Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit sekanou, aby byla šťavnatá a při pečení nepraskla? Vsaďte na vlhké ruce, přidejte ledovou vodu a nebojte se s ní udeřit

babiccina_sekana_0.jpeg
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Klíčem k dokonale šťavnaté sekané, která při pečení nepraskne a při servírování se nerozpadne, je správná příprava a tvarování. K dosažení perfektního výsledku stačí znát pár jednoduchých triků a osvědčených postupů.

Placky, šišky, kuličky a bochánky z mletého masa jsou oblíbené v kuchyních po celém světě. V Česku ho nejčastěji připravujeme jako velkou kompaktní šišku sekané. Obvykle se podává teplá s máslovou bramborovou kaší nebo zastudena s chlebem a hořčicí. Mleté maso nabízí prostor pro kreativitu: můžete experimentovat s kořením, do směsi přidat česnek, sýr nebo sušená rajčata… Aby si sekaná při pečení udržela šťavnatost a nepraskla, je dobré znát pár osvědčených triků.

Jak na šťavnatou a kompaktní sekanou

Tajemství šťavnaté sekané spočívá v jednoduchém kroku: přidejte k mletému masu pár lžic opravdu ledové vody a směs důkladně propracujte rukama. Voda se po chvíli vstřebá a směs bude homogenní a soudržná. Důležité je, aby byla voda skutečně ledová a abyste to nepřehnali s množstvím – na tři čtvrtě kilogramu masa postačí 50–60 ml vody.

Poté přidejte k masové směsi další ingredience a koření a směs ještě jednou důkladně propracujte. Pokud přidáváte pečivo namočené v mléce, nezapomeňte ho pořádně vymačkat.

Jak tvarovat sekanou:

Skryt pre seznam

Tvarování sekané krok za krokem

  1. Promíchanou směs na sekanou vytvarujte do kompaktního bochánku.

  2. Bochánkem poté z výšky asi 30 cm několikrát udeřte o čistou pracovní desku – masovou směs tím zbavíte vzduchových bublin, které by během pečení unikaly a způsobily popraskání.

  3. Šišku sekané tvarujte navlhčenýma rukama. Vlhké ruce jsou při tvarování sekané důležité: pomohou směs zpracovat bez toho, aby se lepila, a udrží maso šťavnaté.

  4. Před pečením potřete sekanou rozšlehaným bílkem – docílíte tak dokonale zlatavé kůrčičky. Není to ale nezbytné: postačí, když povrch připravené sekané pořádně zahladíte rukama navlhčenýma ve studené vodě.

TIP: Aby sekaná držela při pečení tvar, je dobré ji nechat na chvíli odpočinout v chladu, maso se tím zpevní.

Na co si dát při tvarování sekané pozor?

  • Vyhněte se nadměrnému mačkání, aby maso neztratilo svou lehkost a zůstalo šťavnaté. Nedostatečné tvarování nebo nesprávná hustota směsi může způsobit, že sekaná během pečení popraská a bude vysušená, nebo se dokonce rozpadne. Ideální je držet konzistenci mezi pevnou a lehce vláčnou.

  • Chcete-li mít jistotu, že si sekaná udrží tvar, můžete ji zabalit do slaniny.

  • Sekanou pečte na 180 °C, aby se rovnoměrně propekla. Pokud povrch zlátne příliš rychle, přikryjte ji alobalem. Naopak, pokud se vám zdá povrch málo propečený, na posledních pár minut zvyšte teplotu na 200 °C.

Sekaná, jak ji možná neznáte

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...