Italové mají své způsoby, jak špagety správně servírovat a jíst. Pochopení italských zvyků může zlepšit prožitek z jídla. Kterým chybám by se měl každý milovník těstovin vyhnout?
Klíčem k dokonalému zážitku je uvařit těstoviny „al dente“, smíchat je s omáčkou ještě v pánvi a přidat sýr až na konec. Mezi nejběžnější prohřešky patří podávání špaget s nesprávným sýrem nebo převaření těstovin.
Jak správně jíst špagety
Italové kladou velký důraz na přípravu a servírování špaget. Uvařené špagety „al dente“ se rovnou smíchají s omáčkou a hned servírují. Tento krok zajišťuje, že se všechny těstoviny obalí omáčkou a těstovinám umožní absorbovat její chutě.
Italové jedí špagety vidličkou. Bez lžíce. Vidlička směřuje proti talíři a jejím otáčením se těstoviny namotávají. Jedině tak lze dostat sousto špaget elegantně do pusy.
Co děláte špatně?
- Jednou z nejčastějších chyb je přidávání sýra do pokrmů, do kterých nepatří. Například mořské plody a sýr se v italské kuchyni špíš nekombinují.
- Další častou chybou jsou příliš uvařené těstoviny. Italové vždy preferují těstoviny „al dente“. Tedy takové, které jsou pevné na skus (někdy pro nás až tvrdé).
- Použití lžíce k namotávání špaget se v Itálii považuje za faux pas.
- Omáčka se napodává na talíř, ale promíchává se s těstovinami před podáváním přímo v pánvi.
Kdy sypat těstoviny sýrem?
Sýr, zejména parmazán nebo pecorino, se přidává na těstoviny až těsně před podáváním. Úkolem jemně strouhaného sýra je dodat těstovinám krémovost. Je důležité vědět, kdy sýr přidat a kdy ne. Pokrmy s mořskými plody se typicky sýrem nesypou.
U tradičních pokrmů, jako jsou například špagety carbonara nebo cacio e pepe, je sýr naopak klíčovou složkou.
Zdroj informací: časopis Apetit, Delallo, Mulinoraleigh, Mealandaspiel