Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak správně oloupat a nakrájet mango? Zvládněte to jako profesionál a využijte mango ve sladké i slané kuchyni!

mango
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Mango je jedním z nejoblíbenějších druhů exotického ovoce. Sladká chuť s jemně nakyslými, osvěžujícími tóny a jedinečná vůně vyloženě lákají k ochutnání. Oceníte ji v dezertech, smoothies, ale i salátech a hlavních jídlech. Pokud vám loupání manga nejde tak, jak byste si představovali, poradíme vám, jak na to bez stresu a s minimem odpadu.

Mango, původem z jižní a jihovýchodní Asie, je dnes pěstováno po celém světě. Zralé mango poznáte podle jemné vůně a lehké poddajnosti při stisku. Obsahuje spoustu vitamínů, zejména vitamín C a A, antioxidanty a vlákninu, které prospívají imunitě i trávení. Mango je tak nejen chutné, ale i velmi zdravé.

Jak jednoduše oloupat a nakrájet mango:

Skryt pre seznam

Jak oloupat a nakrájet mango bez zbytečného boje?

  1. Vyberte správné mango. Zralé mango je měkké a voňavé. Vybírejte kousky bez skvrn, tvrdé plody nechejte doma ještě dozrát.

  2. Připravte si ostrý nůž a také nezapomeňte na prkénkoMango bývá kluzké, a tak je důležité pracovat na stabilním povrchu. Nůž by měl být dobře nabroušený, abyste mango neporušili víc, než je třeba.

  3. Rozřízněte mango na tři části. Mango seřízněte dvěma řezy podél pecky.

  4. Nařízněte mřížku a vydlabejte. Vezměte polovinu manga, do dužiny nařízněte mřížku, poté dílky otočte směrem ven a opatrně část dužiny vyjměte. Dávejte pozor, abyste neprořízli slupku. Postup opakujte i u druhé části bez pecky.

  5. Slupku kolem pecky odřízněte. Dužinu buď jemně odkrojte nožem nebo ji rovnou snězte.

TIP: Seříznutou část můžete také podélně rozkrojit na 3 díly a poté je zbavit slupky – jednoduše ji odkrojíte nožem. Pokud je mango opravdu zralé, lze slupku snadno odstranit pomocí skleničky z tenčího skla, případně stáhnout prsty.

Kam se mango hodí? Pět sladkých a pět slaných tipů

Sladké pokrmy s mangem

Slané pokrmy s mangem

  • Kuřecí kari s mangem je lahodným spojením chutí. Sladké mango krásně kontrastuje s kořením.

  • Mangová salsa či mangové čatní se skvěle hodí k tortillám nebo tacos.

  • Grilovaný sýr halloumi s mangem je exotická kombinace sladkého manga a slaného sýru, kterou si zamilujete.

  • Salát s avokádem a krevetami můžete doplnit o mango, které dodá svěžest i barvu.

  • Rybí tacos s mangem je exotický twist na oblíbené jídlo z ryb.

Zajímavosti o mangu, které možná nevíte

Mango je jedním z nejstarších pěstovaných druhů ovoce: první zmínky o mangu pochází z Indie, kde bylo považováno za posvátné. Místní legendy dokonce tvrdí, že Buddha meditoval v mangových sadech.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Skryt pre seznam

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...