Mango je jedním z nejoblíbenějších druhů exotického ovoce. Sladká chuť s jemně nakyslými, osvěžujícími tóny a jedinečná vůně vyloženě lákají k ochutnání. Oceníte ji v dezertech, smoothies, ale i salátech a hlavních jídlech. Pokud vám loupání manga nejde tak, jak byste si představovali, poradíme vám, jak na to bez stresu a s minimem odpadu.
Mango, původem z jižní a jihovýchodní Asie, je dnes pěstováno po celém světě. Zralé mango poznáte podle jemné vůně a lehké poddajnosti při stisku. Obsahuje spoustu vitamínů, zejména vitamín C a A, antioxidanty a vlákninu, které prospívají imunitě i trávení. Mango je tak nejen chutné, ale i velmi zdravé.
Jak jednoduše oloupat a nakrájet mango:
Jak oloupat a nakrájet mango bez zbytečného boje?
-
Vyberte správné mango. Zralé mango je měkké a voňavé. Vybírejte kousky bez skvrn, tvrdé plody nechejte doma ještě dozrát.
-
Připravte si ostrý nůž a také nezapomeňte na prkénko. Mango bývá kluzké, a tak je důležité pracovat na stabilním povrchu. Nůž by měl být dobře nabroušený, abyste mango neporušili víc, než je třeba.
-
Rozřízněte mango na tři části. Mango seřízněte dvěma řezy podél pecky.
-
Nařízněte mřížku a vydlabejte. Vezměte polovinu manga, do dužiny nařízněte mřížku, poté dílky otočte směrem ven a opatrně část dužiny vyjměte. Dávejte pozor, abyste neprořízli slupku. Postup opakujte i u druhé části bez pecky.
-
Slupku kolem pecky odřízněte. Dužinu buď jemně odkrojte nožem nebo ji rovnou snězte.
TIP: Seříznutou část můžete také podélně rozkrojit na 3 díly a poté je zbavit slupky – jednoduše ji odkrojíte nožem. Pokud je mango opravdu zralé, lze slupku snadno odstranit pomocí skleničky z tenčího skla, případně stáhnout prsty.
Kam se mango hodí? Pět sladkých a pět slaných tipů
Sladké pokrmy s mangem
- Mangové lassi je lahodný tradiční indický nápoj z manga a jogurtu.
- Mangová zmrzlina vás osvěží a skvěle chutná.
- Mangové smoothie je na přípravu snadné. Vyzkoušejte náš recept.
- Ovocný salát můžete připravit ze sezónních surovin. Mango si skvěle rozumí s kiwi, jahodami, pomerančem, ale i s banánem, borůvkami a jablky či hruškami.
- Mangový cheesecake je ideálním osvěžením pro horké letní dny, ale pochutnáte si na něm kdykoli během roku.
Slané pokrmy s mangem
-
Kuřecí kari s mangem je lahodným spojením chutí. Sladké mango krásně kontrastuje s kořením.
-
Mangová salsa či mangové čatní se skvěle hodí k tortillám nebo tacos.
-
Grilovaný sýr halloumi s mangem je exotická kombinace sladkého manga a slaného sýru, kterou si zamilujete.
-
Salát s avokádem a krevetami můžete doplnit o mango, které dodá svěžest i barvu.
-
Rybí tacos s mangem je exotický twist na oblíbené jídlo z ryb.
Zajímavosti o mangu, které možná nevíte
Mango je jedním z nejstarších pěstovaných druhů ovoce: první zmínky o mangu pochází z Indie, kde bylo považováno za posvátné. Místní legendy dokonce tvrdí, že Buddha meditoval v mangových sadech.
Zdroj informací: časopis Apetit