0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na bezlepkový chléb?

Bezlepkový chleba
ZDROJ: Vicky Ng/Unsplash
sdílet:

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s námi nejlepší domácí chléb bez lepku.

Jak vyzrát na omezenou nabídku bezlepkového chleba v obchodech, u kterého se můžeme setkat s nepříznivou cenou i chutí? Nejlepší volbou je příprava domácího pečiva. Podívejte se, jaké mouky jsou pro domácí bezlepkový chléb vhodné a jak jej připravit.

Hotové bezlepkové směsi

Zárukou pohodlné přípravy jsou hotové bezlepkové směsi, které pečení značně usnadní. Připravit z nich můžete jak kváskový chléb, tak kynutý chléb s droždím.

  • Směsi nakoupíte v prodejnách zdravé výživy i v běžné obchodní síti. Mezi nejznámější značky patří například Probio, Nomina, Nutrifree, Topnatur nebo Adveni.
  • Co je obsahem takových směsí? Jedná o kombinace různých druhů mouk, škrobů a kypřidla. Smícháním více druhů mouky se docílí optimálních vlastností těsta. Výsledný chléb bude držet pohromadě a nebude se drobit. 

Lepek v běžném těstě funguje jako lepidlo a propůjčuje mu pružnost a tvárnost. Jak ale stejných výsledků docílit i bez lepku? Funkce lepku v bezlepkových směsích se nahrazuje přídatnými látkami – nejčastěji guarovou nebo xantanovou gumou. 

Která mouka je nejlepší?

Nabídka bezlepkových mouk je poměrně bohatá. Ne všechny jsou však vhodné, chceme-li si pochutnat na dobrém chlebu. Pokud se chystáte na bezlepkové pečení, neměla by ve vaší spíži chybět některá z následujících:

  • kukuřičná - mouka z mleté kukuřice
  • rýžová - mouka z mleté rýže
  • tapioková - mouka z mletého tapioky (manioku) 
  • pohanková - mouka z mletých zrn loupané pohanky
  • jáhlová - mouka z mletého zrna loupaného prosa
  • hrachová - mouka z mletého žlutého hrachu
  • čiroková - mouka z mletých zrn bílého čiroku
  • kurakkanová - mouka z kurakkanu neboli kalužnice křivoklasé 
  • teffová - mouka z teffu tmavého (trpasličího prosa)

Všechny tyto mouky se vyrábějí z přirozeně bezlepkových obilovin nebo luštěnin. Samotná přirozeně bezlepková mouka ale k upečení chleba nestačí. Z pohledu technologického v ní chybí zásadní složka, která těsto i výsledné pečivo udrží pohromadě. Potřebovat proto budete:

  • Guarovou gumu (gumu guar) - jedná se o surovinu vyráběnou z guarových bobů, které se řadí mezi luštěniny. V těstě funguje jako lepidlo, v pečivu podporuje vláčnost a nadýchanost.
  • Xanthanovou gumu - jde o přírodní potravinovou složku vyráběnou fermentací sacharidů. Prodlužuje trvanlivost a čerstvost pečiva a pomáhá se snadnější manipulací s těstem.
  • Konzistenci a strukturu těsta můžete rovněž vylepšit přidáním psyllia, lněných nebo chia semínek. 

Chléb ovšem můžete upéct i zcela bez mouky. Nejde sice o pravý chlebový bochník jako spíš placky, snadno jimi však nahradíte jakékoliv pečivo.

Takzvaný No Carb Bread je chléb bez mouky ci jakýchkoli obilovin a k jeho přípravě postačí pouhé tři základní ingredience:

  • 3 vejce 
  • smetanový sýr 
  • prášek do pečiva

Dle chuti můžete přidat také špetku soli, bylinky, ořechy, semínka, sušená rajčata nebo třeba česnek. Tento extrarychlý chléb je navíc bohatým zdrojem bílkovin a neobsahuje lepek ani sacharidy.

Kvásek nebo droždí? Vyzkoušejte obě varianty.

Věděli jste, že je možné připravit domácí bezlepkový kváskový chléb? Připravte si kvas z bezlepkové mouky a pečení bezlepkových chlebů už nic nebrání. 

  • Příprava aktivního kvasu zabere zpravidla okolo 5 dnů (ke směsi mouky a vody přidáváme po 10 až 12 hodinách po lžících opět mouku a vodu a opakujeme). Při přípravě domácího kvásku použijte rýžovou nebo čirokovou mouku, které se pro kváskové bezlepkové pečivo skvěle hodí. Pomocníkem při přípravě vám může být recept na klasický žitný kvásek.

Kváskové pečení ovšem vždy potřebuje svůj čas a nedá se uspěchat. Pokud si chcete pochutnat na čerstvém bezlepkovém chlebu ještě dnes, pečte raději s droždím nebo jiným kypřidlem. Typickou kváskovou chuť sice nenahradíte, ale i tak si můžete vychutnat vlastnoruční bochník. 

Potřebovat budete klasické chlebové suroviny, jako jsou:

  • bezlepková mouka
  • kmín
  • droždí
  • sůl
  • voda

Některé recepty doporučují také olej, cukr nebo rozpustnou vlákninu psyllium. Dle chuti můžete přidat semínka nebo ořechy.

Sladké i slané bezlepkové pečení

Z bezlepkové mouky můžete snadno připravit i jiné druhy slaného a sladkého pečiva.

Zdroj: Apetit  

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč