
Lilky platí za skvělou surovinu v mnoha kuchyních. V té české můžou jeho přípravu provázet nejistoty. Jak lilek připravit? Proč ho nechat „vypotit“? Vězte, že příprava lilku a jeho „pocení“ je jednoduší, než se možná zdá.
Jedním z tradičních kroků, které by lilky při přípravě neměly minout, je jejich nasolení, po němž nastává proces, kterému se také přezdívá „vypocení“.
Sůl z lilku pomáhá odstranit hořkost a snížit obsah vody. To se hodí zejména, pokud se chystáte lilky smažit, opékat nebo grilovat.
Působením soli se z dužiny lilků vytáhne voda, což se (zprvu) projeví malými krůpějemi „potu“ na povrchu. Později se kapky slijí do větších kapek. Vodu můžete vysušovat papírovými utěrkami i průběžně.
- Nakrájejte lilek na plátky nebo na kolečka, posypte solí z obou stran a nechte odležet 30 minut (tedy nechte lilek „vypotit“). Poté plátky opláchněte a osušte papírovými utěrkami.
TIP REDAKCE
Pokud chcete na smaženém lilku získat křupavou krustičku, můžete ho po vypocení před tepelnou úpravou lehce poprášit hladkou moukou. Pokud budete lilek dál zapékat, udrží si svoji křupavost a pomůže se zahuštěním tekutin, které se při zapékání uvolňují.