Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na dokonalé lečo? Základní jsou tři suroviny, nutné je dodržet postup, ale přípravu zvládne každý

5. 8. 2024
Lečo de luxe
Apetit

Lečo je tradiční maďarské jídlo, ale najdete ho prakticky v celé středoevropské kuchyni. K přípravě protřebujete rajčata, papriku a cibuli. Existují i varianty například se slaninou, vínem, klobáskou. Někdy se do téměř hotového leča vmíchává vejce. Pravé maďarské lečo je pikantní, koření se pálivou paprikou.

Lečo dělí strávníky podobně jako koprová omáčka: buď ho milujete, nebo nenávidíte. Důvodem neoblíbenosti je zřejmě špatná příprava pokrmu. Lečo je prostý, ale chutný a především rychlý pokrm, který zvládne uvařit opravdu každý.

Nejčastěji se připravuje v létě, kdy se dá použít čerstvá zelenina ze zahrádky. Hotové lečo můžete zavařit a vychutnat si jej po celý rok.

Příprava leča: Jaké suroviny použít?

Základem pro přípravu leča jsou tři suroviny: rajčata, paprika a cibule. Suroviny používejte vždy zralé a zdravé. Rajčata využijte spíše zralejší, dodají leču plnější chuť. Nebojte se použít i přezrálá.

Kromě zeleniny budete potřebovat tuk na smažení. Můžete použít olej, pokud ale nejste zarytí odpůrci živočišných produktů, skvěle se hodí vepřové sádlo

Použít můžete i zmiňovanou klobásku . Jste-li milovníci vajec nebo chcete dodat pokrmu trochu bílkovin a učinit ho sytějším, můžete je do téměř hotového pokrmu zamíchat. Na dochucení budete potřebovat sůl a pepř.

Jak připravit lečo: Důležitý je správný poměr a postup

Ať už využijete jakýkoli recept, důležité je dodržet poměr cibule, paprik a rajčat. Asi nejčastěji se uvádí, že budete potřebovat čtyři díly papriky, čtyři díly rajčat a jeden díl cibule. Správný poměr surovin dodá leču delikátní chuť, příjemnou texturu a dokonalou vyváženost.

Ač vás to možná bude svádět, lečo nepodlévejte. Šťavnatá rajčata pustí dost vody.

  • Podlévání by mohlo způsobit, že se pokrm rozvaří a bude bez svěží chuti.

  • Lečo nezahušťujte moukou ani jíškou. Zahušťováním pokrm ztrácí chuť zeleniny.

Příprava leča je jednoduchá:

  1. Oloupejte cibuli, omyjte rajčata i papriky, ty zbavte semen.

  2. Cibuli a papriku nakrájejte na plátky, rajčata na čtvrtiny.

  3. V hluboké pánvi rozpalte tuk.

  4. Na rozpáleném tuku nechejte zesklovatět cibuli, poté přidejte papriky a poduste je.

  5. Dále přisypejte rajčata, osolte a opepřete.

  6. Zakrytou směs za občasného míchání duste asi 10 minut.

TIP: Rajčata i papriky můžete předem oloupat jako v našem videu.

Pokud přidáváte klobásku, je vhodné ji nakrájet na kolečka během toho, co se směs dusí. Pak ji přidejte do směsi a prohřejte.

Chcete-li použít vejce, pak ztlumte plamen a rozklepnutá vejce přidejte do směsi. Zakrytou směs duste ještě asi 3 minuty. Vajíčko se nerozmíchává.

Nejčastěji se lečo podává s chlebem.

Lečo: Trocha historie

Víme, že lečo vzniklo v Maďarsku, ale je patrný vliv turecké, španělské a zřejmě také srbské kuchyně.

  • První recept na lecsó se objevil asi v roce 1902. Recept obsahoval jen tři surovinypodával se ke kachně pod názvem omácska.

  • Název lecsó se poprvé objevil v roce 1914 v časopise „Maďarský jazyk“. Název údajně vznikl zkomolením slovenského slova všeličo.

  • V Maďarsku se záhy stalo lečo v konzervách důležitým vývozním artiklem.

Co jste možná (ne)věděli aneb zajímavosti o leču

V maďarské variantě leča rozhodně nenajdete mouku, dokonce ani vodu. Dříve se u nás lečo zahušťovalo strouhankou.

  • Leču se podobá italská peperonata, do níž patří ještě česnek, petrželová nať a bazalka. Často se servíruje s těstovinami.

  • Obdobou leča je také turecký menemen, do něhož se přidává sýr.

Zdroje: kucharkaprodceru, apetitonline, toprecepty

Sdílet článek

Ze zeleniny Česká klasika Rajčata

Související články