Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na nejlepší nanuky podle Lelí a Jakuba Hnidákových z nanuků Lunar

Karamelový nanuk od Lunaru
ZDROJ: Nanuky Lunar
sdílet:

Udělat si vlastní domácí nanuk je hračka, když víte, jak na to. Stačí se držet pár osvědčených tipů a triků, abyste si na něm pochutnali. „Nestačí ale jen zamrazit smoothie. Děti to sice bude bavit vyrábět, ale nebudou to jíst, protože takový nanuk je tvrdý jako beton, plný zmrzlých krystalků,“ varuje Lelí Hnidáková, která s manželem Jakubem vyrabí oblíbené řemeslné nanuky Lunar. Jak tedy na to?

 

Nejlepší základ domácích nanuků

To, co dělá krémovou strukturu nanuku, je malý nášleh a postupné mražení. Pokud nemáte doma zmrzlinovač, zachrání vás banán a výkonný tyčový mixér. „Banán nechte zmrazit a pak jej rozmixujte spolu s ostatními ingrediencemi. Při mixování vytvoříte lehký nášleh, vlastně vyrobíte tekutou zmrzlinu podobnou té, která vznikne ve zmrzlinovači,“ radí Lelí.

Přidejte smetanový jogurt či smetanu a čerstvé nebo mražené ovoce. Borůvky, ostružiny nebo maliny banán chuťově hravě přebijí. Doslaďte cukrem či agávovým sirupem.

Jak zacházet s formičkami na domácí nanuky

1) Výběr formiček

Nabídka formiček na nanuky je velká, ale v zásadě jsou dva typy – plastové a silikonové.

  • Plastové bývají nastojato a nanuk z nich vyndáte za pomoci lehkého nahřátí pod tekoucí vodou.
  • Silikonové jsou naležato, nanuk se z nich lépe vyndává, ale zase je musítedávat do mrazáku naležato a vodorovně, což zabere více místa.

Místo formičky můžete použít i malé kelímky od jogurtu.

2) Formičky nepřeplňujte

Při výrobě domácích nanuků formy nenaplňujte až po okraj, při mražení lehce nabudou.

3) Nezapomeňte na dřívka

Pokud nemá formička vlastní ‚dřívko‘ ve víčku, musíte si koupit dřevěné. To má ve stojacích formičkách tendenci plavat. Pomůžete si tím, že formičku naplníte jen z části, necháte v ní zamrznout nanuk i s dřívkem a poté zmrzlinu doplníte.

Jak nanuky ozdobit

Hotové nanuky můžete polít čokoládou, a navíc posypat nejrůznějšími posypkami, ať už půjde o barevné dortové posypky, drcené ořechy nebo lyofilizované ovoce.

Chcete-li nanuky polévat, nebo dokonce namáčet v čokoládě, s obyčejnou kvalitní tabulkovou si nevystačíte. „Aby vám čokoláda na nanuku držela, musí obsahovat o něco více tuku, než mají ty běžné,“ vysvětluje Lelí a dodává, že můžete koupit speciální čokoládu na namáčení nanuků nebo do tabulkové přidat tuk. Hodí se máslo, olej i kokosový tuk.

Jak nanuky správně skladovat

Nanuky po zmražení vyndejte z formiček a dejte do krabiček nebo do uzavíratelného sáčku. Neskladujte je příliš dlouho. „Domácí nanuky jsou určené k přímé spotřebě. Zmražené neznamená nesmrtelné,“ doplňuje Lelí.

Zdroj: pro Apetit připravila Lelí Hnidáková

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...