Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na dokonalý karamel? Připravit karamelový dort nebo domácí likér už bude hračka

Karamel
ZDROJ: Theo Crazzolara/Unsplash
sdílet:

Když se karamel v hrnci neohlídá, dovede pořádně potrápit. S našimi tipy se ale připálených hrnců nemusíte obávat. Jak karamel připravit, jak s ním zpestřit polevu nebo popcorn či ozdobit dort? Těšit se můžete i na přípravu domácích karamelek pro děti nebo karamelového likéru pro dospělé.

Příprava klasického karamelu není náročná na suroviny, o to více péče vyžaduje samotná příprava. Důležitá je neustálá kontrola, díky které se dostanete k žádoucímu výsledku. 

  • Při vaření karamalu dejte velký pozor, abyste se nepopálili. Horký hrnec a rozehřátý cukr dosahují vysokých teplot a mohou při neopatrnosti přivodit závažné popáleniny. 

Karamel: Jak na to?

Správně připravený karamel má krásně zlatavou barvu a příjemnou chuť. Jakmile se však začne připalovat, zhořkne. Mrkněte na naše tipy, jak připravit dokonalý tvrdý karamel.

K přípravě budete potřebovat pánev, cukr a pečicí papír na vychladnutí karamelu.

  1. Na studenou pánev vložíme 2 až 3 lžíce cukru. Pohybem pánví cukr rovnoměrně rozprostřete po dně.
  2. Plotýnku zapněte na nejvyšší stupeň a sledujte, jak se cukr začne pomalu rozpouštět.
  3. Jakmile začne cukr hnědnout, vařečkou či žáruvzdornou stěrkou ho promíchejte.
  4. Počkejte, až se všechen cukr rozpustí a hmota na pánvi bude tekutá.
  5. Hotový karamel opatrně přelijte na pečící papír, stěrkou rovnoměrně rozetřete do požadované vrstvy a nechte zcela vychladnout. Alternativně můžete karamel nalít v tenkých pramíncích cikcak na papír nebo z něj vytahovat nitě a tvořit hnízda či jiné ornamenty, které po zchladnutí ztuhnout v požadovaném tvaru.
  6. Vychladlý a ztvrdlý karamel opatrně sejměte od pečícího papíru a máte hotovo. Můžete ho použít ke slazení čaje nebo kávy, karamelové střepy nebo vlasy skvěle ozdobí dort nebo cupcakes. 

Pokud milujete karamelovou chuť a netoužíte po křupavém tvrdém karamelu, vychutnáte si ho skvěle například v podobě krémového smetanového karamelu.

  • Smetanový karamel připravíte tak, že do základního karamelu přilijete horkou smetanu a mícháte tak dlouho, dokud se zcela nespojí. 
  • Necháte-li smetanový karamel vychladit přes noc, můžete ho druhý den vyšlehat ručním šlehačem a ozdobit jím dort nebo cupcaky či naplnit vánoční cukroví. Můžete ho však ujídat i jen lžičkou, kdykoli vás bude honit mlsná.

Mlsání na doma i na cesty: karamelky s oříšky nebo jablečným moštem

Zkuste dětem připravit domácí bonbonky. Máme vyzkoušeno, že jejich skvělé chuti propadnou nejen děti.

Dort s karamelem v hlavní roli

Karamel je skvělý samotný i jako příchuť dortů, krémů, náplní či polev.

  • Bez karamelu by se neobešel legendární banánovo-karamelový dort, ve světě známý jako Banoffee Pie.
  • Delikátní chuť přinese krémovým cheesecakům.
  • Vyzkoušejte třeba náš oblíbený krémový dort s karamelkami. Jeho příprava vyžaduje svůj čas. Vynaložené úsilí se vám mnohonásobně vrátí v bohaté chuti dokonale vláčného dezertu.

Omamný karamelový likér

Připravujete si rádi domácí baileys nebo vaječný likér? Máme pro vás skvělý tip na tu pravou předvánoční atmosféru. Domácí likér navíc můžete s hrdostí darovat jako jedlý dárek připravovaný s láskou.

  • Na jeho výrobu pořiďte karamelové kondenzované mléko, ušetří to čas při přípravě. Jinak bysteho ho museli vyrábět sami. Pokud jej ale neseženete, nevadí, v našem receptu najdete tipy, jak kondenzované mléko zkaramelizovat.
  • Likéru raději připravte větší množství, je totiž neskutečně lahodný.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín