Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit omáčku ke kuřecímu steaku? Jako základ můžete zvolit víno, smetanu či hořčici

Kuřecí prsa Diana
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dobře ochucená omáčka nebo sós dovedou i z prostého kuřecího steaku udělat gurmánský zážitek. Chuť i strukturu kuřecího masa totiž skvěle doplní. Až budete příště připravovat kuřecí prsa jako minutku, už se nebudete muset potýkat s nevýraznou chutí a suchým masem.

Možná to tak na první pohled nevypadá, ale možností existuje opravdu hodně. Rozlišili jsme je pro lepší přehlednost podle toho, na jakém základu stojí. Zvolit můžete jednoduchý sós z výpeku z masa, krémovou omáčku se smetanou nebo trochou másla, s kapkou vína nebo se zeleninou. Jejich výběr záleží na vašich momentálních chutích a zásobách potravin.

  • Vždycky budete potřebovat cibuli a česnek, které se nechají zesklovatět na kapce oleje na pánvi či v hrnci. Další ochucující suroviny se přidávají až následně.
  • Nejjednodušší sós získáte orestováním cibule s česnekem a přidáním výpeku z masa, bílého vína a bylinek.
  • Omáčka z bílého vína, másla a bylinek, jako je tymián nebo šalvěj, je lehká a výrazná a kuřecí maso perfektně osvěží. 
  • Redukce z červeného vína s cibulí a česnekem vytvoří bohatou chuť a kuřecímu steaku dodá spoustu chuti.
  • Do omáček vždycky přidejte i šťávu, která se z masa uvolní během pečení i během následného odpočinku.

Krémové omáčky

Krémové omáčky jsou chuťově bohaté a lahodné a ke kuřecímu steaku se skvěle hodí. Použití smetany, másla a sýra vytváří sametovou texturu a plnou chuť. Příkladem může být omáčka Alfredo, do které se přidává smetana, máslo a parmazán

Rajčatové omáčky

Rajčatové omáčky jsou osvěžující a lehké, což je ideální pro letní vaření. Použít můžete čerstvá rajčata, česnek, cibuli a bylinky, jako jsou bazalka nebo oregano. Získáte chutnou omáčku, která perfektně doplní kuřecí steak.

  • Marinara je jednoduchá rajčatová omáčka s česnekem, cibulí a bylinkami, která je rychlá na přípravu. Přidáním chilli papriček nebo kajenského pepře vytvoříte pikantní verzi.

Citrusové omáčky

Citrusové omáčky jsou svěží a podtrhnou lehkost kuřecího masa. Použití citronové nebo limetkové šťávy spolu s bylinkami a olivovým olejem je skvělý způsob, jak vytvořit chutnou omáčku.

  • Do cibulového základu s česnekem přidejte citronovou šťávu a tymián nebo rozmarýn.
  • Kombinací limetkové šťávy, koriandru a medu vytvoříte báječnou sladkokyselou omáčku.

Sójová a teriyaki omáčka

Sójová omáčka a teriyaki omáčka přinášejí do pokrmů asijské chutě. Pro vytvoření jednoduché sladkokyselé omáčky stačí v základu smíchat sójovku, med, čerstvý zázvor a česnek. 

  • Klasická japonská omáčka teriyaki kombinuje sójovou omáčku, mirin (sladké rýžové víno), cukr a zázvor. Skvěle se hodí k marinování a podávání s kuřecím masem.
  • Spojením sójové omáčky, medu a zázvoru vytvoříte sladko-slaný sos, který dokonale doplní grilované nebo pečené kuře.

Hořčičné omáčky

Hořčičné omáčky jsou pikantní a mají výraznou chuť. Použití dijonské hořčice, medu a smetany vytvoří bohatou a aromatickou omáčku, která dodá jemnému kuřecímu masu příjemný říz.

Zdroje informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi
  • Zajímavosti

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi

Anglikánci, tedy pusinky na oplatce, patří mezi tradiční vánoční cukroví, jehož kořeny sahají až do období 1. Československé republiky. Tento druh cukroví byl oblíbený nejen díky své jednoduchosti, ale také díky elegantnímu vzhledu a...