Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak se dělá domácí čalamáda? Pro přípravu se skvěle hodí zelí, cuketa, ale i jiná zelenina

pixabay-pickled-4854679_1280.jpg
ZDROJ: pixabay-pickled-4854679_1280.jpg
sdílet:

Jak rychle připravit chutnou čalamádu? Skvěle se na její výrobu hodí cukety i zelená rajčata. Pokud máte rádi klasiku, sáhněte po hlávce zelí. Ať vyberete jakoukoli zeleninu, které máte hodně, nakládaná na kyselo bude vždycky skvělá.

Čalamáda je směs nakládané zeleniny, která bývá lehce pikantní. Skvěle se hodí k masu, do obložených baget, ale také do slaných koláčů a k bramborovým pokrmům. Můžete ji dokonce přidat i do polévek. Uplatníte ji všude tam, kde byste použili kyselé okurky.

Skryt pre seznam

Jakou zeleninu použít do čalamády?

Na výrobu se nejčastěji používá čerstvé zelí, paprika, mrkev či cibule. Výborné a svěží jsou i recepty s cuketou. Nicméně pokud preferujete nějaký druh zeleniny, jistě jej můžete využít také. Prakticky asi neexistuje zelenina, která by se pro čalamádu nehodila.

  • Jelikož má čalamáda původ v Maďarsku, kde se vyrábějí pikantní zeleninové směsi (známé jako csalamádé), najdete v několika receptech jako přísadu také feferonky či chilli papričky.

  • Aby čalamáda lahodila oku, doporučujeme použít například různobarevné papriky.

  • Velmi oblíbené čalamády bývají s okurkou, celerem, kedlubnou, květákem, ale i se zelenými fazolkami.

  • Pokud jste nuceni sklidit nedozrálá rajčata, nezoufejte – do čalamády se hodí dokonale.

Skryt pre seznam

Jak připravit čalamádu?

Základem je zelenina nakrájená na nudličky, které se nakládají do octového nálevu.

Na klasickou čalamádu budete potřebovat: 2kg hlávku zelí, 6 paprik (ideálně různé barvy), 1 kg cibule, 1 kg mrkve, 400 g krupicového cukru, 140 g soli, 400 ml octa a 300 ml rostlinného oleje.

  1. Zeleninu si pečlivě omyjte a očistěte.
  2. Zelí nakrouhejte (můžete jen nastrouhat, popř. nakrájet na proužky).
  3. Papriky rozřízněte podélně a odstraňte semínka. Poté papriky nakrájejte na proužky.
  4. Oloupejte cibuli a nakrájejte na půlkolečka.
  5. Mrkev oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
  6. Všechnu zeleninu dejte do mísy, zasypte cukrem, solí, zalijte octem a olejem. Vše důkladně promíchejte a nechejte uležet alespoň 12 hodin, zelenina pustí šťávu.
  7. Jakmile je zelenina uleželá, můžete ji plnit do vysterilizovaných sklenic. Zeleninu zalijte šťávou, která zůstala v míse. 
  8. Uzavřete čistými víčky.
  9. Čalamádu sterilujte 25 minut na 80 °C.

Pokud se rozhodnete připravit čalamádu z cukety, přidejte k ní cibuli, rajčatový protlak, sladkou i pálivou papriku.

Čalamádu můžete zavařit, ale nějakou dobu vydrží i nezavařená. Obojí má své výhody. Bezesporu největší výhodou zavařené čalamády je její dlouhá trvanlivost.

  • Zavařená čalamáda vydrží i několik let.

  • Jestliže hodláte čalamádu sníst v krátké době, není třeba ji zavařovat. Měla by však alespoň 12 hodin odstát a pak být uchovávána v chladu.

Skryt pre seznam

Jaký nálev na čalamádu použít?

Receptů na nálev k přípravě čalamády existuje také několik. Skvěle se hodí nálev, který se vám osvědčil na zavařené okurky. Řada nálevů obsahuje bobkový list, hořčičné i koriandrové semínko a kuličky černého pepře.

  • Najdete také recepty na čalamádu, které nálev neobsahují.

Skryt pre seznam

Kde skladovat čalamádu a jak ji využít?

Aby vám čalamáda vydržela co nejdéle, je dobré ji skladovat na temném, suchém a chladném místě. Nezavařená čalamáda vydrží několik dní, zavařená několik let.

Lehce pikantní směs sezónní zeleniny se skvěle hodí jako příloha ke grilovanému masu, k zapečeným pokrmům, ale můžete si ji vychutnat jen tak. Toto zdravé a svěží mlsání vám jistě bude chutnat.

Zdroje: ceskatelevizeplzen.rozhlas, toprecepty

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín