Jak na bezlepkový chléb?

gluten free bread
ZDROJ: Vicky Ng/Unsplash
sdílet:

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s námi nejlepší domácí chléb bez lepku.

Jak vyzrát na omezenou nabídku bezlepkového chleba v obchodech, u kterého se můžeme setkat s nepříznivým poměrem ceny a chuti? Nejlepší volbou je příprava domácího pečiva. Podívejte se, jaké mouky jsou pro domácí bezlepkový chléb vhodné a jak jej připravit.

Hotové bezlepkové směsi

Zárukou pohodlné přípravy jsou hotové bezlepkové směsi, které pečení značně usnadní. Připravit z nich můžete jak kváskový chléb, tak kynutý chléb s droždím.

  • Směsi nakoupíte v prodejnách zdravé výživy i v běžné obchodní síti. Mezi nejznámější patří například Probio, Nomina, Nutrifree, Topnatur nebo Adveni.
  • Co je obsahem takových směsí? Jedná o kombinace různých druhů mouk, škrobů a kypřidla. Smícháním více druhů mouky se docílí optimálních vlastností těsta. Výsledný chléb bude držet pohromadě a nebude se drobit. 

Lepek v běžném těstě funguje jako lepidlo a propůjčuje mu pružnost a tvárnost. Jak ale stejných výsledků docílit i bez lepku? Funkce lepku v bezlepkových směsích se nahrazuje přídatnými látkami – nejčastěji guarovou nebo xantanovou gumou. 

Která mouka je nejlepší?

Nabídka bezlepkových mouka je poměrně bohatá. Ne všechny jsou však vhodné, chceme-li si pochutnat na dobrém chlebu. Pokud se chystáte na bezlepkové pečení, neměla by ve vaší spíži chybět některá z následujících mouk. 

  • kukuřičná - mouka z mleté kukuřice
  • rýžová - mouka z mleté rýže
  • tapioková - mouka z mletého tapioky (manioku) 
  • pohanková - mouka z mletých zrn loupané pohanky
  • jáhlová - mouka z mletého zrna loupaného prosa
  • hrachová - mouka z mletého žlutého hrachu
  • čiroková - mouka z mletých zrn bílého čiroku
  • kurakkanová - mouka z kurakkanu neboli kalužnice křivoklasé 
  • teffová - mouka z teffu tmavého (trpasličího prosa)

Všechny tyto mouky se vyrábějí z přirozeně bezlepkových obilovin nebo luštěnin. Samotná bezlepková mouka ale pro upečení chleba nestačí. Z pohledu technologického v nich chybí zásadní složka, která těsto i výsledné pečivo udrží pohromadě. Potřebovat proto budete jedno z následujících:

  • Guarová guma - jedná se o surovinu vyráběnou z guarových bobů, které se řadí mezi luštěniny. V těstě funguje jako lepidlo, v pečivu podporuje vláčnost a nadýchanost.
  • Xantanová guma - jedná se o přírodní potravinovou složku vyráběnou za pomoci fermentace sacharidů. Prodlužuje trvanlivost a čerstvost pečiva a pomáhá se snadnější manipulací s těstem.
  • Konzistenci a strukturu těsta můžete rovněž vylepšit přidáním psyllia, lněných nebo chia semínek. 

Chléb můžete upéct i zcela bez mouky. Nejde sice o pravý chlebový bochník jako spíš placky, snadno jimi však nahradíte jakékoliv pečivo.

Takzvaný No Carb Bread je chléb zcela bez mouky z jakýchkoli obilovin a k jeho přípravě postačí pouhé tři základní ingredience:

  • 3 vejce 
  • smetanový sýr 
  • prášek do pečiva

Dle chuti můžete přidat také špetku soli, bylinky, ořechy, semínka, sušená rajčata nebo třeba česnek. Tento extrarychlý chléb je navíc bohatým zdrojem bílkovin a neobsahuje lepek ani sacharidy.

Kvásek nebo droždí? Vyzkoušejte obě varianty.

Věděli jste, že je možné připravit domácí bezlepkový kváskový chléb? Připravte si kvas z bezlepkové mouky a pečení bezlepkových chlebů už nic nebrání. 

  • Příprava aktivního kvasu zabere zpravidla okolo 5 dnů (ke směsi mouky a vody přidáváme po 10 až 12 hodinách po lžících opět mouku a vodu a opakujeme). Při přípravě domácího kvásku použijte rýžovou nebo čirokovou mouku, které se pro kváskové bezlepkové pečivo skvěle hodí. Pomocníkem při přípravě vám může být recept na klasický žitný kvásek.

Kváskové pečení ovšem vždy potřebuje svůj čas a nedá se uspěchat. Pokud si chcete pochutnat na čerstvém bezlepkovém chlebu ještě dnes, pečte raději s droždím nebo jiným kypřidlem. Typickou kváskovou chuť sice nenahradíte, ale i tak si můžete vychutnat vlastnoruční bochník. 

Potřebovat budete klasické chlebové ingredience jako jsou:

  • bezlepková mouka
  • kmín
  • droždí
  • sůl
  • voda

Některé recepty doporučují také olej, cukr nebo rozpustnou vlákninu psyllium. Dle chuti můžete přidat semínka nebo ořechy.

Sladké i slané bezlepkové pečení

Z bezlepkové mouky můžete snadno připravit i jiné druhy slaného a sladkého pečiva.

Související články

Upečte si bezlepkového beránka či mazanec!
  • Zajímavosti

Upečte si bezlepkového beránka či mazanec!

Všechny kurzy budou probíhat v Praze v kuchařském Atelieru Culinari (Zenklova č. 117/62, Praha 8). Kurzy jsou určeny všem, kteří se chtějí naučit vařit a péct bez lepku, mléka a vajec, a neví, jak na to. Vařit bezlepkově bylo...
Rychlé bezlepkové kaše ke snídani
  • Tipy a triky

Rychlé bezlepkové kaše ke snídani

Blížící se pošmourná podzimní rána můžete letos rozehřát vlažnou kaší ke snídani. Skvěle nastartuje organismus a dodá vám dostatek energie pro příjemný zbytek dne. Navíc se dá ozdobit i dochutit prakticky čímkoli máte rádi. Ráno není času...
Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...

Obchod Apetit