Lečo je tradiční maďarské jídlo, ale najdete ho prakticky v celé středoevropské kuchyni. K přípravě protřebujete rajčata, papriku a cibuli. Existují i varianty například se slaninou, vínem, klobáskou. Někdy se do téměř hotového leča vmíchává vejce. Pravé maďarské lečo je pikantní, koření se pálivou paprikou.
Lečo dělí strávníky podobně jako koprová omáčka: buď ho milujete, nebo nenávidíte. Důvodem neoblíbenosti je zřejmě špatná příprava pokrmu. Lečo je prostý, ale chutný a především rychlý pokrm, který zvládne uvařit opravdu každý.
Nejčastěji se připravuje v létě, kdy se dá použít čerstvá zelenina ze zahrádky. Hotové lečo můžete zavařit a vychutnat si jej po celý rok.
- Pokrm je vhodný pro vegetariány, přidáním uzeniny si ale pochutnají i milovníci masa. Uzenina v podobě maďarské paprikové klobásky nebo choriza dodá leču pikantnost, další chuť i vůni.
Příprava leča: Jaké suroviny použít?
Základem pro přípravu leča jsou tři suroviny: rajčata, paprika a cibule. Suroviny používejte vždy zralé a zdravé. Rajčata využijte spíše zralejší, dodají leču plnější chuť. Nebojte se použít i přezrálá.
-
Paprika se nejčastěji používá bílá, ale můžete si zvolit i červenou kapii.
Kromě zeleniny budete potřebovat tuk na smažení. Můžete použít olej, pokud ale nejste zarytí odpůrci živočišných produktů, skvěle se hodí vepřové sádlo.
Použít můžete i zmiňovanou klobásku . Jste-li milovníci vajec nebo chcete dodat pokrmu trochu bílkovin a učinit ho sytějším, můžete je do téměř hotového pokrmu zamíchat. Na dochucení budete potřebovat sůl a pepř.
Jak připravit lečo: Důležitý je správný poměr a postup
Ať už využijete jakýkoli recept, důležité je dodržet poměr cibule, paprik a rajčat. Asi nejčastěji se uvádí, že budete potřebovat čtyři díly papriky, čtyři díly rajčat a jeden díl cibule. Správný poměr surovin dodá leču delikátní chuť, příjemnou texturu a dokonalou vyváženost.
Ač vás to možná bude svádět, lečo nepodlévejte. Šťavnatá rajčata pustí dost vody.
-
Podlévání by mohlo způsobit, že se pokrm rozvaří a bude bez svěží chuti.
-
Lečo nezahušťujte moukou ani jíškou. Zahušťováním pokrm ztrácí chuť zeleniny.
Příprava leča je jednoduchá:
-
Oloupejte cibuli, omyjte rajčata i papriky, ty zbavte semen.
-
Cibuli a papriku nakrájejte na plátky, rajčata na čtvrtiny.
-
V hluboké pánvi rozpalte tuk.
-
Na rozpáleném tuku nechejte zesklovatět cibuli, poté přidejte papriky a poduste je.
-
Dále přisypejte rajčata, osolte a opepřete.
-
Zakrytou směs za občasného míchání duste asi 10 minut.
TIP: Rajčata i papriky můžete předem oloupat jako v našem videu.
Pokud přidáváte klobásku, je vhodné ji nakrájet na kolečka během toho, co se směs dusí. Pak ji přidejte do směsi a prohřejte.
Chcete-li použít vejce, pak ztlumte plamen a rozklepnutá vejce přidejte do směsi. Zakrytou směs duste ještě asi 3 minuty. Vajíčko se nerozmíchává.
Nejčastěji se lečo podává s chlebem.
Lečo: Trocha historie
Víme, že lečo vzniklo v Maďarsku, ale je patrný vliv turecké, španělské a zřejmě také srbské kuchyně.
-
První recept na lecsó se objevil asi v roce 1902. Recept obsahoval jen tři suroviny a podával se ke kachně pod názvem omácska.
-
Název lecsó se poprvé objevil v roce 1914 v časopise „Maďarský jazyk“. Název údajně vznikl zkomolením slovenského slova všeličo.
-
V Maďarsku se záhy stalo lečo v konzervách důležitým vývozním artiklem.
Co jste možná (ne)věděli aneb zajímavosti o leču
V maďarské variantě leča rozhodně nenajdete mouku, dokonce ani vodu. Dříve se u nás lečo zahušťovalo strouhankou.
-
Leču se podobá italská peperonata, do níž patří ještě česnek, petrželová nať a bazalka. Často se servíruje s těstovinami.
-
Obdobou leča je také turecký menemen, do něhož se přidává sýr.
Zdroje: kucharkaprodceru, apetitonline, toprecepty