
Svatý grál jablečných koláčů, který podle legendy vymyslely sestry Tatinovy (pravděpodobně jej však jen zpopularizovaly). Působí velmi jednoduše, ale má svá úskalí. Těmi proplujete bez potíží – stačí vybrat vhodná jablka i pečicí formu – nám se osvědčila litina.
Historie tohoto francouzského dezertu je úzce spjata se sestrami Tatinovými, Caroline a Stephanie, které vedly rodinný hotel v údolí řeky Loire. Jednoho dne se rozhodly připravit tradiční jablečný koláč. Během pečení však došlo k omylu – Stephanie omylem vložila jablka do formy dříve, než Caroline stihla vyválet těsto. Situaci vyřešily originálním způsobem: upečený koláč jednoduše obrátily, a tak údajně vznikl dnes slavný Tarte Tatin.
Jaká jablka jsou nejvhodnější na Tarte tatin?
Z běžně dostupných odrůd jsou vhodná taková, která se při pečení nerozvaří na pyré, například Royal Gala, Coxova reneta, Jonathan, Jonagold, Golden Delicious, Jonared nebo Granny Smith.
- Pokud se stane, že jablka pustí příliš šťávy a po upečení koláče bude ve formě přebytečná tekutina, opatrně ji před vyklopením slijte do rendlíku a svařte ji do husté omáčky, kterou podáte ke koláči.
- Zajímavý tip proti přebytečné šťávě nabízí šéfkuchař Gordon Ramsay: oloupe jablka den předem a nechává je nezakrytá v lednici vyschnout. I když ovoce zhnědne, není to na závadu, protože se poté karamelizuje.

Které těsto vybrat na obrácený koláč?
Mezi cukráři se často diskutuje, zda na Tarte Tatin použít křehké, nebo listové těsto. Obě varianty mají své příznivce a obě stojí za vyzkoušení.
- Listové těsto báječně naskočí v troubě a skvěle křupe, což vytvoří s karamelovým ovocem lahodný kontrast. Pokud ale koláč nesníte celý zatepla, šťáva z jablek těsto rozmočí.
- Křehké těsto naopak lépe odolává nasáknutí šťávou.
JAK NA ZÁKLADNÍ KŘEHKÉ TĚSTO A JABLEČNÝ KOLÁČ Z NĚJ SE MŮŽETE PODÍVAT V NAŠEM VIDEU
TIP: Pokud nemáte čas na přípravu těsta, nebojte se použít kvalitní koupené listové nebo křehké těsto, ideálně již rozválené.
Tipy na přípravu obráceného jablečného koláče
- V koláči hraje prim chuť jablek a obejde se bez koření. Pokud však toužíte po aromatičtější variantě, volte raději jemnější vanilku než skořici.
- Teplý Tarte Tatin podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Vyzkoušejte recept na klasický Tarte Tatin nebo se nechte inspirovat verzí Jamieho Olivera se zázvorem, hřebíčkem a ciderem, případně variantou s kondenzovaným mlékem.
Další recepty na slavné i méně známé dezerty z jablek a hrušek najdete v nejnovější kuchařce Apetitu Jablka a hrušky. A nejenom na dezerty: hrušky a jablka totiž skvěle ladí s masem či sýry.
Tento obrácený koláč s karamelizovanými jablky a křupavým těstem je oslavou kreativity v kuchyni. Podávejte ho teplý s vanilkovou zmrzlinou a užijte si dokonalou harmonii chutí!