Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na dokonalé lečo? Základní jsou tři suroviny, nutné je dodržet postup, ale přípravu zvládne každý

Lečo de luxe
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Lečo je tradiční maďarské jídlo, ale najdete ho prakticky v celé středoevropské kuchyni. K přípravě protřebujete rajčata, papriku a cibuli. Existují i varianty například se slaninou, vínem, klobáskou. Někdy se do téměř hotového leča vmíchává vejce. Pravé maďarské lečo je pikantní, koření se pálivou paprikou.

Lečo dělí strávníky podobně jako koprová omáčka: buď ho milujete, nebo nenávidíte. Důvodem neoblíbenosti je zřejmě špatná příprava pokrmu. Lečo je prostý, ale chutný a především rychlý pokrm, který zvládne uvařit opravdu každý.

Nejčastěji se připravuje v létě, kdy se dá použít čerstvá zelenina ze zahrádky. Hotové lečo můžete zavařit a vychutnat si jej po celý rok.

Skryt pre seznam

Příprava leča: Jaké suroviny použít?

Základem pro přípravu leča jsou tři suroviny: rajčata, paprika a cibule. Suroviny používejte vždy zralé a zdravé. Rajčata využijte spíše zralejší, dodají leču plnější chuť. Nebojte se použít i přezrálá.

Kromě zeleniny budete potřebovat tuk na smažení. Můžete použít olej, pokud ale nejste zarytí odpůrci živočišných produktů, skvěle se hodí vepřové sádlo

Použít můžete i zmiňovanou klobásku . Jste-li milovníci vajec nebo chcete dodat pokrmu trochu bílkovin a učinit ho sytějším, můžete je do téměř hotového pokrmu zamíchat. Na dochucení budete potřebovat sůl a pepř.

Skryt pre seznam

Jak připravit lečo: Důležitý je správný poměr a postup

Ať už využijete jakýkoli recept, důležité je dodržet poměr cibule, paprik a rajčat. Asi nejčastěji se uvádí, že budete potřebovat čtyři díly papriky, čtyři díly rajčat a jeden díl cibule. Správný poměr surovin dodá leču delikátní chuť, příjemnou texturu a dokonalou vyváženost.

Ač vás to možná bude svádět, lečo nepodlévejte. Šťavnatá rajčata pustí dost vody.

  • Podlévání by mohlo způsobit, že se pokrm rozvaří a bude bez svěží chuti.

  • Lečo nezahušťujte moukou ani jíškou. Zahušťováním pokrm ztrácí chuť zeleniny.

Příprava leča je jednoduchá:

  1. Oloupejte cibuli, omyjte rajčata i papriky, ty zbavte semen.

  2. Cibuli a papriku nakrájejte na plátky, rajčata na čtvrtiny.

  3. V hluboké pánvi rozpalte tuk.

  4. Na rozpáleném tuku nechejte zesklovatět cibuli, poté přidejte papriky a poduste je.

  5. Dále přisypejte rajčata, osolte a opepřete.

  6. Zakrytou směs za občasného míchání duste asi 10 minut.

TIP: Rajčata i papriky můžete předem oloupat jako v našem videu.

Skryt pre seznam

Pokud přidáváte klobásku, je vhodné ji nakrájet na kolečka během toho, co se směs dusí. Pak ji přidejte do směsi a prohřejte.

Chcete-li použít vejce, pak ztlumte plamen a rozklepnutá vejce přidejte do směsi. Zakrytou směs duste ještě asi 3 minuty. Vajíčko se nerozmíchává.

Nejčastěji se lečo podává s chlebem.

Lečo: Trocha historie

Víme, že lečo vzniklo v Maďarsku, ale je patrný vliv turecké, španělské a zřejmě také srbské kuchyně.

  • První recept na lecsó se objevil asi v roce 1902. Recept obsahoval jen tři surovinypodával se ke kachně pod názvem omácska.

  • Název lecsó se poprvé objevil v roce 1914 v časopise „Maďarský jazyk“. Název údajně vznikl zkomolením slovenského slova všeličo.

  • V Maďarsku se záhy stalo lečo v konzervách důležitým vývozním artiklem.

Skryt pre seznam

Co jste možná (ne)věděli aneb zajímavosti o leču

V maďarské variantě leča rozhodně nenajdete mouku, dokonce ani vodu. Dříve se u nás lečo zahušťovalo strouhankou.

  • Leču se podobá italská peperonata, do níž patří ještě česnek, petrželová nať a bazalka. Často se servíruje s těstovinami.

  • Obdobou leča je také turecký menemen, do něhož se přidává sýr.

Zdroje: kucharkaprodceru, apetitonline, toprecepty

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín