Ať už připomínají dětství nebo jsou symbolem léta, ovocené knedlíky mají v české kuchyni svoje pevné místo. Nejčastěji se pravděpodobně tvoří z kynutého a tvarohového těsta. Pokud ale chcete zkusit i něco jiného, sáhněte po bramborách nebo zkuste těsto odpálit.
Kynuté těsto je ideální pro přípravu nadýchaných a lehkých knedlíků. Z tvarohového nebo bramborového těsta budou knedlíky hutnější, ale připravíte je rychleji. Odpalované knedlíky přinesou na váš stů změnu. Vyberte si typ těsta podle svých možností užijte si ovocné knedlíky s různými náplněmi kdykoli během roku.
„Pokud byste chtěli knedlíky přisladit, nepřidávejte cukr do těsta, tam by dělal neplechu, měnil konzistenci a pokrm by se nemusel vůbec povést. Raději přisypejte malou lžičku dovnitř k ovoci. Je to ideální způsob, jak si pochutnat i na knedlících z méně sladkých odrůd jahod nebo v případě, že ovoce není dokonale vyzrálé, “ říká šéfkuchař firmy Knedlíky Láznička Petr Kosiner.
Kynuté blbouny
Kynuté těsto je pro přípravu nadýchaných ovocných knedlíků velmi oblíbené, vaří se doma, v jídelnách i restauracích. Základními surovinami jsou polohrubá nebo hrubá mouka, droždí, mléko, voda, cukr a sůl.
- Výhody: Kynuté těsto je nadýchané a lehké, což činí knedlíky měkkými a jemnými. Do kynutého těsta snadno zabalíte i drobné ovoce, jako jsou borůvky, višně nebo třešně.
- Nevýhody: Příprava kynutého těsta vyžaduje čas na kynutí, což může být pro někoho nevýhodou. Pokud milujete hlavně náplň, v kynutých knedlících nikdy nepřevažuje.
Tvarohové těsto na knedlíky
Základními ingrediencemi na tvarohové knedlíky jsou tvaroh, vejce, mouka a špetka soli. Tento typ těsta nevyžaduje žádný čas na odležení či kynutí. Naopak, je potřeba s ním pracovat hned po zadělání, aby nezřídlo.
- Výhody: Tvarohové těsto je rychlejší na přípravu a má jemnou vláčnou texturu. S těstem se dobře pracuje a knedlíky tak mají málo těsta v poměru k náplni.
- Nevýhody: Knedlíky z tvarohového těsta jsou méně nadýchané než ty z kynutého. Lépe ho upotřebíte na větší a pevnější kusy ovoce, jako jsou švestky, blumy, jahody nebo meruňky.
Bramborové knedlíky
Bramborové těsto je méně obvyklou, ale velmi chutnou alternativou. K přípravě ovocných knedlíků z bramborového těsta se používají vařené moučné brambory, mouka, vejce a sůl. Bramborové těsto je hustší a má hutnější strukturu.
- Výhody: Bramborové těsto má jedinečnou chuť, přesto se hodí na přípravu sladkých i slaných knedlíků. Výborně ladí zejména se švestkami, jablky, povidly nebo jahodami.
- Nevýhody: Příprava bramborového těsta může být časově náročnější, protože brambory je třeba nejdříve uvařit.
Knedlíky z odpalovaného těsta
Odpalované knedlíky se připravují z vody, másla, mouky a vajec. V ingrediencích tedy rozdíl není: ten spočívá v technice přípravy odpalovaného těsta.
- Výhody: Odpalované těsto je pružné a pevné, což umožňuje knedlíkům udržet svůj tvar i po vaření, navíc jsou lehké. Odpalované knedlíky lépe zasytí, protože obsahují víc vajec a másla.
- Nevýhody: Příprava odpalovaného těsta vyžaduje jistou zručnost.
Zdroj informací: časopis Apetit