
Angrešt využijete do sladkých džemů, dezertů a buchet i do omáček a salátů. Jeho osvěžující nakyslá chuť a vysoký obsah vitaminů z něj činí zajímavou surovinu v kuchyni. Vyzkoušejte angrešt v různých úpravách a objevte nové chuťové zážitky.
Malé zelené nebo červené bobule s osvěžující kyselou chutí bývají často přehlíženým ovocem v kulinářském světě. Je to škoda. Nabízí totiž širokou škálu možností, jak ho v kuchyni zpracovat a využít. Dobré je ho vždy před použitím do jídla zbavit bubáků a stopek.
Angrešt na sladko
-
Džemy: Angrešt je do džemů ideální surovinou, obsahuje totiž vysoký podíl pektinu. Jeho přirozená kyselost dodává zavařeninám výraznou chuť. Využijete ji pak nejen na pečivo, ale i k přípravě koláčů, moučníků a dezertů.
-
Koláče, buchty a moučníky: Díky své kyselé chuti je angrešt perfektní surovinou i do dezertů, jako jsou buchty na plech, rychlé bublaniny nebo muffiny, ve kterých je můžete použít přímo do těsta. Když angrešt předem trochu povaříte nebo zasypete cukrem, můžete ho použít jako náplň do koláčů a pájů z křehkého těsta.
-
Kompot: Zavařený angrešt ve sladkém nálevu se báječně hodí třeba ke zmrzlině či pudinku nebo jako součást sladkého poháru.
-
Sorbet a zmrzlina: Z angreštu získáte osvěžující sorbet nebo zmrzlinu. Zmrzlinovač nutně nepotřebujete, stačí jen rozmixovat angrešt s cukrem a zmrazit.
Angrešt do slaných jídel
-
Omáčky k masu: Angrešt dokonale ladí zejména k vepřovému nebo kachnímu masu. Jeho kyselost skvěle doprovodí a podtrhne tučnější maso.
-
Saláty: Přidejte kuličky angreštu do zeleninových nebo ovocných salátů. Skvěle se kombinuje s listovou zeleninou, ořechy a sýry. Bobule můžete použít jako výraznější alternativu hroznového vína. Můžete jej také použít jako součást zálivky.
-
Čatní: Čatní se připravuje z angreštu, cukru, octa a koření, které dohromady vytvoří sladkokyselý doprovod ke grilovanému masu, sýrům nebo zelenině. Chutná neodolatelně.
Angrešt můžete i vypít
Angreštový sirup je vynikající základ pro letní limonády a koktejly. Stačí ho smíchat s perlivou vodou a máte osvěžující drink kdykoli během roku.
Rozmixovat ho také můžete spolu s dalším ovocem a jogurtem do snídaňového smoothie. Dobře ladí s jahodami, banány nebo malinami. Angrešt je bohatý na vitamin C, vitamin K, a vlákninu. Díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhá posilovat imunitní systém.
- V neposlední řadě můžete dát šanci výrobě domácího likéru – bobule angreštu stačí naložit do oblíbeného čirého alkoholu (vodka, gin) spolu s cukrem a nechat několik týdnů louhovat.
Zdroj informací: časopis Apetit