Co s jahodami? Zkuste jahodové mléko či jahodový koktejl. Dokonalý nápoj spojuje chuť čerstvých jahod s jemností mléka. S jahodovým mlékem získáte chutný a zdravý drink plný prospěšných látek. Jde to snadno a velmi, opravdu velmi rychle. V tomto článku se zaměříme na to, jak si jahodové blaho ve sklenici připravit.
Nejdůležitější je použít sladké zralé jahody. Nejlepší jsou čerstvé sezónní plné chuti a vůně. Pokud zrovna sezóna jahod není a vás sužuje neodolatená chuť, použijte mražené. Plnotučné mléko dodá nápoji bohatost a krémovost, z nízkotučného či odtučněného mléka bude drink řidší a snáz uhasí žízeň.
Abyste dosáhli co nejjemnější konzistence, budete potřebovat ponorný nebo klasický mixér, případně smoothie maker. Jahody s mlékem mixujte tak dlouho, dokud nezískáte hladkou růžovou tekutinu.
- Mražené jahody jsou skvělou alternativou, protože se nacházejí v plné zralosti a zachovávají si většinu chuti a živin i přes pobyt v mrazáku.
- Ve verzi pro vegany využijte rostlinné alternativy mléka jako je mandlový, kokosový, sójový nebo ovesný nápoj.
- Pokud preferujete sladší chuť, než poskytují zralé jahody, mléko oslaďte. Skvěle se hodí slazené kondenzované mléko, med nebo javorový či čekankový sirup.
Jahodové mléko je nejlepší pít ihned, kdy je nejčerstvější a nejlíp chutná. Pokud ho však potřebujete uskladnit, nalijte ho do uzavíratelné nádoby a uložte do lednice. V lednici vydrží až 24 hodin, před podáváním ho však dobře protřepejte, aby se všechny složky opět spojily.
Jak na ještě zdravější jahodové mléko
Už tak skvělý drink můžete ještě obohatit dalšími surovinami. Můžete si tak pohrát s chutí i s nutriční hodnotou.
- Když přidáte zralý až přezrálý banán, bude mléko krémovější a přirozeně sladší.
- Vanilkovým extraktem dodáte nápoji omamnou vůni.
- Čerstvé lístky máty či bazalky krásně ladí s jahodovou chutí.
- Chia semínka učiní z mléka sytivější nápoj.
Zdroj informací: Apetit