Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak perfektně uvařit těstoviny? Vsaďte na ověřené tipy a triky

30. 10. 2024
Pasta à la Vito Mollica
Apetitonline.cz

Jak uvařit těstoviny, aby nebyly mazlavé ani tvrdé, ale krásně držely tvar a chuť? Naučíme vás vybírat správné druhy těstovin a vařit je al dente. Odhalíme i nejčastější chyby, kterým byste se při vaření těstovin měli vyhnout. Přidejte k tomu pár triků a vaše těstoviny budou vždy perfektní.

Jak správně uvařit těstoviny:

Jak na vaření těstovin: krok za krokem k al dente

  • Těstoviny by měly mít dost prostoru, aby se mohly rovnoměrně vařit – proto používejte velký hrnec a na každých 100 g těstovin nalijte alespoň litr vody.

  • Na každý litr vody použijte lžičku soli, respektive 10 gramů. Sůl přidávejte, až když voda vře, jinak může zpomalit proces varu, navíc pokud nasypete sůl do studené vody, usadí se na dně a hůře se rozpustí.

  • Těstoviny sypejte do vroucí vody a okamžitě je zamíchejte, aby se neslepily.

  • Vařte na nejvyšším plameni – díky tomu se budou vařit rovnoměrně. Občas je promíchejte.

  • Uvařte těstoviny al dente dle instrukcí na obalu – každý tvar těstovin totiž vyžaduje jinou délku vaření.

  • Uvařené těstoviny přidejte ihned k omáčce.

    Zajímavost: Pár lžic vody slité z uvařených těstovin můžete použít do omáčky – díky obsaženému škrobu omášku zahustí a vyhladí.

Co rozhodně nedělat: vyvarujte se častých chyb

  • Proplachování těstovin studenou vodou je jednou z nejčastějších chyb, které ničí chuť. Škrob na povrchu těstovin pomáhá spojit omáčku s těstovinami.

  • Další chybou je přidávání oleje do vody při vaření. Olej zabrání správnému propojení těstovin s omáčkou, což kazí jejich texturu.

Jak vybrat správný druh těstovin pro dané jídlo

  • Špagety se hodí k jemným omáčkám jako je carbonara.

  • Penne jsou ideální pro husté, syté omáčky, protože jejich struktura dokáže zachytit chuť každého sousta.

  • Tagliatelle si poradí s pestem i masitými omáčkami.

  • Penne a rigatoni jsou ideální pro bohaté ragú nebo smetanové omáčky.

  • Fusilli jsou výbornou volbou do salátů nebo zapečených pokrmů.

  • Fettuccine se perfektně párují s hutnějšími omáčkami, oblíbené jsou například fettuccine Alfredo.

  • Tortellini a ravioli lákají k plnění různými náplněmi: od sýrových přes masové až po zeleninové variace – skvělou volbou je podávat je v lehké vývarové nebo smetanové omáčce.

  • Lasagne se nejlépe hodí do zapečených pokrmů, kdy se vrstvy těstovin střídají s masem, sýrem a omáčkami.

    Zajímavost: Existuje více než 600 různých tvarů těstovin.

Zdroj informací: časopis Apetit

Sdílet článek

Tipy pro domácnost Těstoviny Škola vaření

Související články