • Plody rozdělte do krabiček podle jednotlivých druhů. Důkladně je uzavřete víčkem, aby se k nim nedostal mráz, který by je zbytečně vysušoval a znehodnotil.

  • Větší plody jako angrešt či josta rozložte v jedné vrstvě na podnos, přikryjte alobalem, vložte do mrazáku a nechte hodinu zamrazit. Pak je z sesypte a rozdělte do uzavíratelných sáčků či krabiček s víčkem. Díky mrazení na tácu se k sobě plody neslepí a budou se z mrazáku jednodušeji odebírat.

Tip navíc: Z josty i angreštu můžete před zamrazením odstranit zaschlé květy.

Jak později použít celé bobule

Hodí se do letních bublanin, koláčů, na ozdobu pohárů i do ovocné omáčky. Naplníte s nimi také sladké knedlíky a další dobroty. Nebo je přihoďte do koktejů a smoothie. Krásně vypadají také ve džbánu s vodou a limonádami.

2. Do zmrzlinových pohárů jako dřeně a nanuky

Nápaditý, přitom jednoduchý způsob, jak zpracovat méně pěkné nebo velmi přezrálé bobulovité plody.

  • Rozmixujte je ponorným mixérem dohladka, oslaďte, případně dochuťte citronovou šťávou. Cukru dejte spíš více než méně, mráz stahuje sladkou chuť a výsledná dřeň by mohla být mdlá.
  • Pro zvýraznění chuti můžete přidat také lístky máty nebo meduňky. Chcete-li směs dokonale hladkou, propasírujte ji přes sítko. Komu slupičky a lístečky nevadí, pasírovat nemusí.

  • Ovocnou dřeň naporcujte do misek, tvořítek nebo nanukových formiček. Hodí se jako zmrzlina do pohárů, na mlsání jen tak nebo ji můžete lehce prohřát a použít jako teplou omáčku na moučníky.

3. Na chleba a lívance: džem z mrazáku

Pokud máte prostorný mrazák, můžete naplněné sklenice uchovávat v něm. Své oblíbené bobule přiveďte k varu, smíchejte s cukrem, pektinem a citronovou šťávou a dokončete podle následujícícho receptu.

Hotový džem naplňte do sklenic nebo plastových krabiček – nádoby nepřeplňujte, aby měl džem při mražení kam vystoupat. Po uzavření nechte ovocnou směs vychladnout. Uložená v mrazáku vydrží až 1 rok. Před použitím ho nechte v chladničce povolit a snězte do 3 týdnů.

Zdroj: časopis Apetit
 

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...