Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak ohřát různé knedlíky, noky a šišky? Využijte páru, trik s mikrotenovým sáčkem a vodou nebo pánvičku s tukem

Kynuté knedlíky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Už žádné suché, tvrdé ani rozbředlé knedlíky! Máme pro vás jednoduché tipy a triky, jak je správně ohřát – od klasických houskových až po bramborové šišky či sladké knedlíky plněné ovocem. Naučte se využít páru, mikrovlnku i pánev a z každého zbytku udělejte opět chutné a jemné jídlo!

Při ohřívání knedlíků se snadno může stát, že ztratí svou nadýchanost a vláčnost, rozdrobí se, ztvrdnou, případně se z nich stane rozbředlá a slizká hmota. Přitom stačí znát pár základních triků, jak jim vrátit původní chuť i strukturu.

Ohřívání v páře: nadýchanost i po ohřevu

Jedním z nejlepších způsobů, jak vrátit knedlíkům lehkost, je ohřívání v páře, čímž se zachová jejich nadýchanost a zároveň příliš nezvlhnou. Tento způsob ohřevu je navíc jednoduchý a zabere jen chvilku.

S knedlíky při ohřívání v páře zacházejte podle jejich typu. Kynuté i bramborové se ohřívají nakrájené na plátky, zatímco kulaté (chlupaté, špekové apod.) nechte vcelku, případně je rozpulte. Plněné knedlíky (například ovocem, masovou směsí) ohřívejte vždy vcelku, aby nápň nevytekla. Knedlíky z tvarohového nebo bramborového těsta, která jsou hutnější, se budou ohřívat déle. Pokud chcete ohřívat zmrazené knedlíky, nechte je nejdřív rozmrznout.

Jak ohřívat v páře:

  1. Do dostatečně velkého hrnce nalijte cca 2 cm vody a vložte rozložený pařák. Pokud nemáte pařák, dobře poslouží i cedník.
  2. Na pařák naskládejte knedlíky ideálně tak, aby se nedotýkaly – díky tomu je pára ohřeje rovnoměrně.
  3. Přiklopte poklicí, přiveďte vodu k varu a udržujte ho, aby se vytvořilo dost páry.
  4. Knedlíky nechte dostatečně prohřát, což trvá cca 3–5 minut (u bramborového a tvarohového těsta déle).

TIP: Pokud nechcete, aby se knedlíky na pařák přilepily, vložte na něj pečicí papír (vystřižený do tvaru kruhu) a propíchejte ho, aby jím mohla proudit pára.

Mikrovlnná trouba: rychlá a snadná varianta

Pokud chcete knedlík ohřát opravdu rychle, je skvělým pomocníkem mikrovlnná trouba. Aby však neztvrdnul, je potřeba využít speciální trik.

  1. Knedlíky vložte do mikrotenového sáčku a pokropte je trochou vody. Případně vnitřek mikrotenového sáčku namočte, nechte chvíli okapat a pak do něj vložte knedlíky.
  2. Sáček uzavřete a dejte do mikrovlnné trouby, poté ohřívejte asi 1 minutu na nejvyšší výkon.
  3. Během otvírání sáčku dávejte pozor, bude unikat horká pára, která by vás mohla opařit.

TIP: Pokud ohříváte bramborové či tvarohové knedlíky, které jsou hutnější, budou potřebovat delší čas. Jestliže chcete ohřívat zmrazené knedlíky, nemusíte je při ohřevu v mikrovlnné troubě rozmrazovat. Rovnou je vložte do mikrotenového sáčku, zavažte a ohřívejte cca 5 minut na nejvyšší výkon.

Opékání na pánvi: výraznější chuť a křupavá struktura

Pokud preferujete výraznější chuť a jemně křupavou strukturu, nebojte se knedlíky ohřát na pánvi. Na opékání jsou ideální bramborové knedlíky. Nakrájejte je na plátky, přidejte na pánev s trochou másla, případně sádla nebo oleje a opečte dozlatova. Tento způsob je skvělý k masitým pokrmům. Takto můžete ohřát také noky či bramborové šišky.

Na co si dát při ohřívání knedlíků pozor?

  • Chlupaté knedlíky: Obzvláště opatrní buďte při ohřevu chlupatých knedlíků, jsou velmi jemné. Pokud s nimi nepracujete opatrně, mají tendenci se rozpadat. Pára je proto ideální způsob, jak je ohřát. Ohřívejte jen pár minut – dlouhý ohřev jim nesvědčí, protože mohou ztratit tvar.

  • Bramborové knedlíky, šišky a noky: Pozor dávejte zejména při ohřevu v mikrovlnné troubě – bramborové těsto má tendenci se vysušit a ztvrdnout. Bramborové šišky nebo noky můžete i krátce opéct v troubě. Rozložte je na plech, lehce potřete rozpuštěným máslem a pečte na 180 °C zhruba 5 minut. Získají jemně křupavou strukturu.

  • Knedlíky plněné ovocem: Ovocné knedlíky potřebují šetrný ohřev, aby zůstaly vláčné a nadýchané, ovoce v nich se nerozvařilo či nezůstalo studené. Proto je nejlepší využít ohřívání v páře.

Zdroje informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...