Nepečený jablečný dort, kterému se někdy říká „mokrý pes“, je vždy skvělou volbou. Mezi oblíbené dezerty patří díky své jednoduché přípravě a nenáročnosti na suroviny. Zároveň mu můžete snadno dodat punc luxusu. Jak připravit nejlepší nepečený dort z piškotů a jablek?
Nepečený jablečný dort se dá připravit několika způsoby. V Česku je populární verze „mokrý pes“. Tradičně se připravuje z piškotů a rozvařených jablek a nezřídka bývá i prvním narozeninovým dortem pro nejmenší děti.
Dort vrstvený z kulatých piškotů a jablek
Oblíbený český nepečený jablečný dort se skládá z několika vrstev piškotů a rozvařených jablek. Jak se „mokrý pes“ připravuje?
Jablka oloupejte, zbavte jadřince, nakrájejte na kousky a vařte s cukrem a skořicí, až změknou a vytvoří hustou směs. Pokud máte rádi hladkou konzistenci dětské přesnídávky, použijte na závěr ponorný mixér.
- Abyste měli jistotu, že jablečné pyré v chladu ztuhne, můžete do něj přidat vanilkový pudinkový prášek, škrob nebo želatinu.
Na dno dortové formy naskládejte piškoty tak, aby ho celé pokryly. Na ně naneste jablečnou směs a rovnoměrně ji rozprostřete. Dále střídejte vždy piškotovou vrstvu s jablečnou. Je na vás, kterou svůj dort zakončíte.
Jablečná směs se nanáší na vrstvy piškotů proto, aby nasály jablečnou šťávu, zvlhly a změkly. Dort je potřeba nechat pořádně vychladit v lednici, nejlépe přes noc, aby ztuhnul a dal se dobře krájet.
- Některé varianty dortu zahrnují také vrstvu zakysané smetany, ušlehané smetany nebo umíchaného tvarohu s cukrem, které dezertu dodají na krémovosti.
- S úspěchem můžete použít i italský čerstvý sýr mascarpone nebo žervé s trochou cukru a vanilky.
Punc luxusu: Čím mokrého psa vyšperkovat?
Pokud zakončíte dort krémovou vrstvou, můžete ji těsně před podáváním posypat mletou skořicí.
S jablky a skořicí skvěle ladí vlašské ořechy. Můžete je nasypat buď nasekané rovnou do dortu, nebo půlkami ořechů dezert ozdobit.
Zdroj informací: časopis Apetit