Už žádné suché, tvrdé ani rozbředlé knedlíky! Máme pro vás jednoduché tipy a triky, jak je správně ohřát – od klasických houskových až po bramborové šišky či sladké knedlíky plněné ovocem. Naučte se využít páru, mikrovlnku i pánev a z každého zbytku udělejte opět chutné a jemné jídlo!
Při ohřívání knedlíků se snadno může stát, že ztratí svou nadýchanost a vláčnost, rozdrobí se, ztvrdnou, případně se z nich stane rozbředlá a slizká hmota. Přitom stačí znát pár základních triků, jak jim vrátit původní chuť i strukturu.
Ohřívání v páře: nadýchanost i po ohřevu
Jedním z nejlepších způsobů, jak vrátit knedlíkům lehkost, je ohřívání v páře, čímž se zachová jejich nadýchanost a zároveň příliš nezvlhnou. Tento způsob ohřevu je navíc jednoduchý a zabere jen chvilku.
S knedlíky při ohřívání v páře zacházejte podle jejich typu. Kynuté i bramborové se ohřívají nakrájené na plátky, zatímco kulaté (chlupaté, špekové apod.) nechte vcelku, případně je rozpulte. Plněné knedlíky (například ovocem, masovou směsí) ohřívejte vždy vcelku, aby nápň nevytekla. Knedlíky z tvarohového nebo bramborového těsta, která jsou hutnější, se budou ohřívat déle. Pokud chcete ohřívat zmrazené knedlíky, nechte je nejdřív rozmrznout.
Jak ohřívat v páře:
- Do dostatečně velkého hrnce nalijte cca 2 cm vody a vložte rozložený pařák. Pokud nemáte pařák, dobře poslouží i cedník.
- Na pařák naskládejte knedlíky ideálně tak, aby se nedotýkaly – díky tomu je pára ohřeje rovnoměrně.
- Přiklopte poklicí, přiveďte vodu k varu a udržujte ho, aby se vytvořilo dost páry.
- Knedlíky nechte dostatečně prohřát, což trvá cca 3–5 minut (u bramborového a tvarohového těsta déle).
TIP: Pokud nechcete, aby se knedlíky na pařák přilepily, vložte na něj pečicí papír (vystřižený do tvaru kruhu) a propíchejte ho, aby jím mohla proudit pára.
Mikrovlnná trouba: rychlá a snadná varianta
Pokud chcete knedlík ohřát opravdu rychle, je skvělým pomocníkem mikrovlnná trouba. Aby však neztvrdnul, je potřeba využít speciální trik.
- Knedlíky vložte do mikrotenového sáčku a pokropte je trochou vody. Případně vnitřek mikrotenového sáčku namočte, nechte chvíli okapat a pak do něj vložte knedlíky.
- Sáček uzavřete a dejte do mikrovlnné trouby, poté ohřívejte asi 1 minutu na nejvyšší výkon.
- Během otvírání sáčku dávejte pozor, bude unikat horká pára, která by vás mohla opařit.
TIP: Pokud ohříváte bramborové či tvarohové knedlíky, které jsou hutnější, budou potřebovat delší čas. Jestliže chcete ohřívat zmrazené knedlíky, nemusíte je při ohřevu v mikrovlnné troubě rozmrazovat. Rovnou je vložte do mikrotenového sáčku, zavažte a ohřívejte cca 5 minut na nejvyšší výkon.
Opékání na pánvi: výraznější chuť a křupavá struktura
Pokud preferujete výraznější chuť a jemně křupavou strukturu, nebojte se knedlíky ohřát na pánvi. Na opékání jsou ideální bramborové knedlíky. Nakrájejte je na plátky, přidejte na pánev s trochou másla, případně sádla nebo oleje a opečte dozlatova. Tento způsob je skvělý k masitým pokrmům. Takto můžete ohřát také noky či bramborové šišky.
Na co si dát při ohřívání knedlíků pozor?
-
Chlupaté knedlíky: Obzvláště opatrní buďte při ohřevu chlupatých knedlíků, jsou velmi jemné. Pokud s nimi nepracujete opatrně, mají tendenci se rozpadat. Pára je proto ideální způsob, jak je ohřát. Ohřívejte jen pár minut – dlouhý ohřev jim nesvědčí, protože mohou ztratit tvar.
-
Bramborové knedlíky, šišky a noky: Pozor dávejte zejména při ohřevu v mikrovlnné troubě – bramborové těsto má tendenci se vysušit a ztvrdnout. Bramborové šišky nebo noky můžete i krátce opéct v troubě. Rozložte je na plech, lehce potřete rozpuštěným máslem a pečte na 180 °C zhruba 5 minut. Získají jemně křupavou strukturu.
-
Knedlíky plněné ovocem: Ovocné knedlíky potřebují šetrný ohřev, aby zůstaly vláčné a nadýchané, ovoce v nich se nerozvařilo či nezůstalo studené. Proto je nejlepší využít ohřívání v páře.
Zdroje informací: časopis Apetit