Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak si poradit s hroznovým vínem? Dejte ho do koláče i k drůbeži

Kachna na jablkách a hroznech
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuličky hroznového vína většinou jíme jen tak samotné, přitom se s nich dá vymyslet spousta skvělých receptů. Co ze šťavnatých bobulí připravit? Dejte je do bublaniny, ke kuřeti, připravte z nich džem nebo je upečte a položte na chleba s žervé. Mňam!

Hroznový koláč

Pokud vaše zahrada překypuje hroznovým vínem nebo jste jste si koupili větší množství hroznů v obchodě, překvapte rodinu například chutným koláčem z hroznů. 

Džem z hroznů

Tento netradiční druh marmelády si vás zaručeně získá již po první lžičce. Jemně trpká chuť džemu se hodí k pečivu, lívancům a palačinkám.

  • Stejně tak můžete tuto pochoutku vyzkoušet jako doplněk ke slaným pokrmům při grilování či v kombinaci se sýry. Pokud rádi experimentujete, zkoušíte nové recepty a máte pár hroznů navíc, vyzkoušejte tento lahodný džem.
  • Čím zralejší a sladší jsou hrozny, tím sladší bude zavařenina. Bobule obsahují velké množství cukru. Džem proto nebude potřeba tolik doslazovat.
  • Pokud chcete potlačit trpkou chuť a zároveň zajistit hladkost džemu, zavařeninu na závěr propasírujte. Zbavíte se tak slupek a jader.
  • Chcete svoji marmeládu ozvláštnit? Skvělými pomocníky jsou skořice, hřebíček, badyán, vanilka, kardamom nebo šťáva z citronu. Vyberte si vaše oblíbené koření nebo vyzkoušejte kombinaci více druhů.
  • Džem nemusí být pouze z jednoho druhu ovoce či jednoho druhu hroznů. Nebojte se vyzkoušet různé kombinace! Smíchejte je třeba s jablky, angreštem či rybízem.

Sirup

Vyrobte si domácí hroznový sirup. Vystačíte si se čtyřmi základními surovinami: hrozny, cukr, voda a kyselina citronová. Výsledek rozhodně stojí za to.

  1. Na litr čisté hroznové šťávy dejte kilo cukru a 15 g kyseliny citronové.
  2. Vše povařte, posíbírejte pěnu a šťávu nalijte do sklenic.
  3. Sirup můžete zavařit nebo jen nechat vychladnout a rovnou používat.

Další hroznové tipy

Hroznové víno, stejně jako většina ovoce ze zahrádky, je skvělé zavařené, mražené nebo sušené jako domácí rozinky. Tyto bobule se nezkazí a vydrží (možná) až do zimy. 

  1. Zavařené je můžete použít do různých dezertů nebo jako kompot k jídlu. 
  2. Sušené jsou skvělou svačinkou na cesty nebo na snídani do jogurtu. 
  3. Mražené hrozny můžete přidat například do zmrzlinových pohárů.
  4. Pečené hrozny můžete položit na kváskový chleba namazaný čersvým sýrem.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Skryt pre seznam
Autor: Karolína Jelínková

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...