Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jaké těsto zvolit na ovocné knedlíky? Nadýchané kynuté nebo tvarohové nejsou jediné možnosti

Jaké těsto zvolit na ovocné knedlíky? Nadýchané kynuté nebo tvarohové nejsou jediné možnosti
sdílet:

Ať už připomínají dětství nebo jsou symbolem léta, ovocené knedlíky mají v české kuchyni svoje pevné místo. Nejčastěji se pravděpodobně tvoří z kynutého a tvarohového těsta. Pokud ale chcete zkusit i něco jiného, sáhněte po bramborách nebo zkuste těsto odpálit. 

Kynuté těsto je ideální pro přípravu nadýchaných a lehkých knedlíků. Z tvarohového nebo bramborového těsta budou knedlíky hutnější, ale připravíte je rychleji. Odpalované knedlíky přinesou na váš stů změnu. Vyberte si typ těsta podle svých možností užijte si ovocné knedlíky s různými náplněmi kdykoli během roku.

Pokud byste chtěli knedlíky přisladit, nepřidávejte cukr do těsta, tam by dělal neplechu, měnil konzistenci a pokrm by se nemusel vůbec povést. Raději přisypejte malou lžičku dovnitř k ovoci. Je to ideální způsob, jak si pochutnat i na knedlících z méně sladkých odrůd jahod nebo v případě, že ovoce není dokonale vyzrálé, “ říká šéfkuchař firmy Knedlíky Láznička Petr Kosiner.

Kynuté blbouny

Kynuté těsto je pro přípravu nadýchaných ovocných knedlíků velmi oblíbené, vaří se doma, v jídelnách i restauracích. Základními surovinami jsou polohrubá nebo hrubá mouka, droždí, mléko, voda, cukr a sůl. 

  • Výhody: Kynuté těsto je nadýchané a lehké, což činí knedlíky měkkými a jemnými. Do kynutého těsta snadno zabalíte i drobné ovoce, jako jsou borůvky, višně nebo třešně.
  • Nevýhody: Příprava kynutého těsta vyžaduje čas na kynutí, což může být pro někoho nevýhodou. Pokud milujete hlavně náplň, v kynutých knedlících nikdy nepřevažuje. 
Skryt pre seznam

Tvarohové těsto na knedlíky

Základními ingrediencemi na tvarohové knedlíky jsou tvaroh, vejce, mouka a špetka soli. Tento typ těsta nevyžaduje žádný čas na odležení či kynutí. Naopak, je potřeba s ním pracovat hned po zadělání, aby nezřídlo.

  • Výhody: Tvarohové těsto je rychlejší na přípravu a má jemnou vláčnou texturu. S těstem se dobře pracuje a knedlíky tak mají málo těsta v poměru k náplni.
  • Nevýhody: Knedlíky z tvarohového těsta jsou méně nadýchané než ty z kynutého. Lépe ho upotřebíte na větší a pevnější kusy ovoce, jako jsou švestky, blumy, jahody nebo meruňky. 

Bramborové knedlíky

Bramborové těsto je méně obvyklou, ale velmi chutnou alternativou. K přípravě ovocných knedlíků z bramborového těsta se používají vařené moučné brambory, mouka, vejce a sůl. Bramborové těsto je hustší a má hutnější strukturu.

  • Výhody: Bramborové těsto má jedinečnou chuť, přesto se hodí na přípravu sladkých i slaných knedlíků. Výborně ladí zejména se švestkami, jablky, povidly nebo jahodami. 
  • Nevýhody: Příprava bramborového těsta může být časově náročnější, protože brambory je třeba nejdříve uvařit.

Knedlíky z odpalovaného těsta

Odpalované knedlíky se připravují z vody, másla, mouky a vajec. V ingrediencích tedy rozdíl není: ten spočívá v technice přípravy odpalovaného těsta.

  • Výhody: Odpalované těsto je pružné a pevné, což umožňuje knedlíkům udržet svůj tvar i po vaření, navíc jsou lehké. Odpalované knedlíky lépe zasytí, protože obsahují víc vajec a másla.
  • Nevýhody: Příprava odpalovaného těsta vyžaduje jistou zručnost.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Tipy na dárky pro vaši lásku, která miluje jídlo a vaření
  • Tipy redakce

Tipy na dárky pro vaši lásku, která miluje jídlo a vaření

Blíží se svátek všech zamilovaných, a ať už jste jeho nadšeným příznivcem, nebo vás moc nebere, je to skvělá příležitost oslavit lásku. A to nejen tím, že si navzájem připomenete, co jeden pro druhého znamenáte, ale třeba i milou drobností....