Sýrový bešamel nebo také omáčka Mornay se vám bude hodit při přípravě těstovin, noků nebo gratinované zeleniny. Jídlu totiž dodá spoustu chuti, šťavnatost a krémovost. Zároveň dovede všechny složky pěkně chuťově propojit.
Ze základního bešamelu připravíte omáčku Mornay (tedy sýrový bešamel) velmi snadno a také rychle. Nastrouhaný nebo nadrobený sýr přidejte do bešamelové omáčky ke konci vaření. Sýr se už vařit nepotřebuje, v horkém bešamelu se pouze rozpustí a promíchá.
Jaký sýr použít do sýrového bešamelu?
- Nejčastěji se používají výrazné sýry jako švýcarský gruyère, anglický čedar nebo italský parmazán.
- Pokud máte rádi modré sýry nebo plísňové sýry, můžete připravit omáčku z nich. Skvělá je gorgonzola, niva nebo stilton.
Co připravit ze sýrového bešamelu?
Klasickou sýrovou omáčku upotřebíte do zapékaných těstovin, jako jsou lasagne nebo mac'n'cheese, gratinovaných brambor či zeleniny. Omáčka Mornay je také nedílnou součástí oblíbených francouzských sendvičů croque monsieur nebo croque madame.